Αλαλούμ στην κυβέρνηση. Δημόσια διαπραγμάτευση Τσίπρα – Καμμένου και δημόσια σκληρή κόντρα Καμμένου – Κοτζιά

Αλαλούμ στην κυβέρνηση. Μαξίμου και Καμμένος διαπραγματεύονται δημοσίως . Με συνέντευξη Τύπου θέτει όρους ο αρχηγός των ΑΝΕΛ, με ανακοίνωση απαντά εντός ολίγων ωρών το Μαξίμου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί και να τους δεχτεί. Ο υπουργός Άμυνας τη χαρακτηρίζει «κακή» τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ. Και ο υπουργός Εξωτερικών της ίδιας κυβέρνησης «πολύ καλή».

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτηρίζει «θλιβερή» την εμφάνιση  Καμμένου και ζητάει από τον πρωθυπουργό να ορίσει ημερομηνία εκλογών. Ανάλογα η Φώφη Γεννηματά αναρωτιέται «αν υπάρχει κυβέρνηση».

Οι όροι του Πάνου Καμμένου

Το πρωί (03/07) ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος δήλωσε  ότι η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ  πρέπει να εγκριθεί από 180 βουλευτές ή αλλιώς να περάσει από δημοψήφισμα ή να γίνουν πρόωρες εκλογές.

Το Μέγαρο Μαξίμου σήκωσε το γάντι και δίνει μια αμφίσημη απάντηση που επιδέχεται ερμηνειών:

«Η ελληνική κυβέρνηση –αναφέρει ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου – είναι κυβέρνηση συνασπισμού δυο κομμάτων και λειτουργεί συλλογικά πάντοτε στα πλαίσια που ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι. Επιθυμία της κυβέρνησης είναι η Συμφωνία για την επίλυση ενός προβλήματος που για χρόνια βαραίνει την εξωτερική μας πολιτική να έχει τη μέγιστη δυνατή πλειοψηφία στη Βουλή. Όταν με το καλό η άλλη πλευρά εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη Συμφωνία, η κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις σε ότι αφορούν τη διαδικασία κύρωσης συλλογικά, πάντοτε σεβόμενη τις διεθνείς δεσμεύσεις αλλά και το Σύνταγμα της χώρας».

Η σκόπιμη ασάφεια

Τι σημαίνει όμως η φράση «μέγιστη δυνατή πλειοψηφία στη Βουλή»; Αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ο κ. Τσίπρας -που προφανώς βρίσκεται σε συνεννόηση με τον κ. Καμμένο- να αποδεχτεί το αίτημα των ΑΝΕΛ για έγκριση της μετονομασίας των Σκοπίων  σε Δημοκρατία της Μακεδονίας από 180 βουλευτές; Ή μήπως αναφέρει απλώς ότι η θετική ψήφος περισσότερων των 151 βουλευτών είναι καλοδεχούμενη;

Στην επόμενη Βουλή;

Η σκόπιμη ασάφεια είναι προφανώς μέρος της τακτικής που ακολουθεί το επιτελείο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Παρατηρητές μάλιστα εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανόν να μην χρειαστεί καν να μπει σε διλήμματα ο κ.Τσίπρας, αφήνοντας την επικύρωση της συμφωνίας του με τον Ζόραν Ζάεφ στην επόμενη Βουλή.

Όσοι πάντως θεωρούν ότι το Μέγαρο Μαξίμου προαναγγέλλει αποδοχή της απαίτησης του Πάνου Καμμένου για έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών από 180 βουλευτές, θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τους και τις  πρωινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών σε φιλικό του  ραδιοφωνικό σταθμό:

«Η συμφωνία με την ΠΓΔΜ για το όνομα Βόρεια Μακεδονία «είναι πολύ καλή, δεν παραχωρεί εθνική κυριαρχία για να τίθενται ως προϋπόθεση οι 180 ψήφοι στη Βουλή. Ο κ. Καμμένος τα ξέρει αυτά, κάνει τις πολιτικές του επιλογές» τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς.

Και όποιος καταλάβει , τι ακριβώς συμβαίνει στην κυβέρνηση, κατάλαβε…

Καμία δημοσίευση για προβολή