Ακόμα ένα … δημοψήφισμα πήρε πίσω ο Τσίπρας – Στην Κεντρική Επιτροπή τελικά το νέο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ

Με μία συμβιβαστική πρόταση επιχειρεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να περιορίσει τις εσωκομματικές εντάσεις που ήδη υπάρχουν και πολλοί φοβούνται ότι θα εκδηλωθούν στο επικείμενο Συνέδριο του κόμματος.

Η συμβιβαστική λύση, είναι να προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας την προσθήκη στο όνομα και να αποφασίσει η Κεντρική Επιτροπή και όχι τα μέλη, μέσω δημοψηφίσματος, όπως αρχικά ήθελε ο επικεφαλής του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η  προσθήκη θα αφορά το πιθανότερο την πρόταση κορυφαίων στελεχών, όπως του Νίκου Βούτση για «Προοδευτική Συμμαχία» ή  «Πράσινη Συμμαχία».

Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει στις αλλαγές και τις κινήσεις που έχει προεπιλέξει, εκτιμώντας ότι στην διαδρομή θα απαιτηθούν και πρωτοβουλίες εκτόνωσης των όποιων εντάσεων. Το σίγουρο είναι ότι η συζήτηση που ξεκίνησε χθες  στην Πολιτική Γραμματεία θα συνεχιστεί και σήμερα.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, αποφασίστηκε  η Πολιτική Γραμματεία να εισηγηθεί προς την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, το Πολιτικό Συμβούλιο και την Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, τα ακόλουθα : –

 • Ενίσχση της καμπάνιας εγγραφής νέων μελών και η διευκόλυνση  της σχετικής διαδικασίας με την έκδοση κάρτας για όλα τα μέλη.
 • Η παραλαβή της κάρτας θα γίνεται σε όλα τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη τη χώρα, σε ειδικά σημεία που θα στηθούν σε κεντρικούς χώρους στις μεγάλες πόλεις στο πλαίσιο της καμπάνιας, καθώς και σε κάθε εκδήλωση που θα πραγματοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την προσυνεδριακή περίοδο.
 • Ως προς τον οδικό χάρτη για το συνέδριο αποφασίστηκε, να προταθε συνεδρίαση της ΚΕΑ στις 23.02 όπου θα εγκριθούν οι θέσεις για το 3ο Συνέδριο, οι οποίες θα περιλαμβάνουν τόσο το κείμενο απολογισμού και όσο και το πρόγραμμα.
 • Οι προσυνεδριακές συνελεύσεις να ξεκινήσουν στις 13 Μαρτίου, με πρόνοια αυτές να είναι όσο πιο ανοιχτές και μαζικές.
 • Η εκλογή των συνέδρων θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 2 έως 4 Μαΐου
 • Η τελευταία μέρα εγγραφής και παραλαβής καρτών των μελών, που θα έχουν δικαίωμα ψήφου στη διαδικασία εκλογής συνέδρων ορίζεται η 17η Απριλίου.
 • Όσοι έχουν εγγραφεί ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα iSYRIZA μέχρι εκείνη την ημέρα θα έχουν το δικαίωμα να εμφανιστούν μέχρι και την ημέρα ψηφοφορίας (2-4 Μαΐου), προκειμένου να παραλάβουν τις κάρτες τους και να ψηφίσουν.
 • Υπολογίζεται ότι στο Συνέδριο θα συμμετέχουν περίπου 5.000 με 6.000 σύνεδροι. Σημειώνεται ότι «μιας και πρόκειται για Συνέδριο συνέχειας και τομής, θα υπάρξει πρόνοια ώστε ένα μικρό μέρος των συνέδρων που δεν θα υπερβαίνει το 5% να αποτελείται από προσκεκλημένους, προσωπικότητες και εκπροσώπους συλλογικοτήτων από την η πρόταση για νέα Κεντρική Επιτροπή, είναι να αποτελείται από 251 μέλη, με ειδική πρόνοια ώστε τουλάχιστον το 1/5 να προέρχεται από την Προοδευτική Συμμαχία.
 • Στο πλαίσιο εμβάθυνσης του προσυνεδριακού διαλόγου θα εξεταστεί η δυνατότητα ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων συμβουλευτικού χαρακτήρα για προγραμματικά ζητήματα στη διαδικτυακή πλατφόρμα του iSYRIZA.
 • Ως προς τον τίτλο του κόμματος, ο Πρόεδρος θα καταθέσει την πρότασή του στην Κεντρική Επιτροπή, μετά από διαβούλευση και με τα στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας, για σχετική προσθήκη στο όνομα ΣΥΡΙΖΑ. -Σε περίπτωση που κατατεθούν κι άλλες προτάσεις, τότε το ζήτημα θα τεθεί σε δημοψήφισμα των μελών με δεσμευτικό χαρακτήρα, τις ημερομηνίες που έχουν ήδη ανακοινωθεί.
 • Τέλος, η συνεδρίαση της ΠΓ θα συνεχιστεί σήμερα στις 12 και θα ολοκληρώσει τη συζήτηση για το κείμενο απολογισμού που θα τεθεί προς έγκριση στη ΚΕ το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Καμία δημοσίευση για προβολή