Την Παρασκευή τα ραντεβού του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς για την ψήφο των Απόδημων

Κλείστηκαν τα  ραντεβού του πρωθυπουργού για την ψήφο των ομογενών, τα οποία θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή. Ηδη έχουν κλειστεί τα ραντεβού – που θα γίνουν στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή – με τους Αλ. Τσίπρα στις 11 το πρωί της Παρασκευής, με την Φ. Γεννηματά στις 12.00, με τον Δ. Κουτσούμπα στις 17.00, με τον Κυριάκο Βελόπουλο στις 18.00 και με τον Γιάνη Βαρουφάκη στις 19.00

Τα τηλεφωνήματα στους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης έκανε  ο γενικός γραμματέας του Κυριάκου Μητσοτάκη, Γρηγόρης Δημητριάδης .

Οπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές  ο κ. Μητσοτάκης αναλαμβάνει «εθνική πρωτοβουλία για το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού». Στόχος της είναι η διευκόλυνση όλων των Ελλήνων που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και διαμένουν στο εξωτερικό, να ψηφίζουν από τον τόπο που ζουν, εργάζονται ή σπουδάζουν.

Κατά τις ίδιες πηγές, πρόκειται για νομοθετική ρύθμιση, η οποία αφορά όλους εκείνους που σήμερα έχουν δικαίωμα ψήφου, αλλά δεν μπορούν λόγω μεγάλης απόστασης και οικονομικής επιβάρυνσης να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Με απλά λόγια, θα διευκολύνονται οι Έλληνες του εξωτερικού να μπορούν να ψηφίσουν δίχως να είναι αναγκασμένοι να πάρουν το αεροπλάνο για να έρθουν στην Ελλάδα. Πρόκειται για αυτονόητο δικαίωμα, που ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, με εξαίρεση τη Μάλτα και το Λιχτενστάϊν. Δυστυχώς μέχρι σήμερα, τη δυνατότητα αυτή δεν τη δίνει στους πολίτες της και η Ελλάδα.

Οι παραπάνω πηγές ξεκαθαρίζουν  πως δεν πρόκειται για παραχώρηση νέου δικαιώματος, αλλά για τη δυνατότητα άσκησης ενός δικαιώματος που ήδη υφίσταται. Κανένας πολίτης δεν θα προστεθεί στους εκλογικούς καταλόγους και δεν θα αλλάξει το εκλογικό σώμα. Όσοι έως σήμερα, έτσι κι αλλιώς, μπορούσαν να ψηφίσουν, με το νέο σύστημα θα διευκολύνονται στην άσκηση αυτού του δικαιώματός τους.

Στο παραπάνω πλαίσιο και θεωρώντας ότι έχει πλέον ωριμάσει ο χρόνος για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα που αφορά το ύψιστο πολιτικό δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού, ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει από τους πολιτικούς αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων να συναντηθούν στη Βουλή. Οι συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με κάθε πολιτικό αρχηγό αναμένεται να πραγματοποιηθούν μετά την επιστροφή του Πρωθυπουργού από την τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.

Στόχος  της πρωτοβουλίας του κ. Μητσοτάκη είναι η διαμόρφωση ενός πλαισίου συναίνεσης για αυτό που θεωρείται αυτονόητο και αναγκαίο. Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση δεν θα προσέλθει στη συζήτηση με έτοιμο νομοσχέδιο, αλλά ο Πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες που προτείνει, με στόχο τη μέγιστη δυνατή συναίνεση σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα. Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει έτοιμο το πλαίσιο το οποίο συζήτησε ο Πρωθυπουργός με τον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, αμέσως μετά τη σύσκεψη για το μεταναστευτικό, την Πέμπτη, ενώ κομβικό ρόλο στην προετοιμασία του νομοσχεδίου είχε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Αυτοδιοίκησης και Εκλογών, Θοδωρής Λιβάνιος.

Η νομοθετική πρωτοβουλία  περιλαμβάνει τη δυνατότητα των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας και εργασίας τους, στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, του οποίου ο αριθμός των βουλευτών προτείνεται να αυξηθεί από 12 που είναι σήμερα, σε 15.

Πώς θα προσέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στο ραντεβού με Μητσοτάκη

“Ο ΣΥΡΙΖΑ “δεν πρόκειται να συναινέσει σε παιχνίδια μικροπολιτικής τακτικής”, ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Αλέξης Χαρίτσης, χωρίς ωστόσο να ανοίξει τα χαρτιά του σε ό,τι αφορά την ακριβή στάση που θα κρατήσει ο πρώην πρωθυπουργός. Κομματικές πηγές, πάντως, διευκρινίζουν ότι ο κ. Τσίπρας δεν πρόκειται να κάνει  “δώρο” στη ΝΔ για να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι  οδήγησε σε “ναυάγιο” το διάλογο για την ψήφο των αποδήμων. Πόσο μάλλον όταν η αριθμητική της Βουλής δίνει αυτή τη στιγμή στην αξιωματική αντιπολίτευση τη δυνατότητα να έχει το “πάνω χέρι”.

Το άρθρο 51 του Συντάγματος απαιτεί 200 ψήφους για να ισχύσει γενικώς η πρόταση της κυβέρνησης. Το συγκεκριμένο άρθρο, μάλιστα δεν είναι στα αναθεωρητέα οπότε οι συμμαχίες που πρέπει να οικοδομήσει η πλειοψηφία θα πρέπει να είναι πολύ ισχυρές. Συμπόρευση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται απίθανη με τα νούμερα να δείχνουν πως μόνο τότε θα μπορούσε να λυθεί η συγκεκριμένη “εξίσωση”.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες (Newpost, Αντώνης Αντζολέτος),  η αρχή της ισότητας της ψήφου δεν κωλύει τη δυνατότητα διαφορετικής αντιμετώπισης ως προς τη συμπερίληψη στο εκλογικό αποτέλεσμα των εκλογέων του εσωτερικού και του εξωτερικού. Όπως υποστηρίζουν ικανοποιεί την ανάγκη πολιτικής έκφρασης των αποδήμων (θα μπορούν να εκλέγονται στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας από 3 έως 12 βουλευτές), αλλά και εξασφαλίζει τη μη αλλοίωση του χαρακτήρα του εκλογικού σώματος. Συγκεκριμένα τρεις βουλευτές θα εκλέγονται αν ο αριθμός των αποδήμων που θα ψηφίσουν είναι μέχρι 180.000, ενώ για κάθε 60.000 ψήφους θα εκλέγεται ένας άκόμη.

Από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, που έχουν δηλώσει τη διαφωνία τους, στη ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί στην Ολομέλεια συγκεντρώνουν 101 βουλευτές είναι γεγονός πως πολύ δύσκολα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταφέρει να πραγματοποιήσει την υπόσχεση που έδωσε πρόσφατα στους Έλληνες της Αμερικής να συμμετέχουν στις επόμενες εθνικές κάλπες. Σε αυτούς έρχονται να προστεθούν και οι 9 βουλευτές του ΜέΡΑ25 με το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη να προτείνει την ίδρυση επτά εκλογικών περιφερειών αποδήμων Ελλήνων και εκλογή βουλευτών που θα υπολογίζεται αναλόγως με το πλήθος των Ελλήνων του εξωτερικού που θα έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν.

Στο ΚΙΝΑΛ μέχρι πρόσφατα έδειχναν να  κινούνται σε μία ενδιάμεση “γραμμή”, η οποία είναι  σαφώς, πιο κοντά στη γαλάζια παράταξη που υποστηρίζει ότι για λόγους ισότητας και καθολικότητας θα πρέπει η ψήφος των αποδήμων να προσμετράται στο γενικό εκλογικό αποτέλεσμα. Δεν είναι ωστόσο, καθόλου σίγουρο, ότι τελικώς θα ευθυγραμμιστεί με την πρόταση του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς κάτι τέτοιο θα είχε μετρήσιμο εσωτερικό πολιτικό κόστος για το κόμμα της κυρίας Φώφης Γεννηματά.

Kαι αυτό, παρά το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου διέψευσε κατηγορηματικά το Σ/Κ πληροφορίες που τον έφεραν να διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει καμία ρύθμιση για την ψήφο των Αποδήμων, με το αιτιολογικό της «αντιδεξιάς στάσης».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε, οι πληροφορίες αυτές ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα και ο πρώην πρωθυπουργός υπήρξε πάντοτε υπέρμαχος του δικαιώματος ψήφου για τους απόδημους Έλληνες, καθώς άλλωστε οι σχέσεις του μαζί τους είναι γνωστές και ιστορικές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή