Νέες προτεραιότητες στην οικονομική πολιτική: Με μέτρο οι φοροελαφρύνσεις, “μαξιλάρι” για την ενίσχυση της άμυνας

Φορολογικά έσοδα 39,8 δισ. στο 8μηνο, 9,2% υψηλότερα του στόχου

Αλλαγή στις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής φέρνει η ένταση της πανδημίας και οι ανάγκες ενίσχυσης της εθνικής άμυνας.

Στο οικονομικό επιτελείο καταρτίζουν πυρετωδώς σενάρια για τα μέτρα των επόμενων μηνών και του 2021, τα οποία αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στις 12 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Οι πληροφορίες από αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι οι προτάσεις για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και της εισφοράς αλληλεγγύης παραμένουν στις επικρατέστερες, χωρίς να είναι οριστικές.

  • Σε κάθε περίπτωση, το νέο στοιχείο είναι ο προσωρινός χαρακτήρας των όποιων μέτρων, για τον οποίο έχει προϊδεάσει άλλωστε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Οπως είπε την περασμένη εβδομάδα, σε ένα περιβάλλον τόσο μεγάλης αβεβαιότητας είναι δύσκολο να στοιχειοθετήσεις πολιτικές με χαρακτηριστικά μονιμότητας. Μέχρι να κλείσει η παρένθεση του κοροναϊού, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για μόνιμα μέτρα, διαμηνύει ο υπουργός Οικονομικών και αυτό αναμένεται να αποτυπωθεί στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και στονπροϋπολογισμό του 2021.

Προτεραιότητα η ενίσχυση της άμυνας

Αλλωστε, ο ίδιος επισήμανε σε συνομιλητές του ότι οι μειώσεις στους συντελεστές ΦΠΑ που έγιναν, είχαν και αυτές προσωρινό χαρακτήρα. Τέλος, ένας επιπλέον παράγων που επιβάλλει φειδώ στα φορολογικά μέτρα του 2021 είναι η επιλογή της κυβέρνησης να ενισχύσει την άμυνα, όπως  επισημαίνουν στο οικονομικό επιτελείο.

Αυτό απαιτεί ένα επιπλέον «μαξιλάρι» ασφαλείας. Ασφαλώς, η προσωρινή προσέγγιση στις φοροελαφρύνσεις του κυβερνητικού προγράμματος, που έμειναν σε εκκρεμότητα λόγω κοροναϊού, ίσως δεν είναι τόσο ισχυρό σήμα για την επενδυτική κοινότητα, όσο θα ήταν μια μόνιμη μείωση φόρων.

Ωστόσο, οι συνθήκες τώρα θέτουν νέες προτεραιότητες. Εξάλλου, όπως εξηγούν πηγές του οικονομικού επιτελείου, αν το 2021 εξακολουθήσει να ισχύει η ρήτρα γενικής διαφυγής των δημοσιονομικών περιορισμών και η απαλλαγή της Ελλάδας από τη δέσμευση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, δεν είναι βέβαιο ότι θα ισχύσει το ίδιο και το 2022.

  • Πώς θα δικαιολογήσει, επομένως, τη λήψη μόνιμων μέτρων ελάφρυνσης, αν δεν έχει εξασφαλίσει αντίμετρα για τη χρηματοδότησή τους; Αντίθετα, σημειώνουν, εφόσον επανέλθουμε στα πρωτογενή πλεονάσματα, θα εξασφαλίσουμε δημοσιονομικό χώρο το 2022 για μόνιμα μέτρα.

Επιπλέον, το οικονομικό επιτελείο θεωρεί κρίσιμο να στείλει ένα σήμα στις αγορές ότι δεν έχει ξεχάσει την υποχρέωση της χώρας για δημοσιονομική εξυγίανση, έστω και αν ο κοροναϊός ανέτρεψε προσωρινά την πορεία αυτή.

«Προφανώς θα μπούμε σε κατάσταση δημοσιονομικής προσαρμογής από τον προϋπολογισμό του 2021», τονίζει στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, «έστω  κι αν δεν μας το ζητήσει κανείς». Αλλωστε, η στήριξη της χώρας από την ΕΚΤ, στο πλαίσιο της πανδημίας, κάποια στιγμή θα τελειώσει και τότε θα χρειαστεί την εμπιστοσύνη των αγορών. Η εφαρμογή των κανόνων της Ε.Ε. το 2021 αναμένεται να συζητηθεί στο άτυπο Eurogroup  στις 11 Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο. Οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά ένα καθεστώς χαλάρωσης.

Καμία δημοσίευση για προβολή