Αισιόδοξες προβλέψεις για τον τουρισμό, παρά τη μετάλλαξη Δέλτα – Ποια είναι τα νέα ενθαρρυντικά δεδομένα στην οικονομία

Το 88,9%  των

Ιδιαίτερα αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που φθάνουν στο οικονομικό επιτελείο για την πορεία του τουρισμού, παρά την επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα και τα μέτρα που παίρνονται -βλέπε Μύκονος- για την αντιμετώπισή της.

Τουριστικά έσοδα στο 60% του 2019

Για πρώτη φορά μετά από αρκετό διάστημα ο συνήθως συγκρατημένος στις προβλέψεις του υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας  ανέφερε χθες ότι «έχει επανέλθει σημαντικό ποσοστό της κανονικότητας» και τα έσοδα από τον τουρισμό μπορούν να φθάσουν το 60% σε σχέση με το 2019.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι  τα έσοδα από το τουρισμό το τρέχον έτος μπορούν να «αγγίξουν» τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ όταν πέρυσι ήταν μόλις 3,7 δις ευρώ και τη χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό το 2019 είχαν φθάσει τα 18,2 δισεκατομμύρια ευρώ με 31,3 εκατομμύρια ξένους τουρίστες να επισκέπτονται τη χώρα μας.

Εφόσον επιβεβαιωθεί αυτή η αισιόδοξη πρόβλεψη η ανάκαμψη της οικονομίας θα ενισχυθεί πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα και θα αποδειχθεί ιδιαίτερα συντηρητική η πρόβλεψη του οικονομικού επιτελείου για αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,6% το 2021. Σημειώνεται ότι αυτή η πρόβλεψη είχε γίνει με την παραδοχή ότι τα έσοδα θα φθάσουν το 40% του 2019 και δεν θα ξεπεράσουν τα 7,5 δις ευρώ.

Από τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του το οικονομικό επιτελείο προκύπτει ότι οι εσωτερικές πτήσεις έχουν «καλύψει» το 75% του 2019, ποσοστό που θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο τον Αύγουστο, ο οποίος θεωρείται ο κατ’ εξοχήν μήνας διακοπών των Ελλήνων.

“Το lockdown δεν είναι επιλογή”

Το ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως στις πτήσεις από το εξωτερικό και εκεί σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία την τελευταία εβδομάδα η κάμψη είναι στο 42% σε σχέση με το 2019, όταν ακριβώς το προηγούμενο επταήμερο ήταν στο 49% και στο τέλος Ιουνίου στο 61%. Αυτό δείχνει ότι αυξάνεται ημέρα με την ημέρα ο αριθμός των ξένων επισκεπτών στη χώρα μας.

Πάντως ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι  «το lockdown δεν είναι επιλογή. Δεν είναι επιλογή της κυβέρνησης. Και δεν αντέχει ένα lockdown ούτε η πραγματική οικονομία, ούτε τα δημόσια οικονομικά. Άλλο όμως το Ταμείο της χώρας». Όπως είναι γνωστό τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας αγγίζουν τα 34 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ στα δημόσια ταμεία υπάρχουν διαθέσιμα περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών που πλήττονται από την πανδημία.

“Οχι” σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό

Ταυτόχρονα όμως για να μην δημιουργούνται ψευδαισθήσεις και υπερβολικές απαιτήσεις ο υπουργός Οικονομικών έσπευσε να διευκρινίσει ότι  «το ταμείο είναι σε ασφαλή επίπεδα, είναι σε επίπεδα προ υγειονομικής κρίσης. Αλλά δεν σημαίνει ότι επειδή το ταμείο είναι σε ασφαλή επίπεδα, υπάρχουν πάντα οι δυνατότητες να διοχετεύσεις πόρους για να αυξήσεις το έλλειμμα ακόμη περισσότερο, γιατί υπάρχουν και οι αγορές, υπάρχουν και οι Ευρωπαίοι εταίροι, υπάρχει και ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο. Υπάρχει δημοσιονομική ευελιξία, την εξαντλούμε χωρίς να οδηγούμαστε σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή