«Άλαλα τα χείλη» του Τσίπρα- Ο πρωθυπουργός έκανε πως δεν άκουσε τον ομόλογό του των Σκοπίων που υπαινίχθηκε μειονότητα “Μακεδόνων” στη Βόρεια Ελλάδα

«Η χώρα παραμένει η ίδια, η γλώσσα θα αναγνωρίζεται από όλους και η “Μακεδονία” θα γίνει μέρος όλων των διεθνών οργανισμών», αλλά δημιουργούνται προϋποθέσεις ακόμη και για πιθανή διδασκαλία της “μακεδονικής” γλώσσας στη βόρεια Ελλάδα» δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ,  αναφερόμενος με έμμεση σαφήνεια στην ύπαρξη Μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα.

Και εκείνος δεν μίλησε! Ο πρωθυπουργός έκανε πως δεν άκουσε τον ομόλογό του των Σκοπίων, με τον οποίο συνομολόγησε τη Συμφωνία των Πρεσπών για την οποία έχει δηλώσει πως νιώθει «υπερήφανος». Και ενώ η κυβέρνηση έπαθε αποπληξία και ομαδική αφωνία από το θράσος του κ. Ζάεφ, εντονότατες ήταν οι αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η πρώτη σφοδρή αντίδραση ήρθε από τη Νέα Δημοκρατία η οποία τόνισε πως πλέον επιβεβαιώνεται η άποψη που είχε εκφράσει από την πρώτη στιγμή ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ενισχύει τον αλυτρωτισμό των Σκοπιανών. Η δήλωση Ζάεφ είναι τόσο προκλητική όσο και η αφωνία του Πρωθυπουργού και υπουργού εξωτερικών συμπλήρωσε η ΝΔ εκτοξεύοντας τα βέλη της και προς το Μέγαρο Μαξίμου.

Αντιδράσεις από Κυριάκο και Φώφη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας αργά το βράδυ στο δημαρχείο Ιλίου, είπε πως παντού η χώρα πηγαίνει πίσω και αναφέρθηκε και στο Σκοπιανό: «Ήρθε πριν λίγες ώρες ο κ. Ζάεφ και μίλησε για την ανάγκη να διδάσκεται δήθεν η μακεδονική γλώσσα στην Ελλάδα. Όταν είπαμε ότι δεν εκχωρούμε μακεδονική γλώσσα και εθνότητα αυτό εννοούσαμε. Η ΝΔ είναι και θα είναι απέναντι σε αυτή τη συμφωνία», σημείωσε. Με αφορμή μάλιστα δηλώσεις του Ζόραν  Ζάεφ είπε ότι ίσως δρομολογείται διεκδίκηση μακεδονικής μειονότητας εντός της Ελλάδας και αναρωτήθηκε: «Έτσι λύνουμε τις διαφορές μας;»

Εξίσου επικριτική ήταν και η Φώφη Γεννηματά η οποία με ειρωνική διάθεση έκανε λόγο για «μεγάλη επιτυχία» του Αλέξη Τσίπρα και… «ιστορική συμφωνία». «Άρχισαν τα όργανα…» επεσήμανε στο δηκτικό της σχόλιο η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά και σημείωσε: «Κατά τον κ. Ζάεφ σε λίγο θα διδάσκουμε την δήθεν Μακεδονική γλώσσα στα Ελληνικά σχολεία. Μεγάλη επιτυχία κ.Τσίπρα . «Ιστορική» η συμφωνία σας».

Στον αντίποδα των πολιτικών αντιδράσεων, η κυβέρνηση απέφυγε να αντιπαρατεθεί ανοικτά με τον Ζόραν Ζάεφ για τις προκλητικές του δηλώσεις και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κτρούγκαλος που ανέλαβε την ευθύνη να απαντήσει περιορίστηκε ψελίσει ότι οι δηλώσεις Ζάεφ «κινούνται έξω από το πνεύμα της συμφωνίας των Πρεσπών και ότι η Αθήνα αναμένει από τον Σκοπιανό πρωθυπουργό να σεβαστεί το γράμμα και το πνεύμα της Συμφωνίας». (sic)

Τι είπε ο Ζόραν Ζάεφ

Απαντώντας σε αιτιάσεις του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, πως με την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της χώρας «δημιουργείται ένα νέο κράτος και μια νέα ταυτότητα για τους πολίτες και χάνεται η επαφή με τους “Μακεδόνες” στις γειτονικές χώρες», ο Ζάεφ υπεραμύνθηκε -από το βήμα της βουλής των Σκοπίων- της Συμφωνίας των Πρεσπών, λέγοντας πως όχι μόνο «Η χώρα παραμένει η ίδια, η γλώσσα θα αναγνωρίζεται από όλους και η “Μακεδονία” θα γίνει μέρος όλων των διεθνών οργανισμών», αλλά δημιουργούνται προϋποθέσεις ακόμη και για πιθανή διδασκαλία της “μακεδονικής” γλώσσας στη βόρεια Ελλάδα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Vecer, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός επεσήμανε πως ειδικά για τους “Μακεδόνες” του Αιγαίου, δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτε τα τελευταία 27 χρόνια -από την ανεξαρτησία της “Μακεδονίας”- και ότι με τη συμφωνία υπάρχει η πιθανότητα η “μακεδονική” γλώσσα να διδάσκεται στη χώρα μας.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τον τίτλο «Άλαλα τα χείλη» τον δανειστήκαμε από τον Ψαλμό 30 στίχο 19:  “λαλα γενηθήτω τ χείλη τ δόλια τ λαλοντα κατ το δικαίου νομίαν ν περηφανί κα ξουδενώσει”. Δηλαδή, βουβά και αμίλητα ας γίνουν τα χείλη από τα οποία βγαίνει δόλος και πονηριά εναντίον του δικαίου, χείλη που συκοφαντούν και μιλούν με αλαζονεία και θράσος που εξουθενώνει τα πάντα. (Κάθε συνειρμός είναι συμπτωματικός)

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή