Αγγελική Σπανού

Αιγαίο όπως Πρέσπες; Κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις Αθήνας-Αγκυρας με φόντο το Αιγαίο – σκληρή στάση από το ΚΙΝΑΛ

Της Αγγελικής Σπανού – 

Οταν ο Κώστας Σημίτης μετά τις εκλογές προειδοποίησε για κίνδυνο ελληνοτουρκικής κρίσης ζητώντας από το πολιτικό σύστημα να κινηθεί με διάθεση εθνικής συνεννόησης, ίσως είχε στο μυαλό του την εξέλιξη μιας κατάστασης όπως η σημερινή. Η Αγκυρα προκαλεί όλο και εντονότερα, η Αθήνα απαντά όλο και αυστηρότερα, η εξωτερική πολιτική μπλέκει στην εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση και η προοπτική γίνεται αβέβαιη. Το σίγουρο είναι ότι αν τα θέματα του Αιγαίου αντιμετωπιστούν όπως πρόσφατα το μακεδονικό, με όρους εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης, το αποτέλεσμα δεν θα είναι εθνικά επωφελές.

Ο Τούρκος Μόνιμος Αντιπρόσωπος στα Ηνωμένα Εθνη στην από 13 Νοεμβρίου επιστολή του προς τα ΗΕ αναφέρθηκε στα δικαιώματα της Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες της Ανατολικής Μεσογείου. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε δικαιώματα της Τουρκίας δυτικά του 28ου μεσημβρινού μέχρι σημείου, το «οποίο θα καθορισθεί βάσει μελλοντικών συμφωνιών οριοθέτησης στο Αιγαίο καθώς και στη Μεσόγειο, με όλα τα εμπλεκόμενα κράτη».

Στην Αθήνα υπήρξε σφοδρή ενόχληση. Σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε: «Όπως έχουμε δηλώσει στις επιστολές αυτές, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, τα νησιά, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν πλήρη δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες όπως και τα ηπειρωτικά εδάφη. Η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ μεταξύ κρατών με παρακείμενες ή έναντι ακτές (είτε ηπειρωτικές είτε νησιωτικές) θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, με βάση τις αρχές της ίσης απόστασης/μέσης γραμμής». Επισημαίνεται επίσης ότι η Ελλάδα απορρίπτει τους παράνομους τουρκικούς ισχυρισμούς και επιφυλάσσεται να απαντήσει καταλλήλως, ενώ διαμηνύεται πως αυτή η επιστολή, ως αντιβαίνουσα στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, απορρίπτεται στο σύνολό της και δεν παράγει καμία έννομη συνέπεια ως προς τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Στην κυβέρνηση έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν για τις τουρκικές προθέσεις. Πολύ περισσότερο όταν η διαμόρφωση κλίματος συναίνεσης στα εθνικά δεν είναι καθόλου αυτονόητη. Για το Μέγαρο Μαξίμου ήταν μια κακή είδηση ότι το ΚΙΝΑΛ ζήτησε την αντικατάσταση του Θάνου Ντόκου από τη θέση του αναπληρωτή συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, με αφορμή πρόσφατη συνέντευξή του για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

“Παραμονή του κ. Ντόκου στο πρωθυπουργικό επιτελείο σημαίνει αποδοχή από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη των θέσεων και της διπλωματικής ευφυίας του συμβούλου του”  ήταν το μήνυμα που εστάλη από την Χαριλάου Τρικούπη, την ώρα που ο πρωθυπουργός προσπαθεί να βρει κοινό τόπο με τον Φ. Γεννηματά για την προεδρική εκλογή και τον εκλογικό νόμο.

Τι καταλογίζουν στον κ. Ντόκο ο οποίος προέχεται από τον φιλικό προς την κεντροαριστερά χώρο του ΕΛΙΑΜΕΠ; Οτι “άνοιξε ατζέντα που δεν θα άνοιγε και ο πιο φιλόδοξος τούρκος διπλωμάτης, ουσιαστικά αφήνοντας ανοιχτά ζητήματα συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου!. Σε μια στιγμή που η Τουρκία κορυφώνει τις προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, παραβιάζει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την κοινή δήλωση με την ΕΕ, σε μια εποχή που είναι συχνές πυκνές οι δηλώσεις «μεγαλοϊδεατισμού» και αναθεωρητικής επεκτατικής λογικής στη γείτονα χώρα, ο σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη γίνεται δημόσια ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της τουρκικής διπλωματίας”.

Ποιες θέσεις του Θ. Ντόκου, όπως εκφράστηκαν στο ΑΠΕ, εξόργισαν το Κίνημα Αλλαγής; Οτι «είναι καιρός» να στραφούν οι δύο χώρες από τις διμερείς διαφορές στα κοινά προβλήματα και συμφέροντα και να υιοθετήσουν μια θετική ατζέντα, ενώ για τις συνεργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο μίλησε για την απουσία της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντάς την «μη φυσιολογική κατάσταση» αν και αναπόφευκτη λόγω τουρκικής συμπεριφοράς.

Το συμπέρασμα είναι ότι το Κίνημα Αλλαγής θα κινηθεί σε σκληρή γραμμή στα εθνικά και δεν θα ακούσει τις παραινέσεις του Κ. Σημίτη για συναινετική στάση. Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι από πιθανό έως βέβαιο, πάρει την εκδίκησή του για τις Πρέσπες με ανάλογο τρόπο, τότε τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολα, όσο η Τουρκία συνεχίζει να δείχνει αναθεωρητισμό και επιθετικότητα.

Καμία δημοσίευση για προβολή