Αλαλούμ στον ΣΥΡΙΖΑ: Πολυδιάσπαση και στα εθνικά θέματα. Πιο σκληρό «όχι» στην αμυντική συμφωνία με την Γαλλία ζητά ο Φίλης και συγκρούεται με τον Κατρούγκαλο

Αλαλούμ στον ΣΥΡΙΖΑ: Πολυδιάσπαση και στα εθνικά θέματα

Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί, με εισήγηση Τσίπρα, να αποφάσισε να καταψηφίσει την αμυντική συμφωνία με την Γαλλία, αυτό δεν στάθηκε αρκετό όμως για να ενώσει το κόμμα. Ο εσωτερικός διχασμός του ΣΥΡΙΖΑ επεκτείνεται ακόμη και στο μέτωπο της άρνησης, με τον Νίκο Φίλη να δίνει αυτή την φορά τον τόνο και να ζητά ακόμη πιο σκληρό «όχι» απέναντι στην συμφωνία βγαίνοντας απέναντι στον Γιώργο Κατρούγκαλο.

Στην κοινή συνεδρίαση Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Πολιτικού Συμβουλίου, ο Αλέξης Τσίπρας επικαλέστηκε ξανά ως βασικά επιχειρήματα για την καταψήφιση της συμφωνίας από τον ΣΥΡΙΖΑ τα άρθρα 2 και 18 και το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν προχωρά σε τροποποίησή τους. Πρόκειται για τα άρθρα που, κατά την Κουμουνδούρου, δεν καλύπτουν  την υφαλοκρηπίδα και τις ΑΟΖ από την ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής, και προβλέπουν την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων σε εμπόλεμες ζώνες όπως το Σαχέλ.

Η σύγκρουση Κατρούγκαλου – Φίλη

Αμέσως μετά την ομιλία Τσίπρα, ο εισηγητής του κόμματος και τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος χαρακτήρισε την συμφωνία “στρατηγικά σωστή“. Είπε όμως και εκείνος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει «κατά» εκτός αν υπάρξουν επίσημες διευκρινίσεις σε δύο βασικά σημεία.

«Θέλουμε έστω και την τελευταία στιγμή να καταβάλλετε προσπάθεια διόρθωσης των 2 μελανών σημείων της Συμφωνίας. Να υπάρξει δήλωση μέσω ρηματικής διακοίνωσης ή με άλλο αποδεκτό διπλωματικά τρόπο ότι η Γαλλία θα παράσχει αρωγή ακόμα και σε αμφισβήτηση της ΑΟΖ ή της υφαλοκρηπίδας. Επίσης να υπάρξει δήλωση της Ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρξει δική μας επέμβαση στο Σαχέλ. Αν δεν υπάρξουν αυτά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο από το να καταψηφίσουμε», δήλωσε.

Φίλης: “Νεο-αποικιοκρατικές αντιλήψεις”

Ο Νίκος Φίλης ωστόσο θεωρεί πως αυτή η θέση δεν είναι αρκετά καθαρή και πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να απορρίψει και να καταδικάσει πλήρως την συμφωνία.

Ο βουλευτής του κόμματος μίλησε για εισαγωγή «νέο-αποικιοκρατικών αντιλήψεων» τις οποίες κομίζει η Γαλλία, είπε πως «κάποιοι θέλουν να γίνει η Ελλάδα το Ισραήλ της περιοχής» και ζήτησε πλήρη απόρριψη της πολιτικής των εξοπλισμών, ακόμη και σε οριοθετημένη βάση. Όπως είπε, το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων «πρέπει να στηρίζεται στην διεθνή διπλωματία – στο Διεθνές Δίκαιο και την Χάγη».

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ο Νίκος Φίλης ζήτησε να τοποθετηθεί και ο ίδιος στην αυριανή συζήτηση για την κύρωση της συμφωνίας στην Βουλή, στην οποία ωστόσο τον λόγο προβλέπεται να πάρουν μόνον οι πολιτικοί αρχηγοί.

Ξανά διχασμένες οι τάσεις

Επί της ουσίας, η σύγκρουση Κατρούγκαλου – Φίλη καταδεικνύει την πολυδιάσπαση εντός ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και στα εθνικά θέματα.

Από την προεδρική πλευρά, αρκετοί ήταν εκείνοι που θα επιθυμούσαν να υπερψηφιστεί η συμφωνία – εν είδει σήματος πολιτικής συνέχειας της κυβερνητικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλα στελέχη του κόμματος θεωρούν πως το τελικό μήνυμα θόλωσε, διότι δεν προτάχθηκε το μείζον προβληματικό στοιχείο της συμφωνίας – το θέμα του υπέρογκου κόστους των νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων που, όπως λένε, επιβαρύνει πια τους έλληνες φορολογούμενους με ένα αχρείαστο βάρος 10 δις ευρώ.

“Η Χάγη είναι πιο… φθηνή”

Από την πλευρά της «Ομπρέλας» επίσης, , όπως και από στελέχη της «Γέφυρας» υποστηρίζεται πως πρώτα έπρεπε ο ΣΥΡΙΖΑ να αποκρυσταλλώσει το δικό του δόγμα του στην εξωτερική πολιτική και μετά να αποκρούσει την αλλαγή του αμυντικού δόγματος της χώρας. «Η Χάγη είναι πιο… φθηνή» είναι ένα από τα χαρακτηριστικά σχόλια, από την πλευρά εκείνων στην Κουμουνδούρου που κινούνται κοντά στις θέσεις Φίλη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή