Αμερικανικά funds “χτυπούν” την Αttica Group για την αγορά του μεγάλου ακτοπλοϊκού στόλου της χώρας

Δεσμευτικές προσφορές για την πώληση του μεγαλύτερου ακτοπλοϊκού στόλου της χώρας, της Αttica Group, δέχτηκε η Τράπεζα Πειραιώς την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με “έγκυρες πληροφορίες”, που δημοσιεύει το newmoney.gr σε ρεπορτάζ του Αλέξανδρου Κασιμάτη.

Tον όμιλο που εκτελεί δρομολόγια με 30 καράβια σε όλο το Αιγαίο, στο Κρητικό πέλαγος και την Αδριατική διεκδικούν τρεις αμερικανικοί επενδυτικοί κολοσσοί. Η Πειραιώς επιθυμεί τη δραστική μείωση του δανεισμού που έχει ο επιχειρηματικός όμιλος ΜΙG, στον οποίο ανήκει η Αttica Group, και επιδιώκει ολοκλήρωση της πώλησης το ταχύτερο δυνατόν.

Στο πλαίσιο αυτό, και αφού η πρώτη προσπάθεια να πουληθεί η Αttica Group στην κοινοπραξία των Goldman Sachs και Fortress δεν ευοδώθηκε, η Πειραιώς ανέθεσε στη UBS να τρέξει νέα διαδικασία. Η UBS στράφηκε σε δυνητικούς αγοραστές και την περασμένη εβδομάδα βάσει του χρονοδιαγράμματος δέχτηκε δύο δεσμευτικές προσφορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μία κατατέθηκε από επενδυτικό κεφάλαιο που ανήκει στην Goldman Sachs, δηλαδή διαχειρίζεται κεφάλαια της τράπεζας και όχι πελατών. Πρόκειται για το Special Opportunity Fund της Goldman Sachs, το οποίο διακλαδώνεται γεωγραφικά στις μεγάλες αγορές, με γνωστότερα και πιο δραστήρια τα funds σε HΠΑ και Ευρώπη. To τελευταίο, του οποίου η έδρα είναι στο Λονδίνο, παρακολουθεί στενά την ελληνική αγορά, και ιδιαίτερα τον τουριστικό τομέα. Μάλιστα είχε ενδιαφερθεί στο πρόσφατο παρελθόν να αποκτήσει την Αttica Group, όπως και την ξενοδοχειακή αλυσίδα «Electra», χωρίς τελικά οι προσπάθειες να τελεσφορήσουν.

Σύμμαχος της Goldman Sachs στον δεύτερο γύρο διεκδίκησης της Αttica είναι η Lone Star. Πρόκειται για αμερικανικό private equity το οποίο ίδρυσε και διοικεί ο Τζον Γκρέικεν και μέχρι σήμερα έχει οργανώσει 17 διαφορετικά funds τα οποία συνολικά έχουν κάνει επιχειρηματικές συμφωνίες ύψους 70 δισ. δολαρίων.

Goldman Sachs και Lone Star έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους καταθέτοντας κοινή προσφορά, ενώ απέναντί τους έχουν την Davidson Kempner. Πρόκειται για διεθνή επενδυτικό οργανισμό, γνωστό και ως DK, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, διατηρεί γραφεία στο Λονδίνο και διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 30,9 δισ. δολαρίων. Ιδρύθηκε το 1983 από τον Μάρβιν Ντέιβιντσον και διευθύνεται από τους Τόμας Κέμπνερ Τζούνιορ και Αντονι Γιόσελοφ. Η Ελλάδα φαίνεται να έχει ενταχθεί στους επενδυτικούς προσανατολισμούς της Davidson Kempner Capital Management LP, καθώς το τελευταίο διάστημα συμμετέχει σε διαγωνισμούς για την αγορά πακέτων κόκκινων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα πάντοτε με πληροφορίες, τα οικονομικά τιμήματα που προσφέρουν Goldman Sachs, Lone Star και DK φέρεται να κινούνται σε επίπεδα που υπερβαίνουν τα 300 εκατ. ευρώ. Η Τράπεζα Πειραιώς με τη UBS και τη MIG εξετάζουν τις προσφορές, διευκρινίζουν όλες τις πτυχές τους και θα αποφασίσουν αν είναι ικανοποιητικές και αν ζητήσουν βελτιωμένα τιμήματα.

Από το newsroom του economico.gr με τη συνεργασία του newmoney.gr (ρεπορτάζ Αλέξανδρος Κασσιμάτης)

Καμία δημοσίευση για προβολή