Άλλος ένας «πονοκέφαλος» για τα F-35: Πώς θα αυξήσουν την εμβέλειά τους χωρίς να θυσιάσουν τις stealth ιδιότητές τους

Ένα από τα εγγενή προβλήματα του μαχητικού 5ης γενιάς F-35 είναι η σχετικά περιορισμένη εμβέλειά του: σήμερα ένα από τα αεροσκάφη αυτά που καλείται να επιχειρήσει (δηλαδή, να μεταφέρει εσωτερικά πυραύλους και βόμβες) μπορεί να διανύσει περίπου 650 μίλια προτού χρειαστεί ανεφοδιασμό καυσίμων.

Λογιστικός «πονοκέφαλος»

Αν και για κάποιες βασικές επιχειρήσεις η απόσταση αυτή είναι επαρκής, ωστόσο, για άλλες είναι εξαιρετικά περιοριστική και δημιουργεί λογιστικούς, αλλά και πραγματικούς «πονοκεφάλους» για τις Ένοπλες Δυνάμεις των χωρών που τα έχουν αποκτήσει. Για παράδειγμα, στην απευκταία περίπτωση που οι ΗΠΑ χρειαστεί να επέμβουν σε μια σύγκρουση Κίνας-Ταϊβάν, τα F-35 δεν θα μπορούν να φθάσουν στην «θερμή περιοχή» με τα καύσιμα που μπορούν να μεταφέρουν.

Οι εξωτερικές δεξαμενές

Επίσης, οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν επαρκή ιπτάμενα «βενζινάδικα» για τον εναέριο ανεφοδιασμό των μαχητικών τους, ενώ το έτερο πρόβλημα είναι κατά πόσο οι εξωτερικές δεξαμενές καυσίμων -οι οποίες θα μπορούσαν να προσθέσουν εκατοντάδες μίλια πτήσης- επιδρούν στον stealth σχεδιασμό των F-35, που αποτελεί, άλλωστε, και το βασικό επιχειρησιακό ατού των μαχητικών αυτών, ενώ κάποια σχέδια για δεξαμενές στα φτερά του αεροσκάφους φαίνεται ότι προκαλούσε προβλήματα με τα οπλικά συστήματά του.

Η λύση του Ισραήλ

Όπως αναφέρει το Forbes, το Ισραήλ σχεδιάζει ειδικές εξωτερικές δεξαμενές καυσίμων για τα F-35 που διαθέτει, προκειμένου να αυξήσει την ακτίνα δράσης του μαχητικού και να μπορεί να πραγματοποιήσει χτυπήματα στο Ιράν, κάτι που σήμερα μπορούν να κάνουν -πάλι μέσω εξωτερικών δεξαμενών- μόνο τα F-15 που διαθέτει το Ισραήλ. Μάλιστα, εκτιμάται ότι ως το 2023 τα F-35 της χώρας θα μπορούν να εφοδιάζονται με αυτές τις ειδικές δεξαμενές καυσίμου που «αγκαλιάζουν» την άτρακτο και δεν επηρεάζουν ιδιαίτερα τις stealth ιδιότητές τους.

Μαχητικό F-16, με ειδικές εξωτερικές δεξαμενές καυσίμου (σημειώνονται με κόκκινο κύκλο)

Οι επιφυλάξεις των ΗΠΑ

Απεναντίας, οι ΗΠΑ δεν δείχνουν ιδιαίτερη ζέση για τις ειδικές αυτές δεξαμενές (λόγω και κακής εμπειρίας που είχαν στο παρελθόν με τα F-15C) και γενικώς δείχνουν απροθυμία να τις χρησιμοποιήσουν στα μαχητικά εναέριας υπεροχής, αν και πρέπει να σημειωθεί ότι η Boeing στην νέα έκδοση του «Αετού», το F-15EX περιλαμβάνει ως στάνταρ εξοπλισμό τις δεξαμενές αυτές. Επίσης, η κατασκευάστρια των F-35, Lockheed Martin, ανακοίνωσε ότι θα κατασκευάσει ως το 2023 ειδικές δεξαμενές και για τα μαχητικά 5ης γενιάς. Ίδωμεν…

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή