Μεταφορές αυξημένου βάρους φορτίων-εμπορευμάτων και τονοχιλιομέτρων από Ελληνικά ΙΧ και ΔΧ φορτηγά το 2022

Από την άποψη του βάρους των φορτωθέντων και εκφορτωθέντων αγαθών, στις εθνικές μεταφορές παρατηρείται, ότι οι περισσότερες φορτώσεις και εκφορτώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Αττική και ακολουθούν κατά φθίνουσα σειρά η Δυτική Μακεδονία και η Κεντρική Μακεδονία.

Αύξηση του βάρους των φορτίων-εμπορευμάτων που διακινήθηκαν με φορτηγά οχήματα ιδιωτικής χρήσεως ταξινομημένα στην Ελλάδα καταγράφηκε το 2022 σε σύγκριση με ένα έτος νωρίτερα, για να ανέλθουν σε 180.137,8 χιλιάδες τόνους (+10,1%), με τα τονοχιλιόμετρα να αυξάνονται αντίστοιχα κατά 1,8% για να αυξηθούν σε 5.543.290,2 χιλ..

Αυτό κατέγραψε έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τις οδικές εμπορευματικές μεταφορές, σύμφωνα με την οποία το βάρος των φορτίων που διακινήθηκαν με φορτηγά δημοσίας χρήσεως το 2022 αυξήθηκε κατά 2,5% σε σύγκριση με το 2021, για να ανέλθει σε σε 109.992,7 χιλ. τόνους, με τα τονοχιλιόμετρα να αυξάνονται με βραδύτερο ρυθμό 0,8% σε 15.647.852,4 χιλ..

Σε ό,τι αφορά στον τύπο φορτίου – είδος συσκευασίας μεταφοράς εμπορευμάτων – το 2022 η μεγαλύτερη αύξηση (+12,6%) καταγράφηκε στην κατηγορία “Στερεά χύμα” (χωρίς μονάδα εμπορευμάτων), την οποία ακολουθεί με αύξηση 5,6% η κατηγορία “Λοιπές κατηγορίες συσκευασίας”. Αντίστοιχα, η μεγαλύτερη μείωση σε σύγκριση με το 2021 καταγράφηκε στην κατηγορία “Κινητές, αυτοκινούμενες μονάδες” (-22,3%), την οποία ακολουθεί η κατηγορία “Εμπορευματοκιβώτια” (-11,5%).

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, από την άποψη του βάρους των φορτωθέντων και εκφορτωθέντων αγαθών, στις εθνικές μεταφορές παρατηρείται, ότι οι περισσότερες φορτώσεις και εκφορτώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Αττική και ακολουθούν κατά φθίνουσα σειρά η Δυτική Μακεδονία και η Κεντρική Μακεδονία. Σε ό,τι αφορά στο βάρος των φορτίων που διακινήθηκαν με οχήματα διεθνών μεταφορών, η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε, ότι οι περισσότερες φορτώσεις και εκφορτώσεις εμπορευμάτων πραγματοποιήθηκαν στην Κεντρική Μακεδονία και ακολουθεί η Αττική.

Καμία δημοσίευση για προβολή