Άλλα 50 χρόνια στο «κόκκινο» – Ένα παιδί που γεννιέται σήμερα θα έχει την υποχρέωση να ξεπληρώνει, έως τα 50 του, χρέος 360 δις. που του κληροδότησαν οι προηγούμενες γενιές.

Το δημόσιο χρέος παραμένει ο «βραχνάς» της Ελληνικής οικονομίας, είναι το βασικό συμπέρασμα από τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). Ήδη εκτινάχθηκε στα 358,95 δισ. ευρώ (181,1% του ΑΕΠ) στα τέλη του 2018, δηλαδή 30,24 δισ. ευρώ υψηλότερα σε σύγκριση με την εκπνοή του 2017 (αύξηση μεγαλύτερη του 9%)

Από τα ποσά αυτά, το 53,7% (δηλαδή 190,78 δις. ευρώ) τα χρωστάμε στον ESM, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (και στον προκάτοχό του EFSF). Το χρέος αυτό, καλώς εχόντων των πραγμάτων, αναμένεται να εξοφληθεί στο σύνολό του, το 2070. Ένα παιδί που γεννιέται σήμερα θα έχει την υποχρέωση να ξεπληρώνει, έως τα 50 του, το χρέος που του κληροδότησαν οι προηγούμενες γενιές.

Επιπλέον, η δημοσιονομική πορεία της χώρας – και η οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων  – θα παρακολουθείται στενά από τον ESM, σύμφωνα με τη δέσμευση που έχει αναλάβει η χώρα να τελεί υπό την εποπτεία αυτή έως την πλήρη αποπληρωμή των δανείων της.

Πως διογκώθηκε 9% το δημόσιο χρέος σε ένα χρόνο

Η διόγκωση του δημοσίου χρέους, τo 2018 προήλθε:

  • Από το σάρωμα του 75% των ταμειακών διαθεσίμων των κρατικών φορέων, μέσω repos, προκειμένου να χτιστεί το «μαξιλάρι» διαθεσίμων των 24,5 δις. ευρώ.
  • Από την τελευταία δανειακή δόση του 3ου Μνημονίου, η οποία ανήλθε στα 15 δισ. ευρώ.
  • Από νέα repos ύψους 9,59 δισ. ευρώ που τοποθετήθηκαν στα ταμειακά διαθέσιμα ασφαλείας.
  • Από την έκδοση νέου 7ετούς ομολόγου, μέσω του οποίου το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε 3 δισ. ευρώ από τις αγορές.

Πως θα γίνει η αποπληρωμή των δανείων τριών μνημονίων

Η αποπληρωμή των δανείων, που έλαβε η χώρα από την Ευρωζώνη, στην περίοδο των «προγραμμάτων διάσωσης» θα αρχίσει τον επόμενο χρόνο:

  • Από το 2020 η Ελλάδα θα αποπληρώνονται τα διμερή δάνεια του 1ου Μνημονίου
  • το 2023 θα ξεκινήσει η αποπληρωμή του EFSF για το δάνειο του 2ου Μνημονίου
  • Το 2034 θα αρχίσει η εξόφληση του δανείου του 3ου Μνημονίου από τον ESM.

[more]

Μετά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκαν πριν από ένα χρόνο στο Eurogroup, οι ετήσιες υποχρεώσεις αποπληρωμής του χρέους συγκρατούνται κάτω από τα 10 δισ. ευρώ, με εξαίρεση το 2023 (11,743 δισ. ευρώ), το 2028 (11,545 δισ. ευρώ), το 2033 (11,186 δισ. ευρώ) και το 2037 (10,756 δισ. ευρώ). Αυτό καθιστά το Ελληνικό χρέος «βιώσιμο»

Τα «καλά» και τα «κακά» νέα της ημέρας

Στα «καλά νέα της ημέρας»,  ο ΟΔΔΗΧ σημειώνει ότι έχει βελτιωθεί η ποιότητα της εξυπηρέτησης του Ελληνικού χρέους:

Έχει αυξηθεί η μεσοσταθμική διάρκεια του χρέους στα 21,1 χρόνια φέτος από 18,2 χρόνια πέρυσι και μόλις 7,9 χρόνια το 2009.

Έχει μειωθεί το μεσοσταθμικό επιτόκιο εξυπηρέτησης του χρέους στο 1,61% και να εκτιμάται ότι θα παραμείνει στα επίπεδα αυτά για σχεδόν 14 χρόνια ακόμη.

Έχει μειωθεί στο 10,75% η συμμετοχή των υποχρεώσεων κυμαινόμενου επιτοκίου στο σύνολο του χαρτοφυλακίου δημοσίου χρέους, μειώνοντας αντίστοιχα και τον επιτοκιακό κίνδυνο.

Ωστόσο, στα «κακά νέα της ημέρας», ο ΟΔΔΗΧ μας υπενθυμίζει ότι η ρευστότητα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών, παραμένουν οι βασικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:(Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΟΔΔΗΧ, τόσο τα ταμειακά διαθέσιμα όσο και ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός μέσω repos μειώθηκαν στη συνέχεια το 1ο τρίμηνο του 2019, αλλά παρέμειναν σε πολύ υψηλά επίπεδα: το «μαξιλάρι» διαθεσίμων βρισκόταν στα 22,4 δισ. ευρώ, ενώ το σύνολο των repos έφθανε τα 19,5 δισ. ευρώ).

[/more]

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή