«Αγάπες» Ερντογάν-Ράμα: Επτά τουρκο-αλβανικές συμφωνίες κατά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στα Τίρανα

Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα υποδέχθηκε ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επισκέφθηκε την Αλβανία ανήμερα της επετείου του θανάτου του Σκεντέρμπεη, ο οποίος αντιστάθηκε για χρόνια στην εισβολή των Οθωμανών στη χώρα.

Ενδεικτικές του κλίματος που επικράτησε είναι οι δηλώσεις Ράμα, ο οποίος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «όλοι με ρωτούν ποιος είναι ο λόγος που είμαστε φίλοι με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν. Δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σαν αυτόν στη διεθνή πολιτική. Κάνει ό,τι λέει και λέει ό,τι κάνει», προσθέτοντας ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς την Τουρκία». Από την πλευρά του, ο Ερντογάν σημείωσε ότι «η Αλβανία είναι ο γείτονας της καρδιάς μου παρότι υπάρχουν σύνορα ανάμεσά μας».

Γκιουλέν και δώρα

Στα πιο… ζουμερά, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η χώρα του είναι από τις ισχυρότερες στρατιωτικά στο ΝΑΤΟ και ο Αλβανός προωθυπουργός τόνισε το ρόλο της Τουρκίας για την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων, αλλά και την πολύπλευρη στήριξη της Τουρκίας προς την Αλβανία. Φυσικά, ο Ερντογάν δεν έχασε την ευκαιρία και ζήτησε δημόσια από τα Τίρανα να ανταποκριθούν «θετικά στις ευαισθησίες της Τουρκίας», να διαλύσουν τους πυρήνες της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν και να παραδώσουν στη χώρα του στελέχη της που βρίσκονται στην αλβανική επικράτεια.

Η… βροχή φιλοφρονήσεων συνοδεύτηκε και από… δωράκια, καθώς ο Ερντογάν εγκαινίασε τα διαμερίσματα που δώρισε η Τουρκία στους κατοίκους που επλήγησαν από τον σεισμό της 26ης Νοεμβρίου 2019 στην Αλβανία, στη βορειοανατολική πόλη Λάτσι, απ΄όπου ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι «η αρχή της αδελφοσύνης απαιτεί να μείνουμε κοντά όταν έχουμε ανάγκη και όχι όταν καλούμαστε», για να συμπληρώσει ότι «σήμερα παραδίδουμε αυτές τις 522 οικιστικές μονάδες που κόστισαν περίπου 42 εκατομμύρια ευρώ. Θέλω να ευχηθώ σε όλες τις οικογένειες μια ευτυχισμένη διαμονή».

Επτά συμφωνίες και… ένα τζαμί

Συμπλήρωσε δε, ότι «ευχαριστώ τον Θεό που ακόμη και κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, παρόλο που η Τουρκία δοκιμάστηκε με πολλές φυσικές καταστροφές, σεισμούς και πυρκαγιές, εκπληρώσαμε την υπόσχεσή μας προς την Αλβανία και τους Αλβανούς. . Ελπίζω ότι αυτή η φιλία με τόσο ισχυρά θεμέλια θα συνεχιστεί επ’ αόριστον. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας και στη δύσκολη κατάσταση, όλα τα ισχυρά κράτη κλείστηκαν στα σύνορά τους, αλλά εμείς κάναμε το αντίθετο. Βγήκαμε έξω από τα σύνορά μας για να μείνουμε κοντά στους αδελφούς μας με κάθε ευκαιρία που είχαμε».

Κατά τα λοιπά, Ράμα και Ερντογάν υπέγραψαν επτά διακυβερνητικές συμφωνίες. Αρχικά, υπογράφηκε συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu και του Αλβανικού Τηλεγραφικού Πρακτορείου. Στη συνέχεια, μνημόνιο κατανόησης για τη συνεργασία στην εκπαίδευση των μονάδων επιβολής του νόμου μεταξύ των κυβερνήσεων της Τουρκίας και της Αλβανίας. Οι δύο υπουργοί Παιδείας υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας στον Τομέα της Νεολαίας και του Αθλητισμού, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος παρέστη σε τελετή των εγκαινίων του τζαμιού Et’hem Bey στην πρωτεύουσα.

Πίσω στη… «Γαλάζια Πατρίδα»

Εδώ να υπενθυμιστεί ότι ο Ερντογάν, μια ημέρα πριν, είχε… θυμηθεί και πάλι τη «Γαλάζια Πατρίδα», κατά την την καθέλκυση της κορβέτας UFUK, καθώς είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι «η ασφάλεια της χώρας μας, που περικλείεται από τρεις θάλασσες, μπορεί να επιτευχθεί με την καλύτερη προστασία της “Γαλάζιας Πατρίδας”. Για την ασφάλεια της “Γαλάζιας Πατρίδας” κάνουμε πολλά βήματα που ενισχύουν τον στόλο ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη αποτρεπτική δύναμη».

Επίσης, για την κορβέτα UFUK ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα ανήκει στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και θα την διαχειρίζεται η MIT, λέγοντας ότι «οι μυστικές υπηρεσίες μας σε κάθε τομέα ενισχύουν τις δυνατότητές τους. Το νέο μας πλοίο το οποίο παραλαμβάνουμε, φέρνει νέες μεγαλύτερες δυνατότητες στις μυστικές μας υπηρεσίες. Με αυτό το πλοίο, το οποίο διαθέτουν λίγες μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών και έχει τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό πιστεύω πως θα αυξηθεί η ισχύς μας στην ξηρά, στους αιθέρες και στις θάλασσες».

Ο σχεδιασμός του Ερντογάν

Παράλληλα, «απείλησε» με «ολόκληρα κοπάδια» από μη επανδρωμένα σκάφη, δηλώνοντας ότι «με την εμπειρία την οποία αποκτήσαμε από την κατασκευή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ναυπηγούμε οπλισμένα μη επανδρωμένα σκάφη. Τώρα εργαζόμαστε πάνω στα συστήματα τα οποία θα κυκλοφορούν σαν κοπάδι στις θάλασσες».

Είναι προφανές ότι ο Ερντογάν προσπαθεί να βρει… απάγγιο λιμάνι και νέες συμμαχίες, καθώς οι πιέσεις από παντού αυξάνονται προς την Τουρκία. Έτσι, η επίσκεψή του στην Αλβανία είχε διπλό στόχο: από τη μία να καταδείξει ότι η Τουρκία όχι μόνο θέλει αλλά και μπορεί να παίξει ρόλο στα Βαλκάνια (σε μια στιγμή που Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία έχουν ως μοναδική σύμμαχό τους στην προσπάθειά τους να αρχίσει η ενταξιακή τους διαδικασία), αλλά και ταυτόχρονα να αποδείξει ότι δεν είναι απομονωμένος, αλλά έχει ακόμα συμμάχους και φίλους.

Καμία δημοσίευση για προβολή