Aλλάζει εκ βάθρων ο συνδικαλιστικός νόμος μετά από σχεδόν 40 χρόνια. Τί θα ισχύει για την προκήρυξη απεργίας και την προστασία των συνδικαλιστών

συνδικαλιστικός νόμος

Εν μέσω έντονων αντιδράσεων, η κυβέρνηση προωθεί την εκ βάθρων αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου που ισχύει σχεδόν 40 χρόνια.

Ο νέος νόμος προβλέπει μεταξύ άλλων, την εξ αποστάσεως συμμετοχή σε γενικές συνελεύσεις και την  υποχρεωτική εφαρμογή ηλεκτρονικής ψήφου για την πραγματοποίηση απεργίας.

Επίσης, τη λειτουργία μηχανισμού εξυπηρέτησης του κοινού, στις περιπτώσεις απεργιακών κινητοποιήσεων.

Τι αλλάζει στην προκήρυξη της απεργίας

Με την ισχύουσα διάταξη για την άσκηση του δικαιώματος της απεργίας απαιτείται προειδοποίηση του εργοδότη ή της συνδικαλιστικής του οργάνωσης 24 τουλάχιστον ώρες πριν από την πραγματοποίησή της.

Η διαδικασία αυτή απαιτείται και για τις ολιγόωρες στάσεις εργασίας.

Διευκρινίζεται ότι η προειδοποίηση πρέπει να είναι έγγραφη, να επιδίδεται με δικαστικό επιμελητή στον εργοδότη ή τους εργοδότες που αφορά και να περιλαμβάνει την ημέρα και ώρα έναρξης και λήξης της απεργίας, τη μορφή αυτής, τα αιτήματα της απεργίας και τους λόγους που τα θεμελιώνουν.

Πότε και πού θα ισχύει η ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία

Για λόγους προστασίας του κοινωνικού συνόλου στις περιοριστικά προσδιορισμένες επιχειρήσεις/δραστηριότητες κοινής ωφελείας ορίζεται η υποχρέωση, πέραν του προσωπικού ασφαλείας που οφείλουν να διαθέτουν, να εξασφαλίζεται και η ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία, ώστε οι υπηρεσίες που παρέχουν να ανταποκρίνονται στο 1/3 της συνήθους παρεχόμενης.

Το απαιτούμενο προσωπικό προσδιορίζεται με συμφωνία κάθε Νοέμβριο, και αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, τα μέρη προσφεύγουν στη Μεσολάβηση.

Το Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων και οι υποχρεώσεις των συνδικάτων

Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο προβλέπεται η εγγραφή κάθε συνδικαλιστικής οργάνωσης όχι πλέον στα βιβλία του αρμόδιου Πρωτοδικείου, αλλά στο Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕΜΗΣΟΕ), το οποίο θα τηρείται στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».

Ταυτόχρονα προβλέπεται το σύνολο της διαδικασίας εγγραφής με την ψηφιακή υποβολή των απαιτούμενων εγγράφων, η οποία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση τόσο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας σύστασης μιας συνδικαλιστικής οργάνωσης όσο και για τη δυνατότητα κτήσης και άσκησης των δικαιωμάτων της (ενδεικτικά την ικανότητα για συλλογικές διαπραγματεύσεις και κατάρτιση συλλογικών συμβάσεων, νόμιμη κήρυξη απεργίας, προστασία των στελεχών της έναντι απόλυσης και μετάθεσης κ.λπ.).

Οι προστατευόμενοι συνδικαλιστές

Με τις νέες διατάξεις μειώνεται ο αριθμός των προστατευόμενων από απόλυση μελών των διοικήσεων των συνδικαλιστικών οργανώσεων και συγκεκριμένα:

  • Εάν η οργάνωση έχει ώς 200 μέλη, προστατεύονται 5 μέλη της διοίκησης αντί 7 που ισχύει σήμερα.
  • Εάν η οργάνωση έχει ώς 1.000 μέλη, προστατεύονται 7 μέλη της διοίκησης αντί 9 σήμερα.
  • Εάν η οργάνωση έχει περισσότερα από 1.000 μέλη, προστατεύονται 9 μέλη της διοίκησης αντί 11.

Απόλυση συνδικαλιστών 

Με τις νέες διατάξεις καταργείται η διαδικασία ενώπιον των Επιτροπών Προστασίας Συνδικαλιστικών Στελεχών, οι οποίες αποφαίνονταν, πριν από την καταγγελία της σχέσης εργασίας, για την ύπαρξη ή μη λόγων που επέτρεπαν την απόλυση συνδικαλιστικών στελεχών.

Αντιθέτως, πλέον προβλέπεται ότι δεν απαγορεύεται η απόλυσή τους κατά το χρονικό διάστημα της προστασίας, όταν συντρέχει σπουδαίος λόγος, ανάλογος με τον σπουδαίο λόγο στην απόλυση εγκύου.

Καμία δημοσίευση για προβολή