Αισιοδοξία στην κυβέρνηση για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων εντός του 2020 “Σύμμαχος” η γερμανική ύφεση

“Απλώνει” η κυβέρνηση την πολιτική της για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Το πρώτο βήμα μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής που προσβλέπει στην επίτευξη του κρίσιμου αυτού στόχου  έγινε, προ ημερών κατά τις πρώτες συναντήσεις του υπουργού Οικονομίας κ. Χρήστου Σταϊκούρα με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους και το επόμενο διάστημα, οι πρωτοβουλίες θα ενταθούν.

  • Με όπλο στη φαρέτρα της την ραγδαία αποκλιμάκωση της απόδοσης των ομολόγων, αλλά και με το βλέμμα στην ύφεση που καταγράφεται στην γερμανική οικονομία, η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει μία σειρά κινήσεις που εκτιμά και ευελπιστεί ότι θα οδηγήσουν σε μείωση του κόστους δανεισμού, στόχος που αποτελεί προϋπόθεση για να πετύχει το καθοριστικό στοίχημα για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, ακόμα και εντός του 2020 .

Αισιοδοξία ότι “ωριμάζουν οι συνθήκες”

Στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι εβδομάδα με την εβδομάδα ωριμάζουν οι συνθήκες καθώς η κυβέρνηση παρουσιάζει απτά αποτελέσματα προς τους εταίρους και δανειστές για τα αποτελέσματα που θα φέρει η οικονομική της πολιτική.

  • Ειδικότερα, πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η ραγδαία αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων, σε συνδυασμό με την εξαγορά των ακριβών δανείων του ΔΝΤ θα οδηγήσει σε ραγδαία αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμούς. Κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα την αναθεώρηση ( υπέρ της Ελλάδας ) της ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τελικά να ανοίξει τον δρόμο για μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Η γερμανική οικονομία έχει μπει σε τροχιά ύφεσης

Οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν ότι ευνοϊκό το γεγονός ότι στην ίδια χρονική συγκυρία που η κυβέρνηση «απλώνει» την πολιτική της για να πετύχει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, η γερμανική οικονομία έχει υπεισέλθει σε τροχιά ύφεσης, ενώ πληθαίνουν τα σενάρια και οι εκτιμήσεις για το ενδεχόμενο οικονομικής επιβράδυνσης στην Ευρωζώνη. Χαρακτηριστικό του κλίματος που διαμορφώνεται είναι ότι ακόμα και στη Γερμανία, οικονομικοί αναλυτές αρχίζουν για πρώτη φορά να προκρίνουν την ανάγκη για ισοσκελισμένους και όχι για πλεονασματικούς προϋπολογισμούς.

Στο πλαίσιο του Eurogroup της Παρασκευής, το οποίο αποτέλεσε και το πρώτο «κρας-τεστ» της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας παρουσίασε το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της νέας κυβέρνησης και το αίτημα της να προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων ύψους 2,9 δισεκατομμυρίων ευρώ στο ΔΝΤ, τα οποία έχουν και επιτόκιο 5,13%.

Σημειώνεται πως απώτερος σκοπός της κυβέρνησης παραμένει η μείωση του επιτοκίου που συνοδεύει τα δάνεια από το Ταμείο, μεσοσταθμικά κάτω από το 3%. Τα δάνεια του ΔΝΤ αποτελούν μόλις το 2,6% του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, αλλά το επιτόκιό τους είναι σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με το υπόλοιπο χρέος της χώρας, ιδιαίτερα το χρέος από την Ευρωζώνη, αλλά και σε σχέση με τις πρόσφατες εκδόσεις ομολόγων της Ελλάδας. Επιπλέον, τα δάνεια του ΔΝΤ έχουν πολύ μικρότερη περίοδο αποπληρωμής από τα δάνεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Την ίδια μέρα, ο επικεφαλής του ESM κ. Κλάους Ρέγκλινγκ άφησε ανοιχτό το «παράθυρο» για μείωση των πλεονασμάτων εντός του 2020,δηλώνοντας πως εφόσον ο ρυθμός ανάπτυξης είναι υψηλότερος από τον προβλεπόμενο και το κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου χαμηλότερο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, θα μπορούσε αργότερα το 2020 να ανοίξει μια σχετική συζήτηση. Παράλληλα, χαιρέτισε την πρόθεση της κυβέρνησης να αποπληρώσει το ακριβό δάνειο του ΔΝΤ.

Καμία δημοσίευση για προβολή