Αισθητή επιδείνωση πέραν της αναμενόμενης παρουσίασε το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο

Αισθητή επιδείνωση – και περισσότερο από την αναμενόμενη – παρουσίασε το οικονομικό κλίμα στην ευρωζώνη τον Δεκέμβριο, κλείνοντας ένα χρόνο στον οποίο η αισιοδοξία μειωνόταν κάθε μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Οι χαμηλότερες προσδοκίες αντανακλούν εν μέρει την πτώση της εμπιστοσύνης στη βιομηχανία, η οποία ήταν συνεπής με την τρίτη συνεχή μηνιαία πτώση του Νοεμβρίου της βιομηχανικής παραγωγής στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Σε ένα κακό σημάδι για τις προοπτικές ανάπτυξης του μπλοκ κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, το οικονομικό κλίμα της ευρωζώνης υποχώρησε σε 107,3 ​​μονάδες το Δεκέμβριο, από 109,5 το Νοέμβριο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνοντας τη 12η συνεχή μηνιαία πτώση και το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2017.

Το κλίμα στη βιομηχανία υποχώρησε σε 1,1 μονάδες, από 3,4 το Νοέμβριο, έναντι προσδοκιών αγοράς για 2,9 μονάδες.

Το καταναλωτικό κλίμα μειώθηκε επίσης απότομα σε -6,2 μονάδες, από -3,9 το Νοέμβριο, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τους αγοραστές να ξοδέψουν περισσότερα σε αγαθά, καθώς οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν το Νοέμβριο, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα.

Κατά συνέπεια, η εμπιστοσύνη στο λιανικό εμπόριο σημείωσε άνοδο κατά 0,5 μονάδες το Δεκέμβριο, αν και δεν μπόρεσε να αντισταθμίσει το γενικότερο κακό κλίμα.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:[home]

Καμία δημοσίευση για προβολή