Ακόμα πιο κοντά στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία, η επιτροπή άμυνας της χώρας θεωρεί καλή επιλογή την ένταξη στη συμμαχία

Ακόμα ένα βήμα πιο κοντά στην ένταξή της στο ΝΑΤΟ -με την… ευγενική χορηγία του Ρώσου προέδρου- έκανε η μέχρι σήμερα ουδέτερη Φινλανδία, η οποία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει εκφράσει την επιδίωξη να ενταχθεί στη βορειοατλαντική συμμαχία.

«Η καλύτερη λύση για την ασφάλεια της Φινλανδίας»

Συγκεκριμένα, η επιτροπή άμυνας του κοινοβουλίου της χώρας ανέφερε ότι η ένταξη στο NATO είναι η καλύτερη επιλογή για τη Φινλανδία προκειμένου να διασφαλίσει την εθνική ασφάλειά της, πριν από την επίσημη απόφαση του Ελσίνκι για το αν θα ενταχθεί ή όχι στη αμυντική συμμαχία που αναμένεται να ανακοινωθεί από την κυβέρνηση συνασπισμού της Φινλανδίας τις ερχόμενες ημέρες, όπως έχει προαναγγείλει η σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή άμυνας γνωμοδότησε για το θέμα απαντώντας στην επικαιροποιημένη λευκή βίβλο της κυβέρνησης για την εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας. «Η ένταξη στο NATO είναι η καλύτερη λύση για την ασφάλεια της Φινλανδίας. Ενισχύει την ικανότητα εθνικής άμυνας της Φινλανδίας με την υποστήριξη των σημαντικών στρατιωτικών πόρων της συμμαχίας», ανέφερε ο πρόεδρος της επιτροπής και ηγέτης του κυριότερου αντιπολιτευόμενου κόμματος Πετέρι Όρπο.

Στο παιχνίδι και η Σουηδία

Η ένταξη της Φινλανδίας στο NATO θα ενίσχυε σημαντικά τον παράγοντα αποτροπής ώστε να μην γίνει στόχος της ρωσικής επιθετικότητας, κατέληξε η επιτροπή άμυνας, ενώ ο πρόεδρος της χώρας, Σαούλι Νιινίστο, αναμένεται να ανακοινώσει την Πέμπτη τη θέση του για την ένταξη στο NATO, μια κίνηση που θα σήμαινε μια μεγάλη αλλαγή στην πολιτική ασφάλειας για τη σκανδιναβική χώρα.

Η Φινλανδία, που μοιράζεται σύνορα 1.300 χλμ. και ένα δύσκολο παρελθόν με τη γειτονική Ρωσία, επανεξετάζει τη μακρόχρονη στάση της ουδετερότητας ώστε να διατηρήσει τις φιλικές σχέσεις με τον προς ανατολικό γείτονά της. Αντίστοιχη συζήτηση έχει αρχίσει και στη Σουηδία, επίσης ουδέτερη χώρα, γεγονός που έχει εξαγριώσει τη Μόσχα, η οποία εκφράζει συγκεκαλυμμένες απειλές προς το Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη, αν τελικά ζητήσουν επισήμως να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Καμία δημοσίευση για προβολή