Αγωνία για το διδακτικό έτος όσο παραμένουν κλειστά τα σχολεία. Ο αγώνας του υπουργείου Παιδείας και τα σενάρια που επεξεργάζεται

Ενα εξαιρετικά δύσκολο παζλ έχει να λύσει τα υπουργείο Παιδείας προκειμένου να επιτύχει την απρόσκοπτη ολοκλήρωση του σχολικού έτους αλλά και την διεξαγωγή των Πανελλαδικών εξετάσεων, καθώς όπως όλα δείχνουν, σχολεία και Πανεπιστήμια θα παραμείνουν κλειστά για σημαντικά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τις δύο εβδομάδες που αρχικώς αποφασίστηκαν.

Στο υπουργείο Παιδείας επεξεργάζονται διάφορα σενάρια για την αναπλήρωση του χαμένου διδακτικού χρόνου σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τα οποία, πάντως, συναρτώνται από το χρονικό εύρος της απώλειας μαθημάτων και φθάνουν έως και την παράταση του διδακτικού έτους για μία εβδομάδα και τη διενέργεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων τον Ιούλιο. Το πιο ακραίο σενάριο είναι οι Πανελλαδικές Εξετάσεις να οργανωθούν τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, η εξ αποστάσεως διδασκαλία μπαίνει σταδιακά  στη ζωή των σχολείων, αλλά και των πανεπιστημίων.

Αν πάντως  παραταθεί για σημαντικό διάστημα η αναστολή λειτουργίας των σχολείων – όπερ και πιθανότερο – και στην πράξη κριθεί ότι δεν καλύφθηκε επαρκώς η ύλη, σύμφωνα με πληροφορίες (Καθημερινή, ρεπορτάζ Απόστολος Λακασάς ) εξετάζεται:

• Να αξιοποιηθούν κάποιες ημέρες από τις διακοπές του Πάσχα. Το σενάριο είναι να γίνουν μαθήματα έξι ημέρες, δηλαδή από τη Μεγάλη Δευτέρα έως και τη Μεγάλη Τετάρτη και από την Τετάρτη του Πάσχα έως την Παρασκευή.

• Να παραταθεί το σχολικό έτος κατά μία εβδομάδα.

• Να περικοπεί η διδακτέα ύλη, μέτρο που αφορά κυρίως τους υποψηφίους των Πανελλαδικών.

Ολα θα συνεξετασθούν ώστε να προσδιοριστούν αλλαγές στη διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων, οι οποίες συνήθως ξεκινούν το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου (το 2019 στις 6/6). Πρόθεση του υπουργείου Παιδείας είναι να μην πέσει έξω –τουλάχιστον, όχι κατά πολύ– το ετήσιο πρόγραμμα. Ετσι, με στόχο να κερδηθεί χρόνος, ένα μέτρο που έχει εφαρμοστεί κατά το παρελθόν και έχει ακουστεί τώρα είναι να μη γίνουν οι προαγωγικές, γραπτές εξετάσεις, αλλά να μετρήσουν μόνον οι προφορικοί βαθμοί.

Η διαδικασία της εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα υλοποιηθεί:

• Με απευθείας διδασκαλία και μετάδοση μαθήματος σε πραγματικό χρόνο από εκπαιδευτικό, μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, σε μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές που παρακολουθούν ζωντανά μέσω υπολογιστή.

• Με παροχή εκπαιδευτικού υλικού μέσω Διαδικτύου, το οποίο θα αναρτηθεί σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες που παρέχει το υπουργείο.

Ενδεικτικά, το υπουργείο θα διαθέσει σε όλες τις σχολικές μονάδες της χώρας, ξεκινώντας από τη Γ΄ Λυκείου (λόγω των επερχόμενων Πανελλαδικών Εξετάσεων), ειδικά διαμορφωμένη ψηφιακή πλατφόρμα για την πραγματοποίηση μαθημάτων μέσω τηλεδιάσκεψης από τους εκπαιδευτικούς.

Μετά την εφαρμογή της στη Γ΄ Λυκείου, η σχετική πλατφόρμα θα διατεθεί σταδιακά και στις λοιπές τάξεις των δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων της χώρας.

Επίσης, θα αξιοποιηθούν οι υφιστάμενες ψηφιακές δομές (τα διαδραστικά σχολικά βιβλία, το ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό, τα ψηφιακά διδακτικά σενάρια), που είναι ήδη οργανωμένες ανά βαθμίδα, μάθημα και ενότητες και μπορούν επομένως να χρησιμοποιηθούν από όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς και στην έκτακτη αυτή συγκυρία. Το υπουργείο δρομολογεί, επιπλέον, την ανάρτηση πρότυπων βιντεοσκοπημένων μαθημάτων, με στόχο τη διευκόλυνση αφενός των μαθητών, που θα μπορούν να τα παρακολουθούν οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, αφετέρου των εκπαιδευτικών, οι οποίοι θα μπορούν να τα αξιοποιούν παράλληλα, ενισχύοντας τη διδασκαλία τους.

Τηλεδιδασκαλία στα ΑΕΙ

Διδασκαλία εξ αποστάσεως και πιθανόν επιπλέον ημέρες μαθημάτων με συμπίεση του χρόνου των εξετάσεων είναι τα βασικά σχέδια των ΑΕΙ για την αντιμετώπιση της απώλειας διδακτικού χρόνου, λόγω του κορωνοϊού. «Θα αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις δυνατότητες της ηλεκτρονικής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για να διαταραχθεί όσο το δυνατόν λιγότερο η λειτουργία των ΑΕΙ», ανέφερε ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, κ. Βασίλης Διγαλάκης. Χαρακτηριστικά, στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την αναστολή των εκπαιδευτικών δομών περιλαμβάνεται η δυνατότητα άμεσης προμήθειας κεντρικών εξυπηρετητών και νέων αδειών χρήσης πλατφόρμας λογισμικού για την υποστήριξη της ηλεκτρονικής εκπαίδευσης τηλεδιδασκαλίας στα ΑΕΙ.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή