«Ακραία πολιτικά φαινόμενα» – Σε κλοιό σφοδρών πιέσεων το Ποτάμι και άλλοι να κολυμπήσουν στις «Πρέσπες». Πρόθυμοι βουλευτές για κάθε χρήση και διεθνείς «προστάτες» στηρίζουν τον Τσίπρα σε ένα τοξικό πολιτικό περιβάλλον

Σε κλοιό σφοδρών πιέσεων βρίσκονται οι βουλευτές που θεωρούνται ώριμοι να ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών και κυρίως οι τρείς του Ποταμιού (Θεοδωράκης, Λυκούδης και Μαυρωτάς).

Στο παρασκήνιο συντελούνται ζυμώσεις και διαπραγματεύσεις με παράγοντες των ΗΠΑ και της  ΕΕ να πιέζουν με κάθε τρόπο, ώστε να κυρωθεί η Συμφωνία και άρα να προχωρήσουν και οι ενταξιακές διαδικασίες  για την ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ αντίστοιχα.

Αυτό δημιουργεί «ακραία φαινόμενα» σε ένα θυελλώδες πολιτικό περιβάλλον που από χθες χαρακτηρίζεται από την ιδιόμορφη ετερογενή πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ που τη στηρίζουν οι πρόθυμοι και οι αποστάτες βουλευτές.

Ο Αλέξης Τσίπρας πήρε στη Βουλή 151 «ναι», όπως ήταν αναμενόμενο, που προήλθαν από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κι από την Έλενα Κουντουρά, τον Βασίλη Κόκκαλη, τον Θανάση Παπαχριστόπουλο, τον Κώστα Ζουράρι, την Κατερίνα Παπακώστα και τον Σπύρο Δανέλλη.

Νέος στόχος της κυβέρνησης – και όσων της προσφέρουν  «προστασία» – είναι να εγκριθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία θα εισαχθεί στο κοινοβούλιο τις επόμενες μέρες, με τουλάχιστον 151 κοινοβουλευτικές ψήφους και να ξεκινήσει να «παράγει αποτελέσματα». H επίσημη επιβεβαίωση από τα χείλη του πρωθυπουργού ότι έφτασε στην Αθήνα από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ η «ρηματική διακοίνωση» για τις αλλαγές στο Σύνταγμα της γείτονος χώρας, ανοίγει πλέον το παιχνίδι.

Αυτό διαμορφώνει και την ασφυκτική πίεση στο Ποτάμι, ένα κόμμα που έχει ως συνειδητή του ιδεολογική αναφορά όχι απλώς τον ευρωπαϊσμό αλλά και την συν διαμόρφωση της πολιτικής με τους υπερεθνικούς θεσμούς.

Το Ποτάμι συνεδριάζει σήμερα στις 6 για να πάρει τις τελικές αποφάσεις της με τις γραμμές να είναι πολλές. Αμυράς και Ψαριανός ζητούν να καταψηφιστεί, υπάρχει το σενάριο της αποχής από τη διαδικασία ενώ κάποιοι δεν απέκλειαν την απελευθέρωση των βουλευτών να πράξουν ανάλογα με τη συνείδησή τους με τον κ. Θεοδωράκη να αναλαμβάνει προσωπικά την ευθύνη της ψήφου του.

Ουσιαστικά πέντε ψήφοι κρίνουν την απόλυτη πλειοψηφία. Τη στιγμή τα… κουκιά δείχνουν από 149 έως 154 βουλευτές να ψηφίζουν τη συμφωνία των Πρεσπών. Οι πέντε βουλευτές που κρίνουν τα πάντα (εκτός κι αν υπάρξουν εκπλήξεις) οι τρεις βουλευτές του Ποταμιού, Θεοδωράκης, Μαυρωτάς και Λυκούδης, ο κ. Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ (αν τη θυμάστε…) και ο Κόκκαλης.

Η κυβέρνηση, πάντως, προσπάθησε να κερδίσει τις εντυπώσεις χθες στη Βουλή όπου… όλως τυχαίως ανακοινώθηκε η έλευση της ρηματικής διακοίνωσης. Ως μια πρώτη προσπάθεια να πείσει βουλευτές και πολίτες το υπουργείο Εξωτερικών διέρρευσε χθες ότι η ρηματική διακοίνωση προβλέπει πως ολοκληρώθηκαν οι εσωτερικές διαδικασίες βάσει του συντάγματος τη ΠΓΔΜ, ότι ο όρος εθνικότητα αναφέρεται αποκλειστικά σε ιθαγένεια, ότι η ιθαγένεια δεν καθορίζει ούτε προκαθορίζει εθνότητα και τέλος ότι η γλώσσα είναι στη νοτιοσλαβική οικογένεια.

Με αυτά τα επιχειρήματα θα πάει η κυβέρνηση στην κοινοβουλευτική μάχη που θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα, όπου αναμένεται να πάρει φωτιά η Βουλή. Άλλωστε προηγείται την Κυριακή το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.

Αν και πολλοί επιθυμούν να κλείσει τώρα η «εκκρεμότητα» του Σκοπιανού ζητήματος, (ποιος θα ήθελε την «καυτή πατάτα» στα χέρια του;) η «κουτσή κυβέρνηση Τσίπρα»,  που ανέλαβε την υποχρέωση να «τελειώσει όπως όπως τη δουλειά»  διαμορφώνει με τις μεθοδεύσεις της ένα τοξικό κλίμα, στο οποίο το ζήσουμε για αρκετό καιρό.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή