Αλλάζει πρόσωπο η Αθήνα με 43.678 «έξυπνα» φωτιστικά και στα επτά δημοτικά διαμερίσματα

  Σημαντικό βήμα σε μια νέα εποχή ηλεκτροφωτισμού πραγματοποιεί ο Δήμος Αθηναίων, τοποθετώντας 43.678 «έξυπνα» φωτιστικά και στα επτά δημοτικά διαμερίσματα, αλλάζοντας το σημερινό γερασμένο δίκτυο φωτισμού.

  Το έργο, προϋπολογισμού περίπου 53,6 εκατ. ευρώ, πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Φωτοτεχνίας της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Εργαστηρίου, καθηγητή Φραγκίσκο Τοπαλή, θα υπάρξει μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας.

  Η κατανάλωση θα μειωθεί στις 7,5 GWh ανά έτος

  Το σημερινό δίκτυο «καταναλώνει περίπου 36 GWh ανά έτος, με κόστος 5,3 εκατομμύρια ευρώ. Μετά την εγκατάσταση του νέου δικτύου, η κατανάλωση θα μειωθεί στις 7,5 GWh ανά έτος, εφόσον εφαρμοστεί το πλέον αποδοτικό σενάριο.

  Αυτό σημαίνει ότι το κόστος θα μειωθεί στο 1,1 εκατ. ευρώ και επομένως θα επιτευχθεί εξοικονόμηση σε ποσοστό περίπου 80%. Αναλόγως θα μειωθεί το κόστος συντήρησης από τις 300.000 ευρώ ανά έτος σήμερα στις 86.000 ευρώ», δήλωσε ο καθηγητής Τοπαλής.

  «Με την εφαρμογή αυτού του ολοκληρωμένου, καινοτόμου προγράμματος, επιτυγχάνουμε έναν φιλόδοξο στόχο: να αποκαταστήσουμε το αίσθημα της ασφάλειας για όλους τους κατοίκους και –ταυτόχρονα– να αναδείξουμε κάθε όμορφη γωνιά της πόλης, που εξαιτίας της έλλειψης φωτισμού σε αρκετά σημεία, παρέμενε κρυμμένη.

  Η Αθήνα αποκτά έπειτα από χρόνια τον φωτισμό που αρμόζει σε μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή πρωτεύουσα», τόνισε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

  Οπως σημειώνεται από τον δήμο, η κατάσταση του υπάρχοντος δικτύου είναι απαρχαιωμένη. Χαρακτηριστικό είναι πως ορισμένοι τύποι λαμπτήρων έχουν πλέον αποσυρθεί από το εμπόριο.

  Προηγμένη τεχνολογία

  Το νέο δίκτυο φέρει προηγμένη τεχνολογία, καθώς με την υλοποίησή του θα υπάρχει η δυνατότητα τηλεδιαχείρισης κάθε φωτιστικού σώματος, μέσω ενός κέντρου ελέγχου. Μερικές από τις τεχνολογικές καινοτομίες που περιλαμβάνει:

  • Δυνατότητα δυναμικού φωτισμού ανάλογα με το σημείο και την ώρα, με ρύθμιση αυτόματη ανάλογα με τις συνθήκες.

  Θα τοποθετηθούν και στα επτά δημοτικά διαμερίσματα, με στόχο την ανάδειξη της πόλης και τη μείωση της κατανάλωσης – Το νέο δίκτυο περιλαμβάνει τεχνολογικές καινοτομίες.

  • Αμεσο έλεγχο οποιουδήποτε φωτιστικού στην πόλη.

  • Χρήση αισθητήρων παρουσίας και κίνησης σε πλατείες, πάρκα, πεζόδρομους, έτσι ώστε ο φωτισμός να ρυθμίζεται αναλόγως της παρουσίας ή κίνησης των περαστικών.

  • Διαρκή δεδομένα χρήσης του δικτύου (από κατανάλωση ενέργειας έως στατιστικά κίνησης πεζών).

  • Αυτόματη σηματοδότηση βλαβών.

  • Αμεση χειροκίνητη λειτουργία σε καταστάσεις ανάγκης και άλλα.

  Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
  Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

  Καμία δημοσίευση για προβολή