Αιχμές Βενιζέλου για «σατανική σύμπτωση» εθνικών δεσμεύσεων και συζητήσεων για το χρέος

Αιχμές Βενιζέλου για «σατανική σύμπτωση» εθνικών δεσμεύσεων και διαπραγμάτευσης για το χρέος

«Δεν σας παίρνει κανείς ως σοβαρό διαπραγματευτή όταν δεσμεύεστε σε υψηλά πλεονάσματα υπονομεύοντας κάθε προοπτική ανάπτυξης. Τα υπερπλεονάσματα δεν δικαιολογούνται. Αποδεχθήκατε τα υπερπλεονάσματα πριν γίνει η συζήτηση για το χρέος και μάθουμε ποιοι θα είναι οι αναγκαίοι τόκοι για τα επόμενα χρόνια».

Η “σατανική σύμπτωση”

Αυτό τόνισε στη Βουλή ο Ευάγγελος Βενιζέλος, απευθυνόμενος στον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ο κ. Βενιζέλος άφησε σαφείς αιχμές ότι η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή μακροχρόνιες δεσμεύσεις που καλύπτουν όλη την επόμενη 4ετία και φθάνουν έως το 2060, την ίδια στιγμή που κυριαρχεί ένα μεγάλο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής για την ονομασία της γειτονικής χώρας. “Υπάρχει μια σατανική σύμπτωση σε αυτό”, είπε. “Δεν μπορώ να πιστέψω ότι η εναγώνια διαπραγμάτευση της κυβέρνησης για έξοδο από μνημόνια συνδέεται με αυτά τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής”.

Τι σημαίνει “εθνική γραμμή”

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι είναι υπέρ της εθνικής γραμμής για λύση με σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις και με συνταγματική αναθεώρηση της γειτονικής χώρας επισημαίνοντας ωστόσο ότι :

«Στοιχείο της ενιαίας εθνικής γραμμής του 1993 ήταν και η συνολική αναίρεση του αλυτρωτισμού».

«Θέλω να είμαι δίκαιος και ακριβής χωρίς τακτικισμούς και φόβο πολιτικού κόστους αλλά δεν θα είμαι ανιστόρητος» τόνισε ο ίδιος για να εξηγήσει:

Ο διάολος κρύβεται στις λεπτομέρειες

«Περιμένω να δω το κείμενο της συμφωνίας γιατί ο διάολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» και να προσθέσει σε άλλο σημείο «η τοποθέτηση πρέπει να είναι υπεύθυνη και να αφορά το σύνολο των ζητημάτων, δηλαδή γλώσσα, ιθαγένεια και τον συγχρονισμό των ενεργειών σε σχέση με ΕΕ και ΝΑΤΟ γιατί πράγματα που γίνονται δεν μπορούν να ξεγίνουν. Δημιουργούν τετελεσμένα».

“Δεσμεύετε τη χώρα”

Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση είπε «Η κυβέρνηση ήδη δεσμεύει την χώρα πριν την υπογραφή της συμφωνίας με τον τρόπο που χειρίστηκε την διαπραγμάτευση. Με τον τακτικισμό της προκειμένου να δημιουργήσει προβλήματα στην αντιπολίτευση δεν αφήνει περιθώρια βελτιώσεων που χρειάζονται σε ένα κείμενο που νομικά δεν έχει επικυρωθεί αλλά παράγει αποτελέσματα».

“Εκ των υστέρων”

«Η Βουλή δυστυχώς θα επαλειφθεί εκ των υστέρων. Όταν θα έχουν διαμορφωθεί νομικές και πολιτικές διατάσεις που δεν θα μπορούν να ανατραπούν κατά την διάρκεια της κύρωσης της συμφωνίας. Η ευθύνη πολιτική και ιστορική ανήκει στην κυβέρνηση. Αφορά και τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ που στηρίζουν τον πρωθυπουργό που συμφωνεί και υπογράφει την συμφωνία» τόνισε σε άλλο σημείο και πρόσθεσε:

 “Το αφήγημα”

Αναφορικά με την οικονομία ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η το αφήγημα της καθαρής εξόδου έχει καταρρεύσει.

«Σήμερα αναλαμβάνετε την βαριά υποχρέωση της παροχής εγγύησης των περιουσιακών στοιχείων του Υπερταμείου για τα δάνεια 25 δις του ESM. Πού είναι όλοι αυτοί που μας έλεγαν ότι προδίδουμε την πατρίδα λόγω αγγλικού δικαίου.

Οι κήρυκες του λαϊκισμού που έλεγαν ότι θα γίνει εκτέλεση εις βάρος της περιουσίας και θα φτάσει στην Ακρόπολη; Τώρα καταλαβαίνουν από ποιο δίκαιο διέπεται η συμφωνία που υπογράφουν; Και δεν νιώθουν την παραμικρή ντροπή για όσα έλεγαν αποβλακώνοντας τους εαυτούς τους και τον λαό;» αναρωτήθηκε.

Καμία δημοσίευση για προβολή