Αγορές για γερά νεύρα: Έχασαν 5,5 τρισ. δολάρια οι μετοχές σε όλο τον κόσμο μέσα σε λίγες ημέρες

    διεθνής ανησυχία

    Περισσότερα από 5,5 τρισ. δολάρια έχασε αυτές τις ημέρες, η συνολική κεφαλαιοποίηση όλων των μετοχών παγκοσμίως. Οι αναδυόμενες αγορές και η Ευρώπη, – η οποία μετρά συνολικές απώλειες 4,6% σε επίπεδο εβδομάδας- εμφανίζουν χαμηλά διετίας.

    Στις ΗΠΑ ο Nasdaq, με ένα αξιόλογο ράλι «ανακούφισης» της τάξεως του 2,3%, κατάφερε στο φινάλε της εβδομάδας να διαγράψει μέρος των απωλειών του χειρότερου sell-off των τελευταίων δύο χρόνων.

    Σε επίπεδο εβδομάδας ο Dow Jones βυθίστηκε κατά 4,2% στις 25.336 μονάδες, ο S&P 4,1% στις 2.767 μονάδες και ο Nasdaq 3,7% στις 7.496 μονάδες επίπεδα κάτω από τον κινητό μέσο 200 ημερών για πρώτη φορά από τον Απρίλιο.

    Η συνεδρίαση της Παρασκευής ωστόσο υπήρξε ιδιαίτερα ταραχώδης και για… γερά νεύρα, καθώς η μεταβλητότητα «βάρεσε» κόκκινο, με πολλές εναλαλγές προσήμων και υψηλή διακύμανση στους δείκτες.

    Ο δείκτης «φόβου» VIX έχει εκτοξευθεί στα υψηλότερα επίπεδα από το Φεβρουάριο, όταν και ο S&P 500 είχε βουτήξει σχεδόν 15%, με τους επενδυτές να προειδοποιούν για τη σοβαρότητα αυτής της συσχέτισης με έναν ενδεχόμενο δεύτερο γύρο «διόρθωσης» στη Wall Street, ο οποίος θα είναι ισχυρότερος, καθώς σύμφωνα με πολλούς οι μετοχές βρίσκονται σε υπερτιμημένα επίπεδα σε σχέση με τα θεμελιώδη τους.

    Φυσικά κάτι τέτοιο θα έχει σημαντικές συνέπειες σε όλες τις διεθνείς αγορές.

    Απώλειες 4,6% στην Ευρώπη

    Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δεν κατάφεραν την Παρασκευή να ακολουθήσουν την ανοδική αντίδραση στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, με τις τράπεζες να υποχωρούν μαζί με βιομηχανίες και κλάδους πρώτων υλών (εξ αίτιας του αυξημένου κόστους από τους δασμούς λόγω εμπορικού πολέμου), και τις τεχνολογίες να είναι μόνες που ανέκαμψαν ελαφρά.

    Εβδομαδιαίες απώλειες 4,6% μετρά και το ελληνικό Χρηματιστήριο, το οποίο άλλωστε κυριαρχείται από ξένους παίχτες (σε ποσοστό άνω του 62%) και όντας η πλέον ευάλωτη σε εξωτερικούς κραδασμούς (βλέπε Ιταλική κρίση) αναδυόμενη αγορά, δε θα μπορούσε -ασχέτως των ελληνικών θεμελιωδών- να μην ακολουθήσει το παγκόσμιο πτωτικό ρεύμα.

    Επιδείνωση και στα ομόλογα διεθνώς, με την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς να εκτοξεύεται στο 3,167% (άγγιξε το 3,184% ενδοσυνεδριακά), γεγονός που ανησυχεί τους αναλυτές.

    Το ιταλικό ξεπέρασε το 3,62%, πάνω από το ψυχολογικό φράγμα του 2% βρίσκεται πλέον το πορτογαλικό, ενώ η ελληνική 10ετία είναι στο 4,4%.

    Ο χρυσός αποκτά και πάλι ενδιαφέρον

    [home]

    Στα εμπορεύματα, το πετρέλαιο ανέκαμψε ελαφρά μετά την τελευταία βουτιά, στα 71,50 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ ο χρυσός υποχώρησε ελαφρά κατά 0,47% στα 1.222 δολάρια ανά ουγγιά.

    Το πολύτιμο μέταλλο παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον αυτόν τον καιρό, έχοντας καταγράφει ένα σημαντικό ράλι 3,5% εν μέσω του sell-off, καθώς η έκρηξη μεταβλητότητας και οι ρευστοποιήσεις στις μετοχές τον κατέστησαν ελκυστικό στους επενδυτές.

    Με πολλούς αναλυτές να προειδοποιούν ήδη για την επόμενη οικονομική κρίση (σε ορίζοντα 2 με 5 χρόνια, ανάλογα την αισιοδοξία του αναλυτή), ο χρυσός χρίζει σίγουρα προσοχής ως ασφαλές καταφύγιο.

    Σταθεροποίηση στην αγορά συναλλάγματος, με το δείκτη δολαρίου να παραμένει πάνω από τις 95,24 μονάδες, και την ισοτιμία με ευρώ στο 1,156 EUR/USD. Στο 1,38 GBP/EUR η στερλίνα.

    Από το newsroom του economico.gr με τη συνεργασία του newmoney.gr

    [/home]

    Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
    Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

    Καμία δημοσίευση για προβολή