Αισιοδοξεί η Γερμανία για τη μεταρρύθμιση του ασύλου

Πολλά τα δημοσιεύματα του Γερμανικού Τύπου για την προσπάθεια του Βερολίνου να προωθήσει αλλαγές στην ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ασύλου.

Στην πολιτική ατζέντα ξεχωρίζει η προσπάθεια του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ να προωθήσει αλλαγές στην ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ασύλου. “Αισιοδοξία Ζέεχοφερ για μεταρρύθμιση του ασύλου” γράφει, στο πρωτοσέλιδό της, η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) αποδίδοντας τις πρώτες δηλώσεις του υπουργού μετά την τηλεδιάσκεψη της Τρίτης με τους Ευρωπαίους ομολόγους του. Είναι όμως πράγματι έτσι; Μάλλον όχι, επισημαίνει το σχόλιο της εφημερίδας: “Δεν είναι θετικές οι ενδείξεις ότι η Γερμανία, κατά τη διάρκεια της προεδρίας στην ΕΕ, θα δρομολογήσει ένα ευρωπαϊκό δίκαιο περί ασύλου, όπως επιθυμούν όλοι στο Βερολίνο. Αυτό (το ευρωπαϊκό δίκαιο) θεωρητικά υπάρχει, αλλά δεν λειτουργεί. Πόσο μακρύς είναι ο δρόμος που απομένει, αποδεικνύεται κάθε φορά που προκαλείται αντιπαράθεση για μετανάστες που έχουν διασωθεί στη Μεσόγειο. (…) Κατά συνέπεια οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ βρίσκονται και πάλι εκεί που συνήθως βρίσκονται σε αυτό το ζήτημα, δηλαδή στην αρχή”.

Ακόμη πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις από την Badische Zeitung: “Συζήτησαν λοιπόν την Τρίτη οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ για το ζήτημα της διάσωσης στη θάλασσα, για να εκδηλωθούν πάλι οι γνωστές συμπεριφορές. Ελάχιστες χώρες είναι διατεθειμένες να βοηθήσουν την Ιταλία ή τη Μάλτα. Η κοινότητα αξιών, την οποία πολλοί επικαλούνται, δεν φαίνεται να λειτουργεί στην πράξη. Όποιος περιμένει ουσιαστική ανταπόκριση από τη Βαρσοβία ή τη Βουδαπέστη θα αισθανθεί την ίδια μοναξιά, όπως και οι πρόσφυγες στο κατάστρωμα του Ocean Viking…”

Πηγή: Deutsche Welle 

Καμία δημοσίευση για προβολή