Ακριβό δώρο τον έλεγχο του FIR των Σκοπίων από την αεροπορία μας προσφέρει ο Τσίπρας στον Ζάεφ

Με σενάρια να αναλάβει η ελληνική πολεμική αεροπορία τον έλεγχο του FIR των Σκοπίων, σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο ύποπτο γεγονός, συνδυάζεται η επίσκεψη που πρόκειται να πραγματοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας στη γειτονική χώρα, στις αρχές Απριλίου. Και αυτό γιατί τα Σκόπια δεν διαθέτουν Πολεμική Αεροπορία και θα χρειαστούν αεροπορική κάλυψη στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι της επίσκεψης του έλληνα πρωθυπουργού στα Σκόπια θα προηγηθεί συνάντηση του Ευάγγελου Αποστολάκη με τον ομόλογό του για να αποφασίσουν μια γενικότερη στρατιωτική συνεργασία κι όχι μόνο.

Ελληνικά μαχητικά θα βοηθούν τη γειτονική χώρα στον έλεγχο του εναέριου χώρου τους, σύμφωνα με το Open. Αν δηλαδή υπάρξει αναφορά για ύποπτο συμβάν με άγνωστο αεροπορικό ίχνος στο FIR των Σκοπίων, τότε τα μαχητικά που θα βρίσκονται σε επιφυλακή, θα καλούνται από τους γείτονες να προσεγγίσουν το άγνωστο ίχνος και να αναφέρουν περί τίνος πρόκειται.

Αυτό συμβαίνει τη στιγμή  που η Ελλάδα αντιμετωπίζει με οικονομικές δυσκολίες και αίμα με την καθημερινή απειλή στο Αιγαίο από την Τουρκία.

Ως πιθανότερη ημερομηνία επίσκεψης του πρωθυπουργού στα Σκόπια είναι η 2 Απριλίου και αναμένεται να συζητηθούν μια σειρά από πιθανές συνεργασίες μεταξύ Ελλάδας και “Βόρειας Μακεδονίας”.  Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο αργότερα αναμένεται να φτάσει στα Σκόπια και ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης με μια πρόταση για στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Περισσότερα σε λέξεις

Συγκεκριμένα, οι ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών θα προχωρήσουν σε κοινές ασκήσεις, θα υπάρχει ανταλλαγή σπουδαστών σε στρατιωτικές σχολές, στήριξη στην αμυντική βιομηχανία, καθώς και μία ακόμη συμφωνία που θα αφορά τον εναέριο χώρο. Εάν η πρόταση γίνει αποδεκτή, σε περίπτωση που αναφερθεί ύποπτο συμβάν με άγνωστο αεροπορικό ίχνος στο FIR των Σκοπίων, τότε ελληνικά μαχητικά που θα βρίσκονται σε επιφυλακή, θα καλούνται από τους γείτονες και θα σπεύδουν προς αναγνώριση.

Την επίσκεψη στα Σκόπια είχε προαναγγείλει πριν από μερικές ημέρες ο πρωθυπουργός στο Διεθνές Φόρουμ των Δελφών, τονίζοντας ότι θα δημιουργηθεί Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών: «Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να χτίζει πάνω σε όσα πετύχαμε με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Για το λόγο αυτό, μέσα στους επόμενους μήνες, θα είμαι ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που θα επισκεφτώ επισήμως τα Σκόπια, συνοδευόμενος μάλιστα από επιχειρηματική αποστολή. Και επιπλέον θα προχωρήσουμε στην ιδρυτική σύγκλιση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, με σκοπό να εξετάσουμε τρόπους εμβάθυνσης της συνεργασίας μας σε μια σειρά από τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Από το εμπόριο, τις οικονομικές ανταλλαγές, τον τουρισμό, την ενέργεια, τον πολιτισμό, μέχρι τη στρατιωτική και αστυνομική συνεργασία».

Πριν λίγες ημέρες, ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Γιώργος Τσίπρας ανέφερε ότι η « Βόρεια Μακεδονία» επιθυμεί έντονα την ενίσχυση των εμπορικών συναλλαγών και της οικονομικής συνεργασίας με την Ελλάδα ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας, της διαχείρισης των απορριμμάτων, και της διαμετακόμισης και πρόσθεσε ότι «πολύ σύντομα θα έχουμε νέα και ανακοινώσεις».

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ