Νέα εποχή στην Eλληνοαμερικανική αμυντική συνεργασία επιδιώκει το νομοσχέδιο Μενέντεζ – Ρούμπιο. Συζητείται σήμερα στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας

Μενέντεζ Ρούμπιο

Νέα εποχή στην Eλληνοαμερικανική αμυντική συνεργασία επιδιώκει το νομοσχέδιο Μενέντεζ – Ρούμπιο, που συζητείται σήμερα (Τρίτη) στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Αν τελικώς υπερψηφιστεί, θα ανοίξει πλέον ο δρόμος για την κατάθεση του στην ολομέλεια του Σώματος της Γερουσίας και η έγκρισή του θα δημιουργήσει νέες συνθήκες στην Ανατολική Μεσόγειο, ενισχύοντας την αμυντική και διπλωματική θέση της χώρας.

  • Το νομοσχέδιο αυτό κατατίθεται προς συζήτηση τη στιγμή που ισχυρές πολιτικές  συμμαχίες διαμορφώνονται στην Ουάσιγκτον, οι οποίες προωθούν τη συνεργασία 3+1 μεταξύ  Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών.

Το διακομματικό νομοσχέδιο που φέρει τις υπογραφές του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Δημοκρατικού Ρόμπερτ Μενέντεζ, και του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο, επιχειρεί να κάνει το επόμενο κρίσιμο βήμα για την περαιτέρω εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Αθήνας. Υπό αυτό το πρίσμα, φιλοδοξεί να οικοδομήσει πάνω στη δυναμική που δημιούργησε ο νόμος East Med Act.

Ως εκ τούτου, προβλέπει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τη αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών αλλά και για τη υποστήριξη του εκσυγχρονισμού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ειδικότερα, με  το νομοσχέδιο προβλέπεται η ένταξη της χώρας μας στο European Recapitalization Incentive Program και ετήσια στρατιωτική βοήθεια 25 εκατ. δολαρίων προς τηην Ελλάδα για την περίοδο μεταξύ 2022 και 2026.

  •  Για το θέμα αυτό, πληροφορίες του economico από την Ουάσιγκτον επιμένουν ότι στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ είναι η ενίσχυση των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Ελλάδας, πέραν των υφιστάμενων ή υπό εξέλιξη συμφωνιών, με την έγκριση της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-35 και παροχή ειδικών χαμηλότοκων δανείων που σχετίζονται τόσο με την αγορά αυτή όσο και με την εκπαίδευση του προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η δικαιολογητική βάση του νομοσχέδιου Μενέντεζ – Ρούμπιο

Έξι ισχυροί πυλώνες συνθέτουν τη δικαιολογητική βάση του νομοσχεδίου:

(1) Η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένες στην υποστήριξη της ασφάλειας και της ευημερίας της.

(2) Η μορφή συνεργασίας 3 + 1 μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών υπήρξε ένα επιτυχημένο φόρουμ συνεργασίας σε ενεργειακά θέματα και θα πρέπει να επεκταθεί ώστε να συμπεριλάβει άλλους τομείς κοινού ενδιαφέροντος για τα μέλη του.

(3) Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αυξήσουν και να εμβαθύνουν τις προσπάθειές τους για συνεργασία και υποστήριξη του εκσυγχρονισμού του ελληνικού στρατού.

(4) Είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών η Ελλάδα να συνεχίσει τη μετάβαση του στρατιωτικού της εξοπλισμού από οπλικά συστήματα ρωσικής παραγωγής μέσω του ευρωπαϊκού επενδυτικού προγράμματος.

(5) Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να συνεχίσει να εμβαθύνει ισχυρές εταιρικές σχέσεις με τον ελληνικό στρατό, ιδίως σε ευκαιρίες συμπαραγωγής με το ελληνικό ναυτικό.

(6) Η ναυτική συνεργασία με την Ελλάδα στον κόλπο της Σούδας και την Αλεξανδρούπολη είναι αμοιβαία επωφελής για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας.

Καμία δημοσίευση για προβολή