Ακατάσχετο επίδομα 800 ευρώ σε 1,4 εκατ εργαζόμενους. Αναστέλλεται η δόση των δανείων για 3 μήνες. Ευέλικτη πληρωμή του Δώρου Πάσχα

Το τρίτο πακέτο μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων που πλήττονται από τις συνέπειες εξάπλωσης του κοροναϊού στη χώρα εξειδίκευσαν πριν από λίγο οι υπουργοί Οικονομίας Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Όπως είχε προαναγγείλει από χθες το Economico, το κυβερνητικό επιτελείο επανέλαβε τη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι θα πάρουν όλοι όσοι δικαιούνται το δώρο Πάσχα, με τη διευκρίνιση, ωστόσο, ότι παρέχεται η δυνατότητα στους εργοδότες να το καταβάλλουν μεταγενέστερα, χωρίς κυρώσεις, προκειμένου να διευκολυνθούν όσοι αντιμετωπίζουν σήμερα πρόβλημα ρευστότητας αλλά και να στηριχθεί η αγορά όταν σταδιακά επανέλθουμε στην καθημερινότητα.

Το συνολικό κόστος αυτής της παρέμβασης ξεπερνά πλέον, για τον Απρίλιο, τα 2 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα :

  •  Το επίδομα των 800 ευρώ,  θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο
  • Οι δικαιούχοι εργαζόμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που λαμβάνουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ, θα έχουν τη δυνατότητα αναστολής δόσεων για διάστημα τριών μηνών. Μαζί με την προηγούμενη δέσμη μέτρων, καλύπτεται πλέον με αναστολές όλο το ιδιωτικό χρέος νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πλήττονται, σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες.
  • Επεκτείνεται η ενίσχυση των 800 ευρώ σε 1.400.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες. Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται και τελούν σε καθεστώς αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους, θα είναι δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης. Το ίδιο θα ισχύσει για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες που πλήττονται.
  • Για όλο αυτό το εργατικό δυναμικό της χώρας, που θα είναι δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, λαμβάνονται μέτρα κάλυψης όλης της ασφαλιστικής δαπάνης, κρατώντας ανεπηρέαστα τα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των δικαιούχων.
  • Σήμερα, θα δοθούν στη δημοσιότητα οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των κλάδων που πλήττονται. ” Η λίστα είναι δυναμική και θα μεταβάλλεται με τις ανάλογες Υπουργικές αποφάσεις κατά την εξέλιξη της κρίσης” αναφέρει ο ΥΠΟΙΚ.
  • Περιλαμβάνονται περίπου 440.000 ιδιωτικές επιχειρήσεις, με 1 εκατομμύριο εργαζομένους, και μηνιαίο τζίρο περίπου στα 6,5 δισ. ευρώ.
  • Θα λάβουν 800 ευρώ, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, και όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1η μέχρι και 17 Μαρτίου.
  • 108.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας, ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, οι εργαζόμενοι στο ΕΟΔΥ, καθώς και όσοι υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, θα λάβουν Δώρο Πάσχα
  • Θα κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός, με την αύξηση του τακτικού αποθεματικού του Υπουργείου Οικονομικών κατά 4 δισ. ευρώ. Χωρίς να χρειαστεί, ταμειακά, οποιαδήποτε παρέμβαση στο “μαξιλάρι ασφαλείας”.

Aυστηρές κυρώσεις για αισχροκέρδεια

Επίσης ανακοινώθηκε η έναρξη επιβολής κυρώσεων για αισχροκέρδεια, μετά από εκτεταμένους ελέγχους, συμφωνία κυρίων με εισπρακτικές και δικηγορικές εταιρείες για να μην «ενοχλούν» τους οφειλέτες. Ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, μάλιστα, προειδοποίησε ότι η παραβίαση της συμφωνίας θα οδηγεί σε λήψη αυστηρών μέτρων αλλά και παραινέσεις των υπουργών σε όσους έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά τις οφειλές τους και εφόσον δεν το χρειάζονται πραγματικά να μην αξιοποιήσουν τα ευεργετικά μέτρα.

Τέλος, ο ι συντάξεις θα καταβληθούν λίγες ημέρες νωρίτερα και σε διαφορετικές ημέρες για να μην υπάρξει συνωστισμός.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή