Αλλαγή στρατηγικής από την Τουρκία εν όψει διερευνητικών επαφών. Η πρόσκληση, το πλαίσιο και η νέα τακτική Ερντογάν

Τουρκία θερμό επεισόδιο

Με την έναρξη της νέας χρονιάς, η Αθήνα αναμένει την επίσημη πρόσκληση από την Αγκυρα για την έναρξη των διερευνητικών επαφών, ο πρώτος γύρος των οποίων θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη, καθώς την τελευταία φορά πριν σταματήσουν, είχαν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα.

Το ερώτημα που κυριαρχεί, ωστόσο, δεν είναι πότε θα ξεκινήσουν – αν και η Αθήνα θα ήθελε να γίνει αυτό μετά την ορκομωσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου – αλλά κυρίως το κλίμα μέσα στον οποίον θα διεξαχθούν και η στάση με την οποία θα προσέλθει η Τουρκία σε αυτές.

Στην κυβέρνηση παρακολουθούν με προβληματισμό τις κλιμακούμενες προκλήσεις από την πλευρά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, δια των στενών συνεργατών του, θέτει το τελευταίο διάστημα το ένα θέμα μετά το άλλο : Από την αποστρατικοποίηση των νησιών μέχρι την αλλαγή της Συνθήκης της Λωζάνης.

Αυτό είναι, άλλωστε, και το μήνυμα που στέλνει διαρκώς η Άγκυρα : Οτι, δηλαδή, ο διάλογος θα γίνει χωρίς προϋποθέσεις και κόκκινες γραμμές – όπως αυτές που θέτει η Αθήνα.

Το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι διερευνητικές επαφές είναι πιθανό να ξεκινήσουν χωρίς κείμενο-πλαίσιο για την απρόσκοπτη διεξαγωγή τους, αλλά η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι σε μια τέτοια περίπτωση ο κίνδυνος να καταρρεύσουν, σε σύντομη μάλιστα φάση, είναι  υπαρκτός.

Την ίδια ώρα,  οι Σαρλ Μισέλ και Ζοζέπ Μπορέλ προετοιμάζουν τη σύγκληση της πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, η οποία θα λειτουργήσει ως δεύτερο επίπεδο πολιτικού διαλόγου μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Πάντως, και παρά το γεγονός ότι τα μηνύματα από τις ΗΠΑ είναι δυσάρεστα για τον Ταγίπ Ερντογάν, η ανοχή που έχει επιδείξει όλο το τελευταίο διάστημα η Ε.Ε στις συνεχόμενες προκλήσεις του, δείχνουν και το δύσκολο περιβάλλον μέσα στο οποίο θα πρέπει να κινηθεί η ελληνική διπλωματία και το 2021.

Κυβερνητικά και διπλωματικά στελέχη εκτιμούν ότι το επόμενο διάστημα, η Άγκυρα θα μετατοπίσει τη στρατηγική της από τη δημιουργία θερμού κλίματος στο Αιγαίο στην αύξηση των διπλωματικών πιέσεων για να κερδίσει ό,τι επιδιώκει από την Ευρώπη.

Η συνέχεια θα δείξει…

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή