«Αλέξη δεν μας βγαίνει τίποτα…» – Σχίσμα στο «Μαξίμου» για το χρόνο των εκλογών. Αναστάτωση από τις δημοσκοπήσεις για τις Ευρωεκλογές και τις Αυτοδιοικητικές. Απόπειρα ανατροπής με καταιγίδα προσλήψεων στο Δημόσιο

 

Αναστάτωση έφεραν στο Μαξίμου οι τελευταίες μετρήσεις για τις Ευρωεκλογές και τις Αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να συντρίβεται στις Ευρωεκλογές, ενώ οι υποψήφιοί του στις Δημοτικές και τις Περιφερειακές … εμφανίζονται με μικρά ή και μονοψήφια ποσοστά.

Στις δημοσκοπήσεις που έχει υπόψη του το Μαξίμου για τις Ευρωεκλογές υπολείπεται της Νέας Δημοκρατίας περίπου 15 μονάδες. Το «ράπισμα» ωστόσο είναι ακόμη μεγαλύτερο στις Αυτοδιοικητικές εκλογές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου οι εκλογές για την Αυτοδιοίκηση έχουν χαρακτήρα πολιτικού δημοψηφίσματος, οι υποψήφιοι που υποστηρίζονται από το κυβερνόν κόμμα καταποντίζονται δημοσκοπικά.

Κατερίνα Νοτοπούλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Ρενα Δούρου και ο Μπελαβίλας στον Πειραιά πληρώνουν το μάρμαρο της κυβερνητικής πολιτικής που αποδοκιμάζεται από τους πολίτες.

Ούτε τα φιλολαϊκά μέτρα, ούτε η σκληρή πόλωση που έχει επιλέξει ο Αλέξης Τσίπρας μοιάζουν ικανά στοιχεία για να αντιστρέψουν το κλίμα. Το αντίθετο μάλιστα: δεν φαίνεται να κερδίζει πουθενά ο ΣΥΡΙΖΑ σε δήμους και περιφέρειες που έβαλε δικό του υποψήφιο και δεν είναι κάποιος εκτός του κόμματος που έχει την στήριξη του Μαξίμου.

Στο κλίμα αυτό, η αγωνία των στενών συνεργατών του κ. Τσίπρα χτυπάει “κόκκινο”. Είναι χαρακτηριστική η φράση “απαισιόδοξου” συνεργάτη του: “Αλέξη δεν μας βγαίνει τίποτα…”

Το σχίσμα και οι εισηγήσεις

Σε αυτές τις συνθήκες, στην κορυφή του Συστήματος ΣΥΡΙΖΑ έχει δημιουργηθεί σχίσμα γύρω από τη μητέρα των μαχών, τις εθνικές εκλογές.

Οι περισσότεροι που έχουν λόγο (προεξάρχοντος του Νίκου Παππά) θέλουν να τραβήξουν το «έργο» έως τον Οκτώβριο. Πιστεύουν ότι οι πολίτες θα εκτονωθούν το Μάιο στις κάλπες για τις Ευρωεκλογές και τις Αυτοδιοικητικές και ότι θα υπάρξει ικανός χρόνος για ανατροπές, με την κατάλληλη μόχλευση των πολιτών μέσω παροχών και ρουσφετιών.

Ισχυρή μειοψηφία με κύριο εκφραστή τον Γραμματέα του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη, επιμένουν ότι οι εθνικές εκλογές πρέπει να γίνουν το Μάϊο, θεωρώντας ότι το (αρνητικό πάντως αποτέλεσμα) θα επιτρέψει μια ρεβάνς του ΣΥΡΙΖΑ σε σύντομο χρονικό διάστημα, αφού κατά την εκτίμησή τους “η ΝΔ δεν θα μπορέσει να έχει αυτοδυναμία”.

Μια συντριπτική ήττα στις ευρωεκλογές – λένε -και παράλληλα κατάρρευση των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές, προτού να γίνουν εθνικές εκλογές (να επιλεγεί δηλαδή η ολοκλήρωση της τετραετίας) θα ήταν αυτοκτονική για τον Αλέξη Τσίπρα. Πώς θα πήγαινε σε εκλογές τον Οκτώβριο όταν τέσσερις μήνες πριν θα είχε υποστεί διπλή εκλογική ήττα;

Σε κάθε περίπτωση και μέχρι ο Αλέξης Τσίπρας κατασταλάξει, όλοι συμφωνούν στην ανάγκη να προχωρήσει η κυβέρνηση σε καταιγίδα «θετικών μέτρων», ώστε να αντιστρέψει, όσο γίνεται το αρνητικό γι’ αυτήν κλίμα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η κυβέρνηση επεξεργάζεται ήδη ένα πρόγραμμα «χιλιάδων προσλήψεων» στο δημόσιο, που θεωρεί ότι είναι ικανό να ισορροπήσει τη ζημιά από τη Συμφωνία των Πρεσπών και όχι μόνο.

Πάντως, στο Μαξίμου θα περιμένουν για τρεις – τέσσερις εβδομάδες ακόμη κάνοντας συνεχείς μετρήσεις γνώμης, τόσο για τους εκλεκτούς σε μεγάλους δήμους και περιφέρειες όσο και για την εκλογική δύναμη που θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωβουλή. Και τότε θα πάρουν τις αποφάσεις τους για το χρόνο που θα στήσουν τις κάλπες, με όλα τα δεδομένα ανοικτά.

Οι δημοσκοπήσεις για τις Αυτοδιοικητικές εκλογές

Περισσότερα σε λέξεις

Στη δημοσκόπηση της Opinion Poll για το Δήμο Αθηναίων , ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έρχεται καν δεύτερος, ούτε τρίτος, αλλά βρίσκεται στην 5η θέση. Τον Κώστα Μπακογιάννη, που προηγείται με ποσοστό 33,8% ακολουθούν με ποσοστό 8,5% ο Παύλος Γερουλάνος του ΚΙΝΑΛ, ο Ηλίας Κασιδιάρης της Χρυσής Αυγής με 7,9%, ο προερχόμενος επίσης από τη ΝΔ Χρήστος Τεντόμας συγκεντρώνει ποσοστό 6,2%, ενώ ο Νάσος Ηλιόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην πέμπτη θέση με 6%. Ο Νίκος Σοφιανός του ΚΚΕ έχει 4,2%.

Την ίδια δυναμική εμφανίζει και η υποψηφιότητα Πατούλη στην Περιφέρεια Αττικής, όπου επίσης θα δοθεί μάχη εντυπώσεων, λόγω της υποψηφιότητας της Ρένας Δούρου, που μετά τη φωτιά στο Μάτι έγινε για πολλούς ψηφοφόρους στόχος σφοδρής κριτικής. Ο κ. Πατούλης προηγείται με ποσοστό 38,6%, έναντι 20,7% της Ρένας Δούρου, στη δημοσκόπηση που έκανε η Innovation Metrisis για λογαριασμό της εφημερίδας «Παραπολιτικά».

Ακολουθούν ο κ. Σγουρός µε 11,5%, ο κ. Πρωτούλης (ΚΚΕ) µε 5,5%, ο κ. Παναγιώταρος της Χρυσής Αυγής µε 4,3% και ο κ. Τζήµερος µε 2,5%. «Άλλον υποψήφιο» δηλώνει ότι θα επιλέξει το 1,4%, ενώ οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο 15,5%. Είναι επίσης ενδεικτικό ότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ του 2015 συσπειρώνονται στην κυρία Δούρου σε ποσοστό μόλις 47,2%, ενώ σηµαντικό ποσοστό εξ αυτών (18,4%) επιλέγει τον κ. Πατούλη.

Εξίσου απογοητευτικά για το ΣΥΡΙΖΑ είναι τα αποτελέσματα και στον δήμο Θεσσαλονίκης, όπου η «προβεβλημένη με κάθε τρόπο Κατερίνα Νοτοπούλου, έρχεται δεύτερη με ποσοστό 12,5% (προηγείται ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Ταχιάος, με ποσοστό 18,1%), σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Egnatia Point of View για λογαριασμό της εφημερίδας «Μακεδονία».

Περισότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]