Αγορά και πολιτικοί αντιδρούν στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων που δημιουργεί οφειλέτες δύο ταχυτήτων

Αντιδράσεις, από οφειλέτες, αγορά και πολιτικούς έχει φέρει η νέα ρύθμιση των 120 δόσεων, όπως διέρρευσε από τα κυβερνητικά στελέχη και παρουσιάστηκε από τα ΜΜΕ.

Η ρύθμιση για τα χρέη στην Εφορία αναμένεται να καθυστερήσει για μετά το Πάσχα, ενώ ακόμα και η πιο ώριμη ρύθμιση για τις οφειλές σε Ασφαλιστικά Ταμεία, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στην επόμενη εβδομάδα, προς ψήφιση, φαίνεται να έχει κενά.

Υπενθυμίζεται ότι το νέο πλαίσιο θα είναι αυστηρό και όπως έχουν τονίζει στελέχη του οικονομικού επιτελείου θα συνοδεύεται με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για να μείνουν εκτός  οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Ερώτημα είναι το πως θα χωριστεί η ήρα από το στάρι…

Ανάμεσα σε άλλα, θα υπάρχουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Για τα εισοδηματικά κριτήρια αναμένεται πως θα είναι αντίστοιχα με αυτά του νέου πλαισίου της πρώτης κατοικίας. Από 12.000 ευρώ για το άγαμο και άτεκνο, έως και τα 36.000 ευρώ για τον έγγαμο με τρία παιδιά. Το όριο ανεβαίνει κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο, αλλά δεν ξεπερνά τις 36.000 ευρώ.

Το κριτήριο που αναμένεται να αφήσει πολλούς εκτός είναι το περιουσιακό, καθώς η αξία των καταθέσεων, μετοχών, ομολόγων και όλων των άλλων… που δηλώνονται ελλείψει περιουσιολογίου, δεν υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ. Με λίγα λόγια, αν έχει στην άκρη ένα αποκούμπι για μία ανάγκη θα πρέπει να το ρευστοποιήσεις όσο – όσο και να τα δώσεις στην Εφορία, αλλιώς οι οφειλές σου θα μείνουν αρρύθμιστες.

Όπως σε όλες τις τελευταίες ρυθμίσεις αναμένεται να ενταχθούν όλες οι οφειλές μέχρι το τέλος του προηγούμενου έτους, δηλαδή μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2018. Αν έχει νέες οφειλές μέσα στο 2019, θα πρέπει να πληρωθούν ή να ρυθμιστούν με τις πάγιες ρυθμίσεις των 12 ή 24 δόσεων…

[more]

Μπορεί το όνομα που έχει επικρατήσει να είναι η ρύθμιση των 120 δόσεων, αλλά αυτό δεν θα ισχύει για όλους, παρά μόνο για τις μεγάλες οφειλές. Οι μηνιαίες δόσεις αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών αναμένεται στα 50 ευρώ, όπως και στις προηγούμενες, που σημαίνει ότι αν έχει μικρά χρέη έως 3.000 ευρώ, ο διακανονισμός δεν θα ξεπερνά τις 36 δόσεις.

Για το θέμα, τοποθετήθηκε και ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, που αναγνωρίζοντας ότι “η υπαγωγή σε ρύθμιση οφειλετών του Δημοσίου είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία”, προειδοποίησε ότι πρώτον πρέπει  “να έχει τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας, ώστε να μην επιτρέπει την υπαγωγή σε αυτήν των στρατηγικών καλοπληρωτών” και δεύτερον “να έχει τους ίδιους όρους για οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Διότι, σε αντίθετη περίπτωση, θα δημιουργήσει οφειλέτες δύο ταχυτήτων”.

Ο ίδιος τόνισε τη σημασία της ρύθμισης, εκτιμώντας ότι “θα δώσει ανάσα τόσο σε όσους θέλουν, αλλά δεν μπορούν να πληρώσουν, όσο και στα δημόσια ταμεία, που θα διασφαλίσουν έτσι ότι θα εισπράξουν – έστω και σε βάθος ετών – οφειλές, που σήμερα θεωρούνται ξεχασμένες”.

Πέραν της ρύθμισης, ο Πρόεδρος του ΟΕΕ, αναφέρθηκε και στη διάταξη, που κατατέθηκε στη Βουλή και προβλέπει τη μείωση στο μισό των τόκων υπερημερίας – από 6% σε 3% -, που πρέπει να καταβάλει το Δημόσιο όταν αυτό χρωστάει ληξιπρόθεσμα στους φορολογουμένους, κάθε άλλο παρά βοηθά στην προσπάθεια ενίσχυσης του αισθήματος φορολογικής δικαιοσύνης στη χώρα. Πρέπει απαραίτητα να συνοδευτεί από αντίστοιχη μείωση των τόκων υπερημερίας, με τους οποίους επιβαρύνονται οι πολίτες, όταν καθυστερούν να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Για το Οικονομικό Επιμελητήριο, θεωρείται άμεσης προτεραιότητας να λήξει οριστικά το θέμα της συμφωνίας με τους δανειστές για τους όρους της ρύθμισης, ώστε να είναι όλοι σε θέση να χαράξουν τον οικονομικό τους προγραμματισμό και να επανεκκίνηση η αποπληρωμή οφειλών, που έχει παγώσει εν αναμονή της ρύθμισης.

[/more]

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή