Αναδυόμενες αγορές: Χώρες οι οποίες είναι ήδη ευάλωτες θα αντιμετωπίσουν περισσότερες οικονομικές δυσκολίες

     

     

    Οι αναδυόμενες αγορές: Δε θα μείνουν ανεπηρέαστες από τις οικονομικές επιπτώσεις του κοροναϊού σύμφωνα με το ΔΝΤ. Χώρες οι οποίες είναι ήδη ευάλωτες θα αντιμετωπίσουν περισσότερες οικονομικές δυσκολίες, όπως το άνοιγμα της ψαλίδας του ελλείματος, δυσκολίες στην χρηματοδότηση, απότομη πτώση της εξαγωγικής ζήτησης- καθοριστικής  τους δραστηριότητας.

    Η βασικότερη διαφορά από τις ανεπτυγμένες χώρες: To μεγαλύτερο πρόβλημα των αναπτυσσόμενων χωρών είναι το αδύναμο σύστημα υγείας τους για το οποίο χρειάζονται περισσότερα χρήματα για την στήριξη του. Τα επόμενα χρόνια είναι βέβαιο πως θα αυξηθούν οι άμεσες ξένες επενδύσεις  στον τομέα της υγείας. Δεν αποκλείεται λοιπόν να δούμε  απότομη αύξηση νέων δομών σε  Ινδία,  Κίνα,  Βραζιλία, Αιθιοπία κλπ.

    Το πρόβλημα του συναλλάγματος: Σε περιόδους κρίσης, ο κόσμος στρέφεται σε ασφαλή καταφύγια όπως το δολάριο. Πολλά νομίσματα των αναδυόμενων αγορών  όπως το πέσο Μεξικού , το Ράντ της Νότιας Αφρικής, η Τουρκική Λίρα και άλλα, σημείωσαν πτώση. Τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών έχουν υποτιμηθεί μέχρι σήμερα κατά μέσο όρο 9%. Αυτή η πτώση δεν οφείλεται μόνο στις οικονομικές συνέπειες του κορωνοϊού, στον υπερδανεισμό και στην απότομη μείωση της ζήτησης, αλλά και στην αντιπαράθεση μεταξύ  Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας σχετικά με την παραγωγή πετρελαίου, καθώς πολλές  αναδυόμενες οικονομίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές πετρελαίου.

    Συγκριτικά με το 2008 οι αναδυόμενες αγορές: H υγειονομική κρίση είναι η δυσκολότερη που έχουν αντιμετωπίσει οι αναδυόμενες αγορές ακόμη και από αυτή του 2008. Παρά τον χαμηλότερο αριθμό κρουσμάτων τους  σε σύγκριση με τις αναπτυγμένες οικονομίες -γεγονός που οφείλεται κυρίως στις περιορισμένες διεθνείς σχέσεις τους – θεωρούνται από τις  χρηματοπιστωτικές αγορές ως ομάδες υψηλότερου κινδύνου. Με περιορισμένους δημόσιους πόρους και  σε συνδυασμό με την αναταραχή  των χρηματοπιστωτικών αγορών, οι αναδυόμενες οικονομίες έχουν εισέλθει σε μια νέα εποχή γεμάτη δυσκολίες.

    Η εύρεση πρόσθετης χρηματοδότησης από τις ανεπτυγμένες χώρες: Θα μπορούσε να είναι μια εναλλακτική, όμως  με δεδομένο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εσωτερικές διαφωνίες ακόμη και για την δική της χρηματοδότηση και με δεδομένο ότι οι ΗΠΑ δεν είναι οικονομικά οι άνετες  ΗΠΑ του παρελθόντος, με επί πλέον στοιχείο ότι οι κινήσεις του Προέδρου Τράμπ είναι απρόβλεπτες στην άσκηση οικονομικής πολιτικής, οι αναδυόμενες αγορές διστάζουν να ανοίξουν δίαυλο επικοινωνίας για το συγκεκριμένο ζήτημα.

    Η έσχατη λύση : Απομένει  η προσφυγή στο ΔΝΤ, η πιο απευκταία εναλλακτική από όλες τις κυβερνήσεις, λόγω των αυστηρών περιοριστικών όρων και ελεγκτικών μηχανισμών που επιβάλλει. Χαρακτηριστική των ημερών είναι η μετά βδελυγμίας άρνηση μιας τέτοιας λύσης από την Τουρκία, γιατί οπωσδήποτε το ΔΝΤ θα έθετε αυστηρούς όρους.

    Οι βραχυπρόθεσμες συνέπειες: H παραοικονομία στις αναδυόμενες αγορές είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με αυτή των αναπτυγμένων χωρών, γεγονός που μας προβληματίζει, μιας και αποτελεί δομικό στοιχείο της οικονομίας, συμβάλει αρκετά στην διαβίωση ευρύτατων στρωμάτων του πληθυσμού, και η εξουδετέρωσή της χωρίς  αναταράξεις, είναι μακροχρόνια εξελικτική οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική υπόθεση.

    Επιπλέον, είναι ήδη ορατές οι πρώτες εισοδηματικές συνέπειες. Οι οικογένειες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος αντιμετωπίζουν σημαντική μείωση σε περιοχές όπως την Κένυα, το Μεξικό και τη Νότια Αφρική. Οι περισσότεροι όπως και στις ανεπτυγμένες αγορές χρησιμοποιούν χρήματα που είχαν στην άκρη για μια περίπτωση έκτακτης ανάγκης, τα οποία όμως έχουν διάρκεια δυο μηνών κατά μέσο όρο. Θα παρατηρήσουμε λοιπόν μεγαλύτερη εισοδηματική πτώση το επόμενο διάστημα σε χώρες που ακόμη η παραγωγή τους καθυστερεί να  επανέλθει στα προηγούμενα επίπεδα.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Καμία δημοσίευση για προβολή