Ιστορική μέρα: Η Ελλάδα απέκτησε την πρώτη γυναίκα πρόεδρο Δημοκρατίας. Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου εξελέγη στο ύπατο αξίωμα με 261 ψήφους

Η πρώτη γυναίκα στην ιστορία του θεσμού, η ανώτατη δικαστικός Αικατερίνη Σακελλαροπούλου εκλέχθηκε σήμερα με ευρύτατη  πλειοψηφία στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα κι έγινε η 7η πρόεδρος της ελληνικής Δημοκρατίας, με 261 ψήφους επί συνόλου 294 παρόντων βουλευτών.

Συγκεκριμένα, επί 294 παρόντων βουλευτών, και μετά από ονομαστική ψηφοφορία, η κ. Σακελλαροπούλου έλαβε τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ (157), του ΣΥΡΙΖΑ (82) και του Κινήματος Αλλαγής (22) ενώ «παρών» δήλωσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ (15), της Ελληνικής Λύσης (10) και του ΜέΡΑ (8).

Η ορκομωσία της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, θα γίνει ανήμερα της  λήξης της θητείας του απερχόμενου Προέδρου. Η θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου λήγει στις 13 Μαρτίου, οπότε θα γίνει η αλλαγή φρουράς στο προεδρικό Μέγαρο.

Από τη Νέα Δημοκρατία, έλειπαν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε ιδιωτικό ταξίδι και ο βουλευτής Α Αθηνών Αγγελος  Συρίγος, ο οποίος βρίσκεται σε αποστολή της βουλής και με επιστολική ψήφο δημοσιοποίησε ότι τάσσεται  υπέρ της  υποψηφιότητας της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου. Απόντες ήταν ακόμη ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ο Νίκος Συρμαλένιος και ο Κ. Ζουράρης από τον ΣΥΡΙΖΑ – ο μόνος ο οποίος δεν έχει αιτιολογήσει μέχρι στιγμής την απουσία του και η Κωνσταντίνα Αδάμου από τη ΜΕΡΑ25 ( γέννησε πρόσφατα).

Μια ηλιόλουστη μέρα 

Προσερχόμενος στη βουλή, ο πρωθυπουργός κ. Κυρ. Μητσοτάκης, με εμφανή την ικανοποίησή του για το κλίμα συναίνεσης που δημιουργήθηκε για την εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, είπε προς τους δημοσιογράφους ότι “σήμερα είναι μια πολύ ηλιόλουστη μέρα“.

Τα τρία πρώτα σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματα της βουλής αριθμούν 266 βουλευτές και ως εκ τούτου, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου αναμένεται να εκλεγεί από την πρώτη ψηφοφορία αφού απαιτούνται τουλάχιστον  200  ψήφοι.

Η ιστορία των εκλογών για την Προεδρία της Δημοκρατίας 

Το  απόλυτο ρεκόρ μέχρι σήμερα στις ψήφους κατέχει η πρόταση του Κώστα Καραμανλή τον Φεβρουάριο του 2005: τότε ο Κάρολος Παπούλιας εξελέγη με 279 ψήφους από τους βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Ακολουθεί ο Κωστής Στεφανόπουλος ο οποίος το 2000 έλαβε 269 ψήφους, επίσης από ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Πολύ μεγάλο αριθμό ψήφων είχε λάβει και ο Προκόπης Παυλόπουλος, που ανέλαβε το ύπατο πολιτειακό αξίωμα ψηφιζόμενος από 233 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ.

Καμία δημοσίευση για προβολή