Alpha Bank: Γιατί δεν γίνονται Ξένες Άμεσες Επενδύσεις στη χώρα. Τα μεγάλα αντικίνητρα

Συγκρατημένοι δείχνουν αγορές και ανεξάρτητοι οικονομικοί αναλυτές για ξένες επενδύσεις και ασφαλή επιστροφή της ανάπτυξης. Και δεν φαίνεται με τίποτα να συμμερίζονται την αισιοδοξία της κυβέρνησης.

Αυτό συμβαίνει καθώς διαπιστώνουν μείωση της παραγωγικής δυνατότητας της χώρας σε συνδυασμό και με ισχυρά αντικίνητρα για την προσέλκυση Ξένων Άμεσων Επενδύσεων (ΞΑΕ).

Τι μας λέει η Alpha Bank

Χαρακτηριστικές είναι οι εκτιμήσεις των αναλυτών της Alpha Bank, όπως αυτές αναφέρονται στο Εβδομαδιαίο Δελτίο οικονομικών εξελίξεων.

Το Δελτίο κάνει  ειδική αναφορά στους παράγοντες που καθηλώνουν τις  Ξένες  Άμεσες Επενδύσεις σε χαμηλό επίπεδο, δυσχεραίνουν την επιχειρηματικότητα και αποτρέπουν την ταχεία ανάκαμψη των επιχειρήσεων. Και σημειώνει σημειώνουν ότι οι παράγοντες αυτοί «είναι αρκετοί».

Επικαλούνται μάλιστα έρευνα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB Investment Survey 2017, δείγμα 12500 επιχειρήσεων στην ΕΕ- 28), βάσει της οποίας η αβεβαιότητα για το μέλλον, το πολύπλοκο κανονιστικό και φορολογικό πλαίσιο, η πρόσβαση στη χρηματοδότηση και το κόστος ενέργειας αποτελούν τους τέσσερεις σημαντικότερους παράγοντες που αποτρέπουν την προσέλκυση επενδύσεων.

Το αντικίνητρο της διαφθοράς

Η καταπολέμηση της διαφθοράς έχει συχνά αναφερθεί ως σημαντικό εργαλείο πολιτικής για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος οπότε δύναται να συμβάλει στην προσέλκυση νέων επενδύσεων από το εξωτερικό, σημειώνεται στο Δελτίο της Alpha Bank. Προκύπτει εμπειρική θετική συσχέτιση ανάμεσα στο ύψος των ΞΑΕ ως ποσοστό στο ΑΕΠ και στο επίπεδο ελέγχου διαφθοράς με βάση τον σχετικό δείκτη της World Bank.

Όπως προκύπτει, η Ελλάδα έχει τον χειρότερο δείκτη ελέγχου διαφθοράς και ταυτόχρονα το χαμηλότερο ύψος αποθέματος εισερχομένων ΞΑΕ ως ποσοστό στο ΑΕΠ, αναφέρεται στο Δελτίο.

Αποδυνάμωση παραγωγικού κεφαλαίου και απασχόλησης

Η Alpha Bank σημειώνει επίσης ότι η μείωση του παραγωγικού κεφαλαίου, σε συνδυασμό με την αποδυνάμωση της παραγωγικότητος και του ποσοστού απασχολήσεως  συνιστούν τους κύριους παράγοντες υποχωρήσεως του δυνητικού προϊόντος της χώρας.

Κατά 14,9% υποχώρησε η παραγωγική δυνατότητα

Σημειώνεται ότι το δυνητικό ΑΕΠ, και κατά συνέπεια η παραγωγική δυναμικότητα της χώρας, έχει υποχωρήσει σωρευτικά κατά 14,9% στην δεκαετία 2009-2017, ενώ με βάση τις Εαρινές Προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συνεχίσει να παρουσιάζει αρνητικό ρυθμό μεταβολής στην διετία 2018-2019.

Με δυό λόγια

Τα οικονομικά στοιχεία δεν πάνε πολύ καλά. Τα λόγια μας περισσεύουν

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή