Αλλάζει όψη ο Λυκαβητός – Πως θα είναι το νέο αστικό άλσος του λόφου – Ξεκίνησε η εκτέλεση του έργου ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ

Λυκαβητός ανάπλαση
ËÏÖÏÓ ÔÏÕ ËÕÊÁÂÇÔÔÏÕ

Σε τροχιά εκτέλεσης μπήκε ένα ακόμη φιλόδοξο έργο που θα δώσει νέα πνοή στην καρδιά της Αθήνας – το project της ανάπλασης του Λυκαβηττού.

Το έργο αναμένεται να κοστίσει περί το 1,5 εκατομμύριο ευρώ, χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και έχει ως ως στόχο τη μετατροπή του αστικού δάσος 442,8 στρεμμάτων, του Λυκαβηττού  σε μεγάλο χώρο αναψυχής και θερινών συναυλιών.

lykabittos_3.jpg

Πως θα είναι το ανανεωμένο αστικό άλσος

Ο ανανεωμένος Λυκαβηττός θα προσφέρει στους επισκέπτες διεξόδους με οικολογικό ενδιαφέρον, πεζοπορικές διαδρομές κι ένα μοναδικό σημείο αναγνώρισης και απόλαυσης της πανοραμικής θέας της Αθήνας.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος της Αθήνας «μετά από πολλά χρόνια εγκατάλειψης και υποβάθμισης, ο Λυκαβηττός ξαναγεννιέται, με προσοχή στο πολύτιμο οικοσύστημα, σεβασμό στη χλωρίδα και στην πανίδα και την ελάχιστη δυνατή όχληση, λαμβάνοντας υπόψη τον πυκνό αστικό ιστό.

Με ένα ολοκληρωμένο και βιώσιμο πλαίσιο, που θα καθορίζει την αναζωογόνηση την προστασία και λειτουργία του λόφου και στόχο τον προσδιορισμό και την σταδιακή απόδοση μιας σύγχρονης ταυτότητας».

Το πολυεπίπεδο ερευνητικό έργο «Πρόγραμμα Λυκαβηττός» εκπονήθηκε επί της προηγούμενης δημοτικής αρχής Καμίνη, με τον συντονισμό της Αρχιτέκτων Μαρίας Καλτσά και με την συνεργασία των υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Σχολής Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Οι τρεις άξονες του έργου

Πριν από λίγες εβδομάδες, ξεκίνησε η υλοποίηση της πρώτης φάσης του σχεδίου, υπό τον συντονισμό του αρμόδιου αντιδημάρχου κ. Βασίλη Αξιώτη. Το έργο περιλαμβάνει:

  • Εφαρμογή καινοτόμων, ήπιων, καλαίσθητων αντιπλημμυρικών-αντιδιαβρωτικών τεχνικών και υλικών, κατάλληλων για τη θωράκιση διαβρωμένων πρανών στη νοτιοανατολική πλευρά του λόφου.
  • Αντικατάσταση της ασφαλτόστρωσης του δρόμου σε όλο το μήκος των 1.700m και νέα επίστρωσή του με υδατοπερατά υλικά, ώστε ο χαρακτήρας του να είναι συμβατός με του αστικού δάσους και να αποτελεί ευχάριστη, κύρια πεζοπορική διαδρομή. Παράλληλα η χρήση υδατοπερατών υλικών θα συμβάλει στην αντιπλημμυρική θωράκιση του λόφου.
  • Ήπια αποκατάσταση με φυσικά υλικά μιας περιπατητικής διαδρομής από μονοπάτια μήκους 3χλμ, τα οποία συνδέουν επιμέρους σημεία του Λόφου, όπως η Πράσινη Τέντα που ξανάνοιξε τις πόρτες της και το Πέτρινο Περίπτερο.

«Ο Λυκαβηττός ξεκίνησε να αναμετριέται με την εποχή του. Μετά από πολλά χρόνια αδιαφορίας και εγκατάλειψης κερδίζει τον χαμένο χρόνο. Με προσοχή και σεβασμό στο μοναδικό οικοσύστημά ενός αστικού δάσους που είμαστε τυχεροί να έχουμε. Η Αθήνα έκλεισε την πόρτα στη θεωρία, έχουμε ήδη περάσει στην πράξη» δήλωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννης κατά την επίσκεψη του στον Λυκαβηττό.

Καμία δημοσίευση για προβολή