«Αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο, αποκλιμάκωση στην Αν.Μεσόγειο και διάλογος με την Τουρκία» η απόφαση των ΥΠΕΞ της ΕΕ

Το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας κυριάρχησε κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης.”Οι υπουργοί συζήτησαν την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, όπου υπάρχει σοβαρή επιδείνωση στην ασφάλεια αυτές τις ημέρες” αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Τρεις λέξεις αντικατοπτρίζουν το συμπέρασμα της συζήτησης: αλληλεγγύη, αποκλιμάκωση και διάλογος:

  • Στα συμπεράσματά τους, αναφέρει η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, οι υπουργοί Εξωτερικών εκφράζουν πλήρη αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο και επισημαίνουν ότι είναι κρίσιμο να υπάρξει άμεση αποκλιμάκωση από την Άγκυρα. Παράλληλα, σημειώνουν ότι οι πρόσφατες ναυτικές ενέργειες της Τουρκίας δεν συμβάλλουν στην εξεύρεση λύσης. Αντίθετα, οδηγούν σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και έλλειψη εμπιστοσύνης, ενώ αυξάνουν τον κίνδυνο επικίνδυνων ατυχημάτων.

Στο ζήτημα της αλληλεγγύης, οι Ευρωπαίοι εταίροι επιβεβαίωσαν εκ νέου την πλήρη στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο. Επίσης, υπογράμμισαν ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της ΕΕ πρέπει να γίνουν σεβαστά. Μάλιστα, ανακάλεσαν τις θέσεις της ΕΕ και τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου της 22ης Μαρτίου 2019, όπως και του Ιουνίου, Ιουλίου, Οκτωβρίου, Δεκεμβρίου 2019, πρόσθετα με τη Δήλωση για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο της 15ης Μαΐου 2020.

Παράλληλα, οι υπουργοί τόνισαν ότι η σοβαρή επιδείνωση των σχέσεων με την Τουρκία έχει μακροπρόθεσμες στρατηγικές συνέπειες για όλη την ΕΕ, όπως και για την ανατολική Μεσόγειο.

Για το ζήτημα της αποκλιμάκωσης, οι υπουργοί τόνισαν ότι οι πρόσφατες ναυτικές ενέργειες από την Τουρκία δεν συμβάλλουν στην εξεύρεση λύσης. Αντιθέτως, οδηγούν σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και έλλειψη εμπιστοσύνης και δημιουργούν αυξανόμενο ρίσκο για επικίνδυνα ατυχήματα. «Η άμεση αποκλιμάκωση από την Τουρκία θεωρήθηκε κρίσιμη» αναφέρεται στα συμπεράσματα.

Δεν νοείται λύση διαφορών με μονομερείς δράσεις

Όσον αφορά στον διάλογο, οι υπουργοί υπενθύμισαν τη σημασία που δίνουν στις σχέσεις με την Τουρκία. Υπογράμμισαν ότι ζητήματα που σχετίζονται με την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων και την εκμετάλλευση των πόρων μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, με καλή πίστη, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την επιδίωξη σχέσεων καλής γειτονίας και όχι μέσω μονομερών δράσεων και της κινητοποίησης ναυτικών δυνάμεων.

Οι υπουργοί υπενθύμισαν τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της13ης Ιουλίου. Επίσης, εξέφρασαν ισχυρή στήριξη στις προσπάθειες του Ύπατου Εκπροσώπου Ζοζέπ Μπορέλ να επαναφέρει το διάλογο και να διευκολύνει την εκ νέου δέσμευση με την Τουρκία. Την ίδια ώρα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος καλείται να ετοιμάσει επιλογές σε περαιτέρω κατάλληλα μέτρα, σε περίπτωση που οι εντάσεις δεν υποχωρήσουν.

Όπως κατέληξαν οι υπουργοί Εξωτερικών, μια ευρύτερη συζήτηση για τις σχέσεις με την Τουρκία θα διεξαχθεί αργότερα τον Αύγουστο.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή