Αναδρομικά οι αντισυνταγματικές εισφορές σε αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και επικουρικές συντάξεις

Μετά την απόφαση του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας του τρόπου υπολογισμού εισφορών των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών, όπως και των περικοπών επικουρικών συντάξεων, ξεκινάει η αναδρομική επιστροφή τους.

Σύμφωνα με τον υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, που μίλησε στον ΑΝΤ1, τα αναδρομικά θα δοθούν για το διάστημα από την ημέρα έκδοσης της απόφασης του ΣτΕ (προηγούμενη Παρασκευή 4/10) έως και την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε ότι το νέο ασφαλιστικό θα χτιστεί πάνω στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας: “Θα χτίσουμε το νέο ασφαλιστικό πάνω στις βασικές αξίες που υιοθετεί η απόφαση του ΣτΕ”, είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι θα είναι ένα σύστημα βιώσιμο και δίκαιο που θα ενισχύει όσους έχουν. “Αποκαθιστούμε όσους υπέστησαν βλάβη από την αντισυνταγματικότητα του νόμου”, πρόσθεσε ο υπουργός Επικρατείας.

Για τις 120 δόσεις ο Γιώργος Γεραπετρίτης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας παράτασης, ωστόσο προέτρεψε τους πολίτες να ολοκληρώσουν σήμερα, ημέρα κατά την οποία λήγει η προθεσμία, τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Για το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που κατατίθεται σήμερα 07/10 στη Βουλή, τόνισε ότι μέσω αυτού θα γίνουν πράξη όλα αυτά, για τα οποία έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση, όπως η μείωση στον φόρο για τις επιχειρήσεις και η ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας γενικότερα.

Ο υπουργός τόνισε ότι μείωση του αφορολογήτου δεν θα υπάρξει, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι δεν θα δούμε δημοσιονομικό κενό για το 2020. Ο ίδιος τόνισε δε ότι χρειάζεται αναβάθμιση της φορολογικής συνείδησης του πολίτη.

Σχετικά με το πετρέλαιο θέρμανσης αποκάλυψε ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να δίνονται προκαταβολικά τα χρήματα για την επιδότηση του πετρελαίου.

Για το προσφυγικό σημείωσε ότι θα υπάρξει αυστηροποίηση στα σημεία εισόδου της χώρας και νέος τρόπος επεξεργασίας των αιτήσεων ασύλου: “Υφίσταται ανάγκη για μαζική μεταφορά προσφύγων από τα νησιά” πρόσθεσε ο υπουργός και σημείωσε ότι άμεση προτεραιότητα έχουν οικογένειες με παιδιά και άνθρωποι με προβλήματα υγείας, αλλά και όσοι μετακινούνται στην ενδοχώρα έχοντας μεγάλο δείκτη προσφυγικότητας.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή