Αισιόδοξη η Goldman Sachs για τις διεθνείς αγορές κόντρα στα ζοφερά στοιχεία για την παγκόσμια οικονομία

«Ενωμένοι πέφτουμε, διχασμένοι ανεβαίνουμε» είναι ο εύγλωτος τίτλος έκθεσης της Goldman Sachs, που επιχειερεί να εξηγήσει το μακροβιότερο ράλι στην ιστορία του αμερικανικού χρηματιστηρίου. Η αμερικανική επενδυτική εταιρεία παρουσιάζει τις προβλέψεις της για το 2020, συμπεριλαμβανομένης εκείνης για τον αντίκτυπο των προεδρικών εκλογών, όπου “βλέπει” επανεκλογή Τραμπ και διχασμένο Κογκρέσο.

  • Η Goldman Sachs εκτιμά ότι η άνοδος της Wall Street ( ΣΣ χθες κατέγραψε νέα ρεκόρ ) θα έχει συνέχεια και το 2020, κλείνοντας 11 χρόνια συνεχούς ανόδου.

«Περιμένουμε ότι το bull market στις αμερικανικές μετοχές θα συνεχιστεί και το 2020. Ο κύκλος των κερδών και η συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη θα ανεβάσει τον S&P 500 κατά 5% στις 3.250 μονάδες στις αρχές του 2020» σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Κόστιν, επικεφαλής στρατηγικό αναλυτή της Goldman. «Ωστόσο η αυξανόμενη πολιτική αβεβαιότητα θα συγκρατήσει τα κέρδη» προσθέτει.

Σύμφωνα με το CNBC εν τω μεταξύ, η μέση εκτίμηση των στρατηγικών αναλυτών της Wall Street για το 2020 θέλει τον S&P 500 στις 3.272 μονάδες. Αυτό σημαίνει ότι όλοι περιμένουν συνέχεια στο bull market με την οποία ο δείκτης (ο πλέον αντιπροσωπευτικός της αμερικανικής αγοράς) έχει ενισχυθεί 468% από το ναδίρ της 9ης Μαρτίου 2009.

  • Θα πρέπει να σημειωθεί ότι -κόντρα σε εμπορικές αντιπαραθέσεις, γεωπολιτικές εντάσεις και ζοφερά στοιχεία για την παγκόσμια οικονομία – οι αμερικανικές μετοχές καταγράφουν κέρδη 25%. Στους πρωταγωνιστές του 2019 είναι επίσης οι ευρωπαϊκές μετοχές με κέρδη 20%, το πετρέλαιο- που ύστερα από αρκετά σκαμπανεβάσματα- καταγράφει κέρδη 18% από τις αρχές του έτους, αλλά και ο χρυσός με άνοδο 14%.

Σε εντυπωσιακό ράλι έχουν επιδοθεί και τα ομόλογα, με τις αποδόσεις να υποχωρούν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Θα λέγαμε το 2019 ήταν ένα έτος, που δεν άφησε κανέναν απογοητευμένο. Μένει να φανεί εάν το σκηνικό θα επαναληφθεί το 2020.