Αλί Μπαμπατσάν: Πως, από «δεξί χέρι», έγινε ορκισμένος εχθρός του Ερντογάν – «Η κυβέρνηση έχει μετατραπεί σε τύρανο» δηλώνει και κατεβαίνει στις εκλογές

Μπαμπατσάν Ερντογάν

Ο Αλί Μπαμπατσάν ήταν ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Ταγίπ Ερντογάν – επί μεγάλο διάστημα, μάλιστα, θεωρείτο το «δεξί χέρι» του τούρκου προέδρου στο ΑΚΡ.

Ο Μπαμπατσάν, υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του ΑΚΡ τον Αύγουστο του 2001 και υπηρέτησε σε διάφορες κυβερνήσεις ως υπουργός από την πρώτη εκλογική νίκη του κόμματος στις 3 Νοεμβρίου 2002, έως το 2015.

Την πολιτική του σφραγίδα την άφησε κυρίως ως αναπληρωτής πρωθυπουργός υπεύθυνος για την Οικονομία, ενώ διετέλεσε και υπουργός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπουργός Εξωτερικών μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Αμπντουλάχ Γκιουλ το 2007.

Όμως στην Τουρκία έχει κυρίως καταγραφεί για την θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών και συχνά πιστώνεται με την οικονομική επιτυχία του ΑΚΡ κατά την πρώτη του δεκαετία στην εξουσία.

Αντίπαλος του Ερντογάν στις εκλογές του 2023

Από χθες, ο Αλί Μπαμπατσάν εμφανίζεται και επισήμως πια ως ένας από τους πιο σκληρούς αντιπάλους του Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές του 2023: Αποχώρησε από το ΑΚΡ, ίδρυσε το κόμμα της Δημοκρατίας και της Προόδου (DEVA) και από χθες, μετά το πρώτο συνέδριο του νεοσύστατου πολιτικού φορέα που τον ανέδειξε και επισήμως πρόεδρό του, έχει το δικαίωμα να κατέβει στις εκλογές όποτε κι εάν γίνουν αυτές.

Φρόντισε, δε, να στείλει καθαρό μήνυμα προς τον πρώην πολιτικό του φίλο Ταγίπ Ερντογάν για το ποιο θα είναι το κλίμα σ’ αυτές τις εκλογές, καθώς όλη η ομιλία του στο συνέδριο ήταν ένα δριμύ «κατηγορώ» για το καθεστώς του τούρκου προέδρου.

Ο Αλί Μπαμπατσάν είπε ότι είναι επώδυνο το γεγονός ότι «το ΑΚΡ έχει καταντήσει στην κατάσταση που είχε σήμερα». «Το κόμμα» δήλωσε, «έχει αρχίσει να καταπιέζει τους πάντες , μετά από χρόνια που καταπιέζεται το ίδιο…”.

«…Το κράτος διοικείται από την πίστη στο μέλλον του ενός ανδρός αντί του μέλλοντος της χώρας, πίστη στον έναν άνδρα αντί της πίστης στον νόμο”, είπε ο Μπαμπατσάν, τονίζοντας ότι το  ΑΚΡ «καταπατά το κράτος δικαίου και αγνοεί τη βούληση του εκλογικού σώματος».

«Τομείς της οικονομίας, όπως το Ταμείο Πλούτου, έχουν μετατραπεί σε μαύρες τρύπε», πρόσθεσε, «ενώ το δημόσιο χρέος διπλασιάστηκε σε δύο χρόνια. Το ταμείο είναι άδειο, στην κεντρική τράπεζα δεν έχει απομείνει αποθεματικό συναλλάγματος. Οι νέοι είναι άνεργοι και απελπισμένοι. ”

“Η κυβέρνηση μετατράπηκε σε τύρανο”

«Αυτή η μεγάλη χώρα των 84 εκατομμυρίων ανθρώπων διευθύνεται από έναν μόνο άντρα και μια μικρή ομάδα υπευθύνων λήψης αποφάσεων», δήλωσε ο Μπαμπατσάν, μιλώντας για την πίεση στα μέσα ενημέρωσης, τη σύλληψη δημοσιογράφων, τη βία κατά των γυναικών και την ασυνεπή εξωτερική πολιτική.

«Η κυβέρνηση μετατράπηκε σε τύραννο αφότου κατέλαβε το κράτος», είπε ο Μπαμπατσάν. “Αυτοί είναι οι άνθρωποι που κάποτε διώκονταν.”

«Το ζήτημα είναι αρχές και αξίες, και το λυπηρό είναι ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει και πάλι ζητήματα με δικαιώματα και ελευθερίες, μετά από 20 χρόνια», δήλωσε ο Μπαμπατσάν. «Οι άνθρωποι φοβούνται να μιλήσουν. Τα ΜΜΕ έχουν φιμωθεί. Υπάρχουν διακρίσεις λόγω εθνικότητας και πίστης. ”

Οι διεργασίες στην τουρκική αντιπολίτευση

Οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις τοποθετούν το DEVA, το κόμμα σε περίπου 2,5 έως 3%. Ανεξάρτητα από τα αριθμητικά στοιχεία, ωστόσο, τόσο ο Μπαμπατσάν όσο και ο Νταβούτογλου αντιπροσωπεύουν σημαντικό πολιτικό κίνδυνο για τον Τούρκο Πρόεδρο  Ταγίπ Ερντογάν, καθώς είναι γνώστες βασικών αποφάσεων που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της θητείας τους στις κυβερνήσεις του ΑΚΡ.

Το μεγάλο ζητούμενο, άλλωστε, είναι το ποιες συμμαχίες της αντιπολίτευσης θα υπάρξουν απέναντι στον Ερντογάν κι εκεί οι διεργασίες είναι ήδη έντονες τόσο από την πλευρά του Μπαμπατσάν όσο και του Νταβούτογλου.

Ο Νταβούτογλου και ο Μπαμπατσάν έχουν επικετρώσει και οι δύο στα ανατολικά τμήματα της χώρας, σε μια προφανή προσπάθεια να πείσουν το κουρδικό εκλογικό σώμα. Μια πολιτική οντότητα που θα βασίζεται στην αντίληψη ενός ισχυροποιημένου κοινοβουλευτικού συστήματος θα μπορούσε να δει έναν λιγότερο επιθετικό διάλογο με το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (HDP) σε περίπτωση συνεύρεσης όλης της αντιπολίτευσης επί τη βάσει κοινών αρχών.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, φημολογείται ότι προετοιμάζει και εκείνο ένα πλαίσιο μιας τέτοιας συνεύρεσης, και πιθανόν να εγκαινιάσει μια διαδικασία διαπραγματεύσεων τον Ιανουάριο. Αυτές οι διερευνήσεις στους κόλπους της αντιπολίτευσης είναι πιθανό να περιλαμβάνουν και το DEVA.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή