Ακόμη μεγαλύτερη υπολογίζει η Εθνική Τράπεζα την πτώση του ΑΕΠ για το β’ τρίμηνο

μετάλλαξη, μέτρα

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Εθνικής Τράπεζας η πτώση του ΑΕΠ για το β’ τριμήνο θα κινηθεί στο 16% από 13,5% που ήταν η αρχική εκτίμηση.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με μελέτη της διεύθυνσης οικονομικής ανάλυσης της τράπεζας, η ενσωμάτωση στις εκτιμήσεις των στοιχείων που δημοσιεύτηκαν το τελευταίο δεκαπενθήμερο επιβάρυναν την εικόνα σε σύγκριση με τις αρχικές προβλέψεις για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ το 2ο τρίμηνο.

Τα στοιχεία αυτά αφορούν στην πορεία του κύκλου εργασιών στο σύνολο της οικονομίας το Μάιο, τις αεροπορικές αφίξεις στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών τον Ιούνιο (από τα μέσα του οποίου υπήρξε μερική άρση των περιοριστικών μέτρων στις αεροπορικές διασυνδέσεις), καθώς και τα στοιχεία του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το Μάιο.

Οι εν λόγω δείκτες αποτύπωσαν μια πιο αδύναμη τάση ανάκαμψης, ειδικά στον τομέα των υπηρεσιών, σε σχέση με τις ενδείξεις που παρείχαν οι δείκτες προσδοκιών που ήταν διαθέσιμοι νωρίτερα, τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι οι ανωτέρω εξελίξεις αντιστάθμισαν, μεταξύ άλλων, τη θετική επίδραση από την ταχεία βελτίωση του Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών στη μεταποίηση «PMI (49,4 μονάδες τον Ιούνιο από 29,5 μονάδες τον Απρίλιο του 2020), τη σταθεροποίηση του ισοζυγίου καθαρών ροών απασχόλησης στο σύστημα Εργάνη τον ίδιο μήνα και την αύξηση στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στα τέλη Ιουνίου.

Ως εκ τούτου, η ετήσια συρρίκνωση του ΑΕΠ στο 2ο τρίμηνο εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 16% περίπου από αρχική εκτίμηση 13,5%, με την ύφεση, ωστόσο, τον Ιούνιο να είναι σημαντικά πιο ήπια -7,7% από -17,3% το Μάιο.

Σύμφωνα με την τράπεζα, είναι ενθαρρυντικό ότι η διαθέσιμη πληροφόρηση από τους δείκτες κινητικότητας της Google για τον Ιούλιο, ειδικά στο σκέλος λιανικού εμπορίου και αναψυχής, δείχνει ανάκαμψη σε προ κρίσης επίπεδα.

Η συσχέτιση του προαναφερόμενου δείκτη κινητικότητας με τις εξελίξεις στο λιανικό εμπόριο επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία Μαΐου για τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων στο λιανικό εμπόριο, -6,2% ετησίως έναντι -20,9% τον Απρίλιο.

H εν λόγω τάση που παρατηρείται τον Ιούλιο ακόμη και αν μεταφραστεί, εν μέρει μόνο, σε τελική δαπάνη θα μπορούσε να περιορίσει την ύφεση σε χαμηλό μονοψήφιο ρυθμό, παρά τη συρρίκνωση του τουρισμού, σημειώνει η Εθνική Τράπεζα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή