Αναδρομικά 1,5 δις σε συνταξιούχους μέχρι τον  Δεκέμβριο: Ποιους αφορά και πόσο θα ευνοήσει της οικονομία

Τρία σενάρια για το ξεμπλοκάρισμα των συντάξεων όσων χρωστούν στον ΕΦΚΑ

 

 Της Δάφνης Γρηγοριάδη

Την καταβολή αναδρομικών 1,5 δισ. ευρώ εξετάζει η Κυβέρνηση μέχρι το τέλος του έτους. Πιο συγκεκριμένα, τα ποσά πρόκειται να δοθούν σε δύο δόσεις, Οκτώβριο και Δεκέμβριο σε ένα εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχους που είχαν συντάξεις κάτω από 1.000 ευρώ το 2012 και δεν έλαβαν επιστροφές αλλά και σε όσους θα λάβουν τώρα μειωμένα αναδρομικά  από τις κύριες συντάξεις. Με τον νέο σχεδιασμό, οι δικαιούχοι θα πάρουν  μικρή ανάσα μέσω της ενίσχυσης  της διαθέσιμης ρευστότητας τους σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη.

Η καταβολή αναδρομικών στην πραγματικότητα αφορά και τον ενεργό πληθυσμό: Kαθώς ένας στους δύο εργαζόμενους λαμβάνει οικονομική ενίσχυση από την σύνταξη κάποιου μέλους της οικογένειας του προκειμένου να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις καθημερινές υποχρεώσεις του – πόσο μάλλον την εποχή της πανδημίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Κυβέρνηση αποφάσισε να καταβάλει τα ποσά προς το τέλος του 2020 καθώς τότε οι πολίτες έχουν να ανταπεξέλθουν σε μια αυξημένη σειρά υποχρεώσεων προς το κράτος. Οι συσσωρευμένες παγωμένες υποχρεώσεις θα πρέπει κάποια στιγμή να αποπληρωθούν γι’αυτό και έχουμε παρατηρήσει ότι στους μήνες  έξαρσης της πανδημίας άρχισαν να αυξάνονται οι καταθέσεις των πολιτών. Ξεκάθαρο σημάδι ότι οι Έλληνες φορολογούμενοι κάνουν αποταμίευση για να μπορέσουν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους αλλά και γιατί επιθυμούν να έχουν διαθέσιμα στην άκρη σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης όπως ένα δεύτερο πιθανό Lock Down σε τοπικό επίπεδο αυτή την φορά.

Οι συνταξιούχοι αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών με τo 15% του ΑΕΠ να προορίζεται  στις συντάξεις: Επομένως διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην πορεία της πραγματικής οικονομίας και είναι αναγκαία η στήριξη τους μιας και τα προηγούμενα έτη της βαθιάς ύφεσης υπέστησαν πολλές περικοπές. Δυστυχώς, αυτό σημαίνει ότι το ενεργό εργατικό δυναμικό μας θα έπρεπε να είναι περισσότερο. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα εδώ και χρόνια έχει χαμηλά επίπεδα παραγωγικότητας.

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή