Ακόμα πιο μακριά από τη Δύση η Τουρκία: Δικαστήριο επικύρωσε την έξοδο της χώρας από τη συνθήκη κατά της βίας σε βάρος των γυναικών

Ακόμα και να θέλει ο Τούρκος πρόεδρος να δείξει ότι σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Κράτος Δικαίου, το καθεστώς που έχει δημιουργήσει αποκλείει κάτι τέτοιο.

Έτσι, το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας έκρινε νόμιμη την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αποσύρει την Τουρκία από τη Συμφωνία της Κωνσταντινούπολης, την οποία η χώρα του είχε συνυπογράψει το 2011 και στόχο έχει την προστασία των γυναικών από τη βία και ιδίως την ενδοοικογενειακή βία.

Γυναικείες οργανώσεις στην Τουρκία είχαν προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας, ζητώντας η απόφαση Ερντογάν να κριθεί παράνομη και αντισυνταγματική, ωστόσο, το δικαστήριο απέρριψε κατά πλειοψηφία τις προσφυγές, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ικανοποίηση φανατικών

H περσινή απόφαση του Ερντογάν για αποχώρηση από τη Συμφωνία της Κωνσταντινούπολης ελήφθη προκειμένου ο Τούρκος πρόεδρος να ικανοποιήσει την υπερσυντηρητική ισλαμική βάση των ψηφοφόρων του, η οποία υποστήριζε ότι η Συμφωνία συγκρούεται με τις μουσουλμανικές αρχές.

Η κριτική των ισλαμιστών, όπως ήταν φυσικό, επικεντρωνόταν σε ζητήματα όπως το διαζύγιο και άλλα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, υποστηρίζοντας ότι υποσκάπτεται ο θεσμός της οικογένειας και ότι προωθείται η… ομοφυλοφιλία. Η αποχώρηση από τη Συμφωνία επικρίθηκε συνολικά από την Ευρώπη.

«Επιδημία» γυναικοκτονιών

Προκειμένου να αποφύγει την κατακραυγή, ο Ερντογάν εισήγαγε στη Βουλή τον περασμένο Μάρτιο νόμο για την καταπολέμηση της βίας σε βάρος των γυναικών, ο οποίος αυστηροποιούσε τις ποινές για την άσκηση βίας σε βάρος τους αλλά και για φαινόμενα επίμονης παρακολούθησης γυναικών από άνδρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία γυναικείων οργανώσεων στην Τουρκία, η χώρα τα δύο τελευταία χρόνια πλήττεται από «επιδημία» γυναικοκτονιών, με τα θύματα να φθάνουν ως τώρα τα 226 για το 2022 και άλλα 425 πέρσι, αριθμοί που αποδίδονται και στην απόφαση για αποχώρηση από τη Συμφωνία της Κωνσταντινούπολης.

Άλλο ένα πρόβλημα

Όπως είναι φυσικό, η απόφαση του τουρκικού ΣτΕ προσθέτει άλλον ένα «κάρφο» στις πολλές καταγγελίες για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το καθεστώς Ερντογάν, είτε αυτές αφορούν ακτιβιστές, όπως ο Οσμάν Καβαλά, είτε πολιτικούς αντιπάλους, είτε τις γυναίκες.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει θέσει το ζήτημα της προστασίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην κορυφή των προτεραιοτήτων της, όσον αφορά στις σχέσεις της με την Τουρκία, κάνοντας τον Ερντογάν να επιχειρήσει να παρουσιάσει ένα πιο, ας πούμε, «φιλελεύθερο» πρόσωπο, αλλά μόνο στα λόγια…

Καμία δημοσίευση για προβολή