Αγώνας δρόμου για το ελληνικό σχέδιο στο Ταμείο Ανάκαμψης- 70 δις. ευρώ «πέφτουν» στην οικονομία την επόμενη επταετία- Ποιοί είναι οι τομείς που προσελκύουν διεθνές ενδιαφέρον

Ταμείο Ανάκαμψης

«Εφόσον καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την υγειονομική κρίση, και ομαλοποιηθεί το πρόγραμμα των εμβολιασμών, τότε θα περάσουμε σε μία νέα φάση της οικονομίας, με πρωτόγνωρη αύξηση των επενδύσεων», έλεγε πρόσφατα οικονομικός παράγοντας που συνομιλεί τόσο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης.

Το κρίσιμο δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου

Ο ίδιος παράγοντας σημείωνε ότι το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου και ενδεχομένως το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μάιου θα κρίνουν πολλά τόσο για την αντιμετώπιση της πανδημίας όσο και για την πορεία της οικονομίας.

Οι λοιμωξιολόγοι, πρόσθετε, σε  κατ’ ιδίαν ενημερώσεις με σημαντικούς παράγοντες της οικονομικής ζωής δεν κρύβουν τις ανησυχίες τους, και προειδοποιούν για ένα δύσκολο δίμηνο, όπως αυτό που αντιμετώπισε πέρυσι την ίδια περίοδο η Ιταλία.  Προτείνουν μάλιστα στους συνομιλητές τους να εφαρμόσουν πρόσθετα μέτρα όπως διπλές μάσκες, μαζικά τεστ και όσο το δυνατόν λιγότερες μετακινήσεις και περισσότερους εργαζόμενους σε καθεστώς τηλεργασίας.

Εφόσον όμως προχωρήσει χωρίς περαιτέρω εμπόδια το πρόγραμμα εμβολιασμού, και παρά το γεγονός ότι δεν θα έχει επιτευχθεί συλλογική ανοσία μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, θα έχει εμβολιασθεί ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού και  κυρίως αυτοί που είναι ευάλωτοι στον κορ0νοϊό και δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας στο εθνικό σύστημα υγείας.

Αν λοιπόν όλα κυλήσουν κατ’ ευχή, όπως ελπίζουν στην κυβέρνηση,  τότε θα έχει κερδηθεί πολύτιμος χρόνος και θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται το σχέδιο για να καταστεί η Ελλάδα ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός για τα επόμενα χρόνια. Παρά την τρέχουσα βαθιά ύφεση, οι παράγοντες της αγοράς θεωρού ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας τα επόμενα χρόνια μπορούν να γίνουν εντυπωσιακοί και να αντισταθμίσουν προβλήματα, όπως η αύξηση του δημοσίου χρέους, τα ελλείμματα και η ανεργία που μετά το άνοιγμα της οικονομίας, είναι δεδομένο ότι θα παρουσιάσει αύξηση.

Μεγάλα επενδυτικά σχήματα σε αναμονή

Οι αισιόδοξες αυτές εκτιμήσεις βασίζονται στην κινητικότητα και τους σχεδιασμούς ελληνικών και ξένων μεγάλων εταιριών για επενδύσεις στη χώρα μας. Θεωρείται δεδομένο ότι μεγάλα επενδυτικά σχήματα είναι σε θέση μάχης για να διεκδικήσουν μέρος από τους πόρους που θα διατεθούν την επόμενη επταετία στην ελληνική οικονομία τόσο από το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και από το ΕΣΠΑ. Οι πόροι αυτοί μπορεί να φθάσουν στα 70 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα χρόνια και είναι ποσό πρωτόγνωρο για μια οικονομία με το μέγεθος της ελληνικής.

Οι τρεις τομείς που παρακολουθούν οι ξένοι επενδυτές

Οι πόροι αυτοί αναμένεται να προσελκύσουν κεφάλαια από διεθνείς επενδυτικούς οργανισμούς που εδώ και καιρό παρακολουθούν τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και αναμένουν την κατάλληλη στιγμή για να κάνουν το επόμενο βήμα. Η πανδημία και η υγειονομική κρίση αποτέλεσαν τροχοπέδη στην υλοποίηση σχεδίων κυρίως σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης, στις κατασκευές αλλά και στις σύγχρονες τεχνολογίες, όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Παράλληλα προχωρούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση μεγάλων δημοσίων επενδύσεων, όπως η γραμμή 4 του μετρό της Αθήνας και οι εθνικές οδοί (π.χ Ε-65, το τμήμα Πύργος-Καλαμάτα κ.α).

Ιδιαίτερα θετικό είναι και το γεγονός ότι το κόστος του χρήματος έχει μειωθεί σημαντικά και είναι πολύ μεγάλες οι δυνατότητες άντλησης κεφαλαίων. Μάλιστα τραπεζικά στελέχη δηλώνουν πανέτοιμα να στηρίξουν οικονομικά νέες δραστηριότητες από υγιείς επιχειρήσεις.

Με αυτά τα δεδομένα το οικονομικό επιτελείο επιταχύνει ρυθμούς και μέσα στον Απρίλιο αναμένεται να καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την τελική πρόταση της χώρας μας για το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες είναι ότι όποια χώρα έχει έτοιμο σχέδιο επενδύσεων θα απορροφά γρήγορα τους διαθέσιμους πόρους. Έτσι στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι η ροή των πόρων προς την ελληνική οικονομία για τη χρηματοδότηση ιδιωτικών και δημοσίων επενδύσεων θα αρχίσει όχι αργότερα από τα τέλη του καλοκαιριού ή αρχές του φθινοπώρου κι έως το τέλος του έτους θα έχουν αποροφηθεί τουλάχιστον τα πρώτα 5,5 δις ευρώ.

Καμία δημοσίευση για προβολή