Αμήχανη η ΕΕ απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα – “Διαδικαστική” η δήλωση του εκπροσώπου της Κομισιόν

“Αμήχανη”, “διαδικαστική” και πάντως χωρίς ουσιώδη απειλή κυρώσεων υπήρξε η αντίδραση της ΕΕ στις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ανακοίνωση και οι παρεμφερείς δηλώσεις του εκπροσώπου της Κομισιόν απογοήτευσε όσους πιστεύουν σε μία ουσιαστική στήριξη από τους Ευρωπαίους των κανόνων διεθνούς δικαίου στην περιοχή , πολύ περισσότερο αφού εκκρεμμεί εδώ και …6 μήνες η επιβολή μέτρων στην Τουρκία για την παραβίαση της ΑΟΖ σε κράτος μέλος της ΕΕ.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά τη διάρκεια του καθημερινού briefing της Επιτροπής, κληθείς να σχολιάσει το Μνημόνιο Κατανόησης που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, δήλωσε «σχετικά με την μελλοντική οριοθέτηση της ΑΟΖ, θαλασσίων συνόρων και άλλων θεμάτων που φέρονται να παραβιάζουν τα δικαιώματα της Κύπρου και της Ελλάδας»:

  • «Η ΕΕ έχει κατ’ επανάληψη τονίσει στην Τουρκία ότι θα πρέπει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, να διατηρεί καλές σχέσεις με τις γειτονικές της χώρες, καθώς και να αποφεύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια που θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις καλής γειτονίας ή την ειρηνική διευθέτηση διαφορών, όποιες κι αν είναι αυτές», τόνισε  .

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι στις 15 Ιουλίου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επισήμανε ότι «η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας θα πρέπει είναι αποτέλεσμα διαλόγου, οι σχετικές διαπραγματεύσεις να γίνονται καλή τη πίστει, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και πάντοτε στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας. Αυτά επί του συγκεκριμένου ζητήματος».

Ερωτηθείς δε για τη θέση της Επιτροπής επί της διαδικασίας που θα πρέπει να ακολουθηθεί εφεξής στο θέμα αυτό, ο εκπρόσωπος επανέλαβε ότι «ό,τι διαφορές κι αν υπάρχουν, θα πρέπει πάντα εστιάζουμε στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και στις αρχές της καλής γειτονίας και να επιλύουμε όλα τα δύσκολα θέματα ή τις διαφορές που υπάρχουν με διάλογο και διαπραγματεύσεις».