Ριζικές αλλαγές στην κατανομή των αιτούντων άσυλο προτίθεται να προτείνει η Γερμανική προεδρία. Ολο το σχέδιο για τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου

Σε συμφωνία  επί του σχεδίου για τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου που θα προωθήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2020 η Γερμανική προεδρία, κατέληξε ο  συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD).

Στο έγγραφο, το οποίο φέρνει στο φως το  γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa) προβλέπει, μεταξύ άλλων, την «προκαταρκτική εξέταση» των αιτήσεων ασύλου στις χώρες εισόδου.

Με αυτόν τον τρόπο θα διευκρινίζεται γρήγορα εάν ένας πρόσφυγας/μετανάστης έχει ρεαλιστικές προοπτικές να αναγνωριστεί ως πολιτικά διωκόμενος ή πρόσφυγας και σε περίπτωση θετικής προκαταρκτικής εξέτασης, οι εξετασθέντες θα πρέπει να κατανέμονται στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μια κατά το δυνατόν δίκαιη διαδικασία. Αυτή η -αποκαλούμενη- αρχή της «δίκαιης κατανομής» θα βασίζεται στον πληθυσμό και την οικονομική ισχύ των μεμονωμένων χωρών.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το μέχρι τώρα ισχύον σύστημα του Δουβλίνου, ο αιτών άσυλο πρέπει να υποβάλει την αίτησή του στην πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία καταγράφηκε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα, όπως είναι η Ελλάδα και η Ιταλία, επιβαρύνονται ιδιαίτερα.

Το έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης προβλέπει επίσης ότι οι κοινωνικές παροχές για τους αιτούντες άσυλο θα παρέχονται αποκλειστικά και μόνο στη χώρα της ΕΕ που είναι αρμόδια για την αντίστοιχη διαδικασία ασύλου. Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκεται να περιοριστεί η λεγόμενη δευτερεύουσα μετανάστευση, δηλαδή η μη ελεγχόμενη μετακίνηση των αιτούντων άσυλο από το ένα μέλος της ΕΕ στο άλλο. Έτσι δεν θα μπορεί πλέον ουσιαστικά να είναι δυνατή η παράλληλη εξέταση της αίτησης ασύλου σε άλλο κράτος-μέλος.

Για την εφαρμογή αυτών των προτάσεων ο Χριστιανοκοινωνιστής (CSU) υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ σχεδιάζει να αξιοποιήσει τη γερμανική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Το ελληνικό αίτημα 

Η Ελλάδα  εξακολουθεί να σηκώνει  δυσανάλογο βάρος σε σχέση με το Προσφυγικό. Για το λόγο αυτόν, πιέζει προκειμένου   να υπάρξει ισοβαρής αντιμετώπιση των αρχών της ευθύνης και της αλληλεγγύης στο νέο Σύμφωνο που θα αντικαταστήσει τον, ανεπαρκή πλέον, Κανονισμό του Δουβλίνου.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες («ΤοΒήμα»), η ομάδα του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης και  Ασύλου κ. Γιώργου Κουμουτσάκου έχει συντάξει έγγραφο εν όψει των σκληρών διαπραγματεύσεων που θα ξεκινήσουν επισήμως εντός του Μαρτίου για ένα νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Το έγγραφο θα τεθεί υπόψη της επιτρόπου με αρμοδιότητα τις Εσωτερικές Υποθέσεις Ιλβα Γιόχανσον και του αντιπροέδρου για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτη Σχοινά – οι οποίοι συνιστούν το δίδυμο που θα ηγηθεί της διαπραγμάτευσης για το «νέο Δουβλίνο» εκ μέρους της Κομισιόν. Βασικός άξονας του εγγράφου είναι η ισοβαρής αντιμετώπιση των αρχών της ευθύνης και της αλληλεγγύης στο νέο Σύμφωνο που θα αντικαταστήσει τον, ανεπαρκή πλέον, Κανονισμό του Δουβλίνου.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ