Αγριο θρίλερ ζει το Μαξίμου – Η κρίση με τη Μόσχα, η Αγκυρα και το εσωτερικό μέτωπο

Σε άγριο πολιτικό και διπλωματικό θρίλερ με… αναφορές στην Ιστορία αλλά και προεκτάσεις στην εγχώρια πραγματικότητα εξελίσσεται η κρίση στις ελληνορωσικές σχέσεις.

Αθήνα, Σκόπια και Μόσχα έχουν εμπλακεί σε μια πρωτοφανή για τα ιστορικά δεδομένα υπόθεση την ώρα που η Άγκυρα επιχειρεί να διαδραματίσει τον δικό της ρόλο – ο Ταγίπ Ερντογάν δεν κρύβει εύκολα τις ηγεμονικές του βλέψεις στα Βαλκάνια- και οι Βρυξέλλες προσπαθούν να φέρουν τις εξελίξεις στην πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης, στα μέτρα τους.

Το Μέγαρο Μαξίμου και κατ’ επέκταση η ελληνική πλευρά που φέρει και το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την καταιγίδα που έχει ξεσπάσει, δείχνει μια διάθεση αποκλιμάκωσης της έντασης αλλά είναι παραπάνω από προφανές ότι δεν ελέγχει πλέον την κατάσταση.

Οι Ρώσοι θα ανακοινώσουν τα –συμμετρικά- αντίποινά τους στις απελάσεις των διπλωματών τους από την Αθήνα σε συνάντηση της εκπροσώπου του υπουργείο Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα με τους Έλληνες ανταποκριτές και πλέον μένει να διαπιστωθεί αν η παρούσα κρίση θα μετεξελιχθεί σε οριστική ρήξη με τη Μόσχα.

Η στάση της Αθήνας

Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. έχει επιλέξει τον δρόμο της σιωπής. Διόλου τυχαία, τα κάστανα από τη φωτιά επιχείρησε να τα βγάλει ένας… πρώην και συγκεκριμένα ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης ο οποίος δήλωσε πως «η Ελλάδα δεν έχει πληροφορίες για τέτοιες πληρωμές» αναφερόμενος στις καταγγελίες του πρωθυπουργού των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ περί χρηματισμού σκοπιανών εθνικιστικών κύκλων από ρωσόφιλους Έλληνες.

Την ίδια ώρα δεν υπάρχει κανένα επίσημο σχόλιο για την «εμπλοκή» του Ιβάν Σαββίδη στην υπόθεση, ακόμα και μετά την οργίλη σχεδόν διάψευση του ίδιου του ομογενούς επιχειρηματία. Κυβερνητικό στέλεχος με προσβάσεις στους… μηχανισμούς του Μαξίμου έλεγε πως «το όνομα Σαββίδης τα τελευταία 24ωρα δημιουργεί μούδιασμα στο Μέγαρο Μαξίμου ακόμα και στο άκουσμά του».

Υποπτη μπορεί να θεωρηθεί και η σιωπή που έχει απλωθεί μετά και από το -επίσης πρωτοφανές- γεγονός με το κείμενο… προσωπικοτήτων που τασσόνταν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ουδείς βρέθηκε να ψελλίσει έστω και μια κουβέντα μετά και τις διαψεύσεις της Νένας Βενετσάνου, της Λένας Αλκαίου και του Κυριάκου Κατζουράκη για τη συμμετοχή τους στην… πρωτοβουλία αυτή. Με λίγα λόγια η κυβερνητική ρελάνς μετετράπη σε μια υπόθεση που έχει προκαλέσει γέλιο και θυμηδία –είναι πολύ χαρακτηριστικές οι αντιδράσεις των πολιτών στα Social Media!

Απόλυτη η αμηχανία

[more]

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε απόλυτη αμηχανία. «Εσπειραν ανέμους και θερίζουν θύελλες» έλεγε σε πηγαδάκι διπλωμάτης. Για το ζήτημα των αντιποίνων της Μόσχας τοποθετήθηκαν οι υπουργοί Δημήτρης Τζανακόπουλος,  Φώτης Κουβέλης και Γιώργος Κατρούγκαλος κάνοντας λόγο για μια… πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και σεβασμό στους κανόνες του διεθνούς δικαίου, στην κυβέρνηση και στο ελληνικό κράτος.

Ωστόσο, οι καταιγιστικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών δεν δικαιώνουν την διακηρυγμένη πρόθεση της κυβέρνησης για «πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική» -κάποιοι το ονομάζουν και δόγμα Κοτζιά. Η Αθήνα μπορεί να ήθελε αλλά η πραγματικότητα που διαμορφώθηκε μετά τους κυβερνητικού χειρισμούς, λέει πως η προσπάθεια να ακολουθηθεί μια πολιτική μια πολιτική που δεν θα έδενε τη χώρα αποκλειστικά στο ένα ή στο άλλο άρμα και θα της επέτρεπε να κινηθεί στις ρωγμές ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις μπάζει νερά με άγνωστες μέχρι στιγμής συνέπειες.

Τούρκικο δημοσίευμα

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ένα άκρως προκλητικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Posta έρχεται να βάλει στην εξίσωση τη στάση της Τουρκίας και τον ρόλο που θέλει να διαδραματίσει στα Βαλκάνια.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στη Συμφωνία των Πρεσπών και επισημαίνει ότι η Βουλή των Σκοπίων την επικύρωσε παρά το βέτο Ιβανόφ. Εκείνο που προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι το ερώτημα που θέτει το δημοσίευμα και δεν είναι άλλο από το «ποιος είναι αληθινά Μακεδόνας;» Χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα, μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:

«Η γη του Μέγα Αλέξανδρου, μετά από εκατοντάδες χρόνια είναι ένα θέμα ιστορικά αμφιλεγόμενο. Ποιος είναι “αληθινά” Μακεδόνας; Είναι η Ελλάδα ή η Μακεδονία;» Ο αρθρογράφος στέκεται ακόμη στο τουρκικό(!) στοιχείο που υπάρχει στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας τονίζοντας τις «βαθιές σχέσεις» του με την Άγκυρα, όπως επίσης και τις τουρκικές επενδύσεις που γίνονται στη χώρα. Ο συντάκτης ισχυρίζεται ότι βρέθηκε στα Σκόπια, κατόπιν πρόσκλησης της τράπεζας Halkbank (σ.σ.: «Τράπεζα του Λαού») και υποστηρίζει ότι η τουρκική κρατική τράπεζα, έχει ανοίξει 40 υποκαταστήματα(!), στην πΓΔΜ, μια χώρα με πληθυσμό που δεν ξεπερνά τα 2 εκατ. πληθυσμό.

Την ίδια στιγμή, ο Ευρωπαίος επίτροπος Γιοχάνες Χαν αποδεικνύεται ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του Ζόραν Ζάεφ, προτρέποντας τους πολίτες του γειτονικού κρατιδίου να υποστηρίξουν το δημοψήφισμα. Ο κ. Χαν χαρακτήρισε «ως ραντεβού με την ιστορία» και την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ. «Ας στρωθούμε στη δουλειά. Έχουμε ραντεβού με την ιστορία και δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο. Είμαστε στην αρχή ενός μεγάλου ταξιδιού. Είναι πολύ σημαντικό να διασφαλιστεί η ενότητα σχετικά με τον εθνικό στρατηγικό στόχο. Έχετε μία μοναδική ευκαιρία να γεφυρώσετε όλες τις διαφορετικές φωνές στο εσωτερικό της κοινωνίας» υπογράμμισε.

Εκλογές, Σκοπιανό και αντιδράσεις

Το Μαξίμου συν τοις άλλοις καλείται να διαχειριστεί και το εσωτερικό μέτωπο. Χθες, στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ τη συζήτηση μονοπώλησε ο χρόνος των εκλογών και η άμεση σύνδεσή του με την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική βουλή. Την ίδια στιγμή, όμως, η λαϊκή οργή συνεχίζεται αμείωτη. Αυτή τη φορά αντιμέτωπος με αυτήν βρέθηκε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας καθώς πολίτες της Λάρισας που διαμαρτύρονταν για τη συμφωνία έδωσαν το παρόν σε εκδήλωση, στην οποία ήταν κεντρικός ομιλητής.

[/more]

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή