«Αγαπητοί Ευρωπαίοι, λογικευτείτε» το μήνυμα Μητσοτάκη στους δανειστές – Τι αναφέρει το Der Spiegel

 

Σε αγώνα ταχύτητας δοκιμάζεται από σήμερα η κυβέρνηση, με στόχο να επισπεύσει μεταρρυθμίσεις, να δρομολογήσει μειώσεις φόρων, να μεταρρυθμίσει το δημόσιο τομέα και να επιλύσει ζητήματα που μπλοκάρουν τις επενδύσεις.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζει να ζητήσει από το Βερολίνο και τους υπόλοιπους ευρωπαίους πιστωτές ανάσα ύψους μερικών δισεκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης του Γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, σε ανταπόκρισή του από την Αθήνα (Γιώργος Χρηστιδης) το βασικό του μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού θα είναι το εξής περίπου:

  • «Αγαπητοί Ευρωπαίοι, λογικευτείτε. Η Ελλάδα δεν μπορεί να διατηρήσει τα υπέρογκα δημοσιονομικά πλεονάσματα, που υποσχέθηκε ο προκάτοχός μου Αλέξης Τσίπρας. Πρέπει να μιλήσουμε και να αλλάξουμε τους όρους».

Οι δανειστές επιμένουν στην εφαρμογή των δεσμεύσεων Τσίπρα

Οι δανειστές, σύμφωνα με το  Der Spiegel, θεωρούν αδιαπραγμάτευτες αυτές τις υποσχέσεις Τσίπρα και προϋπόθεση για να παραμείνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος και να μη χρειαστούν νέα πακέτα διάσωσης. Ήδη οι Θεσμοί έστειλαν το πρώτο τους μήνυμα στον Έλληνα πρωθυπουργό. Όταν ζητήθηκε από τον πορτογάλο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, να στείλει μήνυμα στη νέα ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε, σύμφωνα με τους «Financial Times»:

  • «Οι δεσμεύσεις είναι δεσμεύσεις και όταν τις παραβαίνουμε, καταρρέει πρώτα-πρώτα η αξιοπιστία. Κι αυτό συνεπάγεται έλλειψη εμπιστοσύνης, επενδύσεων και τελικά ανάπτυξης». Γι’ αυτό, είπε ο Σεντένο, «η συμβουλή μου θα ήταν να συνεχιστεί η τήρηση των δεσμεύσεων».

Αντιθέτως, κατά την άποψη της νέας ελληνικής κυβέρνησης, οι όροι είναι παράλογοι και αντιφατικοί. Γιατί επιβάλουν αφαίμαξη στην οικονομία και εμποδίζουν την υλοποίηση του αναπτυξιακού στόχου του 4%, που είναι αναγκαία, για να φτάσει το ΑΕΠ και πάλι στα προ κρίσης επίπεδα.

Σύμμαχος της κυβέρνησης ο Γιάννης Στουρνάρας

Στην προσπάθεια να πείσει τους Θεσμούς ο κ. Μητσοτάκης έχει έναν ισχυρό σύμμαχο: τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα. Έχοντας το σεβασμό των ομολόγων του στην ΕΚΤ, αλλά υβριζόμενος από τον Τσίπρα και τους συνεργάτες του, αναφέρει το Der Spiegel, ο Στουρνάρας ήταν για χρόνια απομονωμένος ή δεχόταν επιθέσεις ως ταξικός αντίπαλος και φερέφωνο συντήρησης. Πάντοτε ο οικονομολόγος εμφανιζόταν προσεκτικός, πάντοτε διαφήμιζε τις μεταρρυθμίσεις. Και ποτέ ο Στουρνάρας δεν δίστασε να επικρίνει ως πράξεις λαϊκισμού και αντιπαραγωγικότητας νόμους και χρηματικές παροχές.

Ο ανταποκριτής του Der Spiegel αναφέρει ωστόσο, ότι «οι Κύριοι  Μητσοτάκης και ο Στουρνάρας θα πρέπει ακόμα να δουλέψουν πολύ για να πείσουν τους ευρωπαίους ομολόγους τους».

Ο κ. Στουρνάρας αναμένεται να γίνει ένας από τους σημαντικότερους συμβούλους του Μητσοτάκη. Συμφωνεί με τον πρωθυπουργό για την ανάγκη χαμηλότερων δημοσιονομικών στόχων:

  • «Νομίζω ότι ο στόχος του 3,5% μέχρι το 2022 δεν είναι μόνο για την Ελλάδα αρνητικός, αλλά και για τους πιστωτές της», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας στο Spiegel, σε συνάντηση στο γραφείο του.
  • «Το κύριο βάρος πρέπει να πέσει στην ανάπτυξη και στα χαμηλά επιτόκια, όχι στα δημοσιονομικά πλεονάσματα».

“Win-win situation” ημείωση των στόχων λιτότητας

Μία μείωση των στόχων λιτότητας θα σημάνει μια win-win situation για την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη, επιχειρηματολογεί ο Στουρνάρας και προσθέτει: Σε συνδυασμό με μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις δεν θα οδηγήσει κάτι τέτοιο σε υψηλότερο δημόσιο χρέος, αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να το μειώσει. «Δεν είναι ανάγκη να ξανα-ανακαλύψουμε τον τροχό», λέει ο κεντρικός τραπεζίτης. «Χρειαζόμαστε ανάπτυξη, ανάπτυξη, ανάπτυξη. Και επενδύσεις, επενδύσεις, επενδύσεις».

Αν όλα πάνε όπως είναι το σχέδιο, ο κ. Στουρνάρας αναμένει καλές ειδήσεις: Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, που έχουν ακόμα ‘στάτους σκουπίδια’, μπορεί να ανακτήσουν το λεγόμενο Investmentgrade-Rating, που αντιστοιχεί στην καλή ή πολύ καλή πιστοληπτική ικανότητα.

«Είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί πότε η Ελλάδα θα λάβει ένα Investmentgrade-Rating», λέει ο κ. Στουρνάρας. Παρ’ όλα αυτά, για πρώτη φορά, τόλμησε μια συγκεκριμένη πρόβλεψη απέναντι στο SPIEGEL: «Ένας χρόνος θα μπορούσε να είναι μια λογική προσδοκία».

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή