Αισιόδοξη η Λαγκάρντ για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ προεξόφλησε χθες Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα θα καταλήξουν σε συμφωνία για να τερματιστεί ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσά τους, που έχει θορυβήσει τις διεθνείς αγορές και επισκιάζει στην προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας.

«Θα έλεγα “ναι”», απάντησε η Λαγκάρντ ερωτηθείσα κατά τη διάρκεια της Milken Institute Global Conference, εάν θεωρεί πως οι διαπραγματεύσεις των δύο κρατών θα έχουν επιτυχή κατάληξη με τη σύναψη συμφωνίας, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ουάσινγκτον και Πεκίνο ενεπλάκησαν τον τελευταίο χρόνο σε εμπορικό πόλεμο που σημαδεύτηκε από την ανταλλαγή ομοβροντιών επιπρόσθετων, τιμωρητικών δασμών και αντιποίνων σε προϊόντα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και ασταμάτητες απειλές περί κλιμάκωσης. Οι συνομιλίες ανάμεσά τους θεωρείται πως βρίσκονται σε σημείο καμπής.

Ο Aμερικανός υπουργός Στίβεν Μνούτσιν επρόκειτο να μιλήσει στην Παγκόσμια Διάσκεψη του Ινστιτούτου Μίλκεν, αλλά αντ’ αυτού ταξιδεύει για την Κίνα, όπου θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις. Η Λαγκάρντ ήταν η πρώτη και κεντρική ομιλήτρια στην ετήσια εκδήλωση-μαγνήτη για χιλιάδες παράγοντες οι οποίοι ορίζουν τις τάσεις στα χρηματοοικονομικά, στην υγεία και σε άλλα πεδία.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ επισήμανε εξάλλου ότι δεν διαβλέπει πως η οικονομία των ΗΠΑ θα ολισθήσει σε ύφεση, μετά την αποκάλυψη του στοιχείου πως ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας ανήλθε στο 3,2% το πρώτο τρίμηνο του 2019 σε ετήσιο ρυθμό. Αρκετοί ανησυχούν για το ενδεχόμενο επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης, ιδίως των οικονομιών της Κίνας και της ΕΕ, καθώς και την πιθανότητα η δεκαετής ρωμαλέα ανάπτυξη των ΗΠΑ να πλησιάζει στο κλείσιμο του κύκλου.

Ωστόσο η ταχύτερη της αναμενόμενης ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ ίσως ωθήσει πολλούς να αναθεωρήσουν την άποψή τους. Η Λαγκάρντ επισήμανε, πάντως, πως χρειάζονται κι άλλα στοιχεία πριν να μπορούν να γίνουν αρκετά ασφαλείς προβλέψεις.

Περισσότερα σε λέξεις

Μολονότι ο πληθωρισμός βρίσκεται υπό έλεγχο, κάτι που η επικεφαλής του Ταμείου θεωρεί «μυστηριώδες», η Λαγκάρντ συμπλήρωσε πως προβλέπει οι πληθωριστικές πιέσεις να αυξηθούν, «σταδιακά και αργά», τους επόμενους μήνες, εν μέρει εξαιτίας της ανόδου της τιμής του πετρελαίου.

Ερωτηθείσα εάν θα επιθυμούσε να παραμείνει στο πηδάλιο του ΔΝΤ αφού ολοκληρωθεί η τρέχουσα θητεία της, το 2021, η Λαγκάρντ απάντησε «εξετάζω τις επιλογές μου». Η Γαλλίδα πρώην υπουργός ονομάστηκε γενική διευθύντρια του διεθνούς χρηματοοικονομικού θεσμού της Ουάσινγκτον το 2011.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ