“Αναχώματα” στη στενή σχέση του Ερντογάν με τον Λίβυο πρωθυπουργό, στήνει η Αθήνα. Ποντάρει στις διεθνείς αντιδράσεις και στους αξιωματούχους της ανατολικής Λιβύης

Δένδιας Λιβύη

Μπορεί στις αρχές της εβδομάδας ο  Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Λίβυος πρωθυπουργός Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά να επιβεβαίωσαν εκ νέου τη δέσμευσή τους στο αμφιλεγόμενο σύμφωνο οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο που υπέγραψαν το 2019, μετά τη συνάντηση που είχαν στην Άγκυρα, αλλά η Αθήνα δεν μένει με “σταυρωμένα τα χέρια”.

Άλλωστε, η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα που αντιδρά στην συστηματική παρουσία και διείσδυση της Τουρκίας στη Λιβύη. Πέραν αρκετών ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, από τις πρώτες που έχουν ζητήσει την αποχώρηση των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων από τη Λιβύη είναι οι ΗΠΑ.

Σήμερα, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Mohamed al Menfi.

Θετική η αποτίμηση της επίσκεψης Δένδια στην Ανατολική Λιβύη

Την ίδια ώρα, διπλωματικοί κύκλοι αποτιμούν θετικά την προχθεσινή επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Ανατολική Λιβύη, η οποία, όπως σημειώνουν,  αποσκοπούσε στην εμπέδωση τριών βασικών μηνυμάτων :

  • Να μην αναληφθεί, σε πρώτη φάση, οποιαδήποτε πρωτοβουλία όσον αφορά το παράνομο και ανυπόστατο “τουρκο-λιβυκό μνημόνιο” που θα δυσχέρανε τις σχέσεις της Λιβύης τόσο με την Ελλάδα όσο και με την Ευρωπαϊκή Ένωση,
  • Να ενισχυθεί η ελληνική παρουσία με την ίδρυση του Γενικού Προξενείου στη Βεγγάζη και
  • Να τονιστεί η διάθεση συνεισφοράς για την ανοικοδόμηση της Λιβύης,

Πάντα κατά τις ίδιες πηγές, η  ανταπόκριση των λιβυκών Αρχών και στα τρία μηνύματα ήταν ιδιαίτερα θετική.

Σταθερή η θέση για το παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο

Συγκεκριμένα, τόσο κατά τη συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, αρμόδιο για την Ανατολική Λιβύη Χουσεΐν Ατίγια Αμπντούλ Χαφέεζ Αλ Κατράνι, όσο και με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Αγκίλα Σάλεχ Ίσα, τονίστηκε από λιβυκής πλευράς ότι η θέση τους αναφορικά με το παράνομο και ανυπόστατο “τουρκο-λιβυκό μνημόνιο” είναι σαφής και παραμένει σταθερή.

Ο πρόεδρος της Βουλής πρόσθεσε μάλιστα ότι δεν πρόκειται να επικυρωθεί από τη Βουλή και αναφέρθηκε, επίσης, στην πρόσφατη απόφαση λιβυκού δικαστηρίου που το έκρινε άκυρο, σημείωσαν διπλωματικές πηγές.

Υπογράμμισε επίσης ότι η παρούσα κυβέρνηση είναι μεταβατική και ότι βασικός της στόχος θα πρέπει να είναι η διοργάνωση των εκλογών του προσεχούς Δεκεμβρίου, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι είναι προσωρινή.

Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε ότι ορισμένες τρίτες χώρες, των οποίων η επιρροή θα μειωθεί εφόσον εκφρασθούν ελεύθερα οι πολίτες, δεν επιθυμούν την διεξαγωγή των εκλογών και καταβάλλουν σχετικές προσπάθειες.

Ζητούμενο η πλήρης αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη

Αμφότεροι οι συνομιλητές του υπουργού Εξωτερικών συμφώνησαν ότι βασικό ζήτημα για την ομαλή οργάνωση και διεξαγωγή των εκλογών είναι η πλήρης αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από το έδαφος, θέση που ασπάζεται βεβαίως και η χώρα μας.

Ακόμη, ιδιαίτερα θετική ήταν η ανταπόκριση του συνόλου των Λίβυων αξιωματούχων στην αναγγελία της ίδρυσης Γενικού Προξενείου στην Βεγγάζη, συμπεριλαμβανομένου του δημάρχου της πόλης Σακρ Μπουζουάρι.

Η Ελλάδα είναι μια από τις πρώτες, αν όχι η πρώτη, που θα λειτουργήσει εκ νέου προξενική Αρχή στη Βεγγάζη, προσέθεσαν οι ίδιες πηγές. Ο πρόεδρος της Βουλής μίλησε με θερμά λόγια για τη χώρα μας λέγοντας χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, ότι «δεν θα ξεχάσουμε την στάση της Ελλάδας υπέρ ημών».

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, μια εβδομάδα μετά την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη, ήταν μια ακόμα ευκαιρία σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών, με γνώμονα την εμπέδωση της διμερούς συνεργασίας και προβολής των δικαίων θέσεων της Ελλάδας, κατέληξαν οι ίδιες πηγές

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή