Αλαλούμ: Άλλα λέει ο Θεοδωράκης άλλα η ΚΟ του Ποταμιού για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Την ανάγκη να επιβεβαιώσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πως έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής πριν την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών σε περίπτωση αποχώρησης των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση επισημαίνει η πλειοψηφία του Ποταμιού, ξεκαθαρίζοντας ότι, σε διαφορετική περίπτωση, θα καταψηφίσει τη συμφωνία.

Ωστόσο, ο Σταύρος Θεοδωράκης, με προσωπική δήλωση που δημοσίευσε λίγα λεπτά μετά το τέλος της συνεδρίασης της ΚΟ, έδειξε πως ο ίδιος προσανατολίζεται να ψηφίσει υπέρ.

«Το Ποτάμι έχει πυξίδα, όπως πυξίδα είχε και στις κρίσιμες μέρες του 2015. Και η πυξίδα αυτή δεν δείχνει το κομματικό συμφέρον, δείχνει μονάχα το πατριωτικό συμφέρον. Αυτό πιστεύω και τολμώ και το κάνω πράξη. Ελπίζουμε ότι η ίδια πυξίδα, μας οδηγεί όλους αυτές τις μέρες, αν και υπάρχουν πολλές αμφιβολίες γι’ αυτό. Να σκεφτόμαστε όμως ότι δίνουμε λόγο στις επόμενες γενιές και στην ιστορία. Όχι στο κομματικό μας ακροατήριο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του κόμματος.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, ο κ. Σπύρος Λυκούδης και άλλα στελέχη της ΚΟ, που έως σήμερα προσμετρούνταν στα «υπέρ» της Συμφωνίας, θέτουν σοβαρούς αστερίσκους ως προς την τελική τους στάση. Υπενθυμίζεται πως η ψήφος τους λειτουργεί καταλυτικά, καθώς χωρίς αυτούς η κυβέρνηση δεν έχει τις 151 ψήφους, για να κυρώσει την Συμφωνία των Πρεσπών.

Πηγές του Ποταμιού εξηγούσαν μετά την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας πως «για εμάς πρώτα μπαίνει το ζήτημα Δημοκρατίας που θα προκύψει σε περίπτωση που αποχωρήσει από την κυβέρνηση ο Πάνος Καμμένος. Θεωρούμε ότι ο πρωθυπουργός θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης» και, στην ερώτηση τι θα κάνει το Ποτάμι σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν καταθέσει πρόταση εμπιστοσύνης, απαντούν: «Είναι αυτονόητο πως δεν θα μπορέσουμε να στηρίξουμε την Συμφωνία».

Σε αυτή την απόφαση φαίνεται πως καταλήγει η πλειοψηφία των μελών του Ποταμιού, εκτός του κ. Σπύρου Δανέλλη.

Περισσότερα σε λέξεις

Να σημειωθεί ότι, νωρίτερα, στην αίθουσα της Ολομέλειας, ο κ. Γιώργος Αμυράς προανήγγειλε την στάση που θα κρατήσει το Ποτάμι, λέγοντας «το Ποτάμι δε θα γίνει ο ρεπατζής του κ. Καμμένου. Αν επιτέλους αποχωρήσει από την κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, διαφορετικά δεν έχει τη δεδηλωμένη. Να μην υπολογίζουν στο Ποτάμι ούτε για τις Πρέσπες, ούτε για τις Τριχωνίδες, Βιστωνίδες και την Παμβώτιδα λίμνη» .

Από την πλευρά του, ο κ. Δανέλλης, αν και συμφωνεί πως η κυβέρνηση οφείλει να ζητήσει την εμπιστοσύνη της Βουλής σε περίπτωση αποχώρησης των ΑΝΕΛ, ξεκαθάρισε πως σε κάθε περίπτωση ο ίδιος θα υπερψηφίσει την Συμφωνία και θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση μετά το νέο προβληματισμό της ΚΟ, και με δεδομένο πως οι ΑΝΕΛ αποχωρήσουν από την κυβέρνηση όπως έχουν προαναγγείλει η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής:

Ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης πιθανότατα προσανατολίζεται να ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας. Ο κ. Σπύρος Λυκούδης και Γιώργος Μαυρωτάς θα καταψηφίσουν εάν πρώτα δεν επιβεβαιώσει η κυβέρνηση που έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Το ίδιο θα πράξουν σε κάθε περίπτωση οι Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός ενώ τέλος ο κ. Δανέλλης θα υπερψηφίσει.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:[home]

Καμία δημοσίευση για προβολή