Αλλάζει ο ρόλος του ΤΧΣ. “Απελευθερώνονται” οι τράπεζες με αποεπένδυση του Ταμείου

JP Morgan και Citi δίνουν νέες τιμές στόχους για τις Ελληνικές τράπεζες

 

Aλλαγές στις σχέσεις Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και τραπεζών προβλέπει νομοσχέδιο που θα συζητηθεί αρχικά μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών και των επικεφαλής των θεσμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της “Καθημερινής” (Ευγενία Τζώρτζη) ο νέος νόμος θέτει ως προτεραιότητα την αποεπένδυση του Ταμείου από τις τράπεζες στις οποίες διατηρεί συμμετοχή, θέτοντας ως κύριο σκοπό του, εκτός από τη συνεισφορά του ΤΧΣ στη διατήρηση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, «την αποτελεσματική διάθεση των μετοχών που κατέχει, βάσει συγκεκριμένης στρατηγικής διάθεσης, με στόχο την πλήρη και ολοκληρωτική αποεπένδυση σε έγκαιρο χρονικό διάστημα».

Τι θα ζυζητήσουν κυβέρνηση και Θεσμοί

Τα κρίσιμα θέματα του νομοσχεδίου που θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς είναι:

• η κατάργηση του βέτο και η διατήρησή του κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις που έχουν να κάνουν με την επίδοση κάθε τράπεζας στη μείωση των κόκκινων δανείων

• τα ειδικά δικαιώματα του Ταμείου και η διασύνδεσή τους με το ποσοστό που διαθέτει το ΤΧΣ σε κάθε τράπεζα,

• η νέα διοικητική δομή του Ταμείου και το πόσα μέλη θα μπορεί να διορίζει απευθείας το υπουργείο, χωρίς δηλαδή την έγκριση του euroworking group.

• η ευχέρεια να δίνεται bonus στα τραπεζικά στελέχη και τέλος

• η αλλαγή των κανόνων για τη σύνθεση των μελών των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών.

Προς περιορισμό του βέτο του ΤΧΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών εμφανίζεται διατεθειμένο να περιορίσει το δικαίωμα του βέτο που έχει σήμερα το Ταμείο για μια σειρά θέματα στις τράπεζες, με εξαίρεση τις αποφάσεις που έχουν να κάνουν με την κεφαλαιακή τους ενίσχυση.

Αντίστοιχη διασύνδεση, αλλά με το ποσοστό που έχει σήμερα το ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο κάθε τράπεζας επιδιώκει να επιτύχει το υπουργείο Οικονομικών και στα ειδικά δικαιώματα που έχει σήμερα το Ταμείο. Σήμερα το ΤΧΣ ελέγχει ποσοστό 40,3% στην Εθνική τράπεζα και 27% στην τράπεζα Πειραιώς. Το ποσοστό του στην Alpha Bank έχει μειωθεί στο 9%, ενώ στην Eurobank είναι μόλις 1,4%. Έτσι όσο μικρότερο είναι το ποσοστό του ΤΧΣ σε μια τράπεζα τόσο λιγότερα θα είναι και τα ειδικά δικαιώματα που διαθέτει.

Ενόψει και της χάραξης της στρατηγικής αποεπένδυσης από τις τράπεζες , το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να ενισχύσει το ρόλο του στη διοίκηση του Ταμείου, διορίζοντας π.χ. απευθείας 4 από τα 7 μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου που θα συγκροτηθεί μετά και την αλλαγή της δομής του Ταμείου. Σήμερα διορίζει απευθείας μόνο ένα μέλος (και ένα μέλος προτείνει η ΤτΕ) , ενώ τα υπόλοιπα 5 μέλη του Γενικού Συμβουλίου πρέπει να εγκριθούν από τους euroworking group μετά από πρόταση της Επιτροπής Επιλογής που «ελέγχεται» από τους θεσμούς.

ΠΗΓΗ: Καθημερινη

 

Καμία δημοσίευση για προβολή