Ανάκαμψη του οικονομικού κλίματος και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, διαπιστώνει ο ΙΟΒΕ

Ανάκαμψη παρουσίασε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος τον Νοέμβριο, στις 107,0 από 106,7 μονάδες τον Οκτώβριο σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ.

Ο δείκτης Οικονομικού κλίματος έχει επανέλθει περίπου σε υψηλό δεκαετίας, ενώ αυτός της καταναλωτικής εμπιστοσύνης περίπου σε υψηλό εικοσαετίας.

Κατά τον μήνα Οκτώβριο, παρατηρείται ενίσχυση επιμέρους τομέων της οικονομίας, αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας, σταθεροποίηση του τουρισμού σε υψηλά επίπεδα, και συνέχιση της καλής εξαγωγικής επίδοσης ορισμένων κλάδων.

Ταυτόχρονα υπάρχει σημαντική μείωση του κόστους χρηματοδότησης της χώρας και αντιστροφή φορολογικών μέτρων, με μείωση της σχετικής επιβάρυνσης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Συνολικά, υπάρχει η αίσθηση πως η κρίση σε μεγάλο βαθμό ανήκει στο παρελθόν και πως τα πραγματικά διαθέσιμα εισοδήματα θα αυξάνονται στο επόμενο διάστημα έστω και σταδιακά.

Η συνέχιση, όμως, αυτής της θετικής εξέλιξης, θα εξαρτηθεί κρίσιμα, πέρα από τις διεθνείς εξελίξεις, από τις αποφάσεις της οικονομικής πολιτικής στη χώρα. Η παραγωγική βάση της οικονομίας παραμένει ασθενής, η ανεργία εξαιρετικά υψηλή και το επίπεδο επενδύσεων πολύ χαμηλότερο από αυτό που θα στηρίξει μια μεσοπρόθεσμα ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας.

Συνολικά, υπάρχει η αίσθηση πως η κρίση σε μεγάλο βαθμό ανήκει στο παρελθόν και πως τα πραγματικά διαθέσιμα εισοδήματα θα αυξάνονται στο επόμενο διάστημα έστω και σταδιακά», σημειώνεται στην έρευνα του Ιδρύματος.

Σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ: «η παραγωγική βάση της οικονομίας παραμένει ασθενής, η ανεργία εξαιρετικά υψηλή και το επίπεδο επενδύσεων πολύ χαμηλότερο από αυτό που θα στηρίξει μια μεσοπρόθεσμα ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας. Ο δημοσιονομικός χώρος είναι πεπερασμένος και το δημόσιο χρέος παραμένει ιδιαίτερα υψηλό.

Ως εκ τούτου, όχι μόνο η φορολογική ελάφρυνση αλλά και η γενικότερη ενδυνάμωση της θέσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα είναι εφικτή μόνο στο βαθμό που θα ενισχύεται συστηματικά η παραγωγική βάση της οικονομίας και στο βαθμό που τα επιμέρους μέτρα οικονομικής πολιτικής θα συμβάλλουν σε αυτή την ενίσχυση».

Αναλυτικότερα, από την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Νοεμβρίου προκύπτουν τα εξής:

Περισσότερα σε λέξεις

  • Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε ήπια τον Νοέμβριο και διαμορφώθηκε στις – 6,8 (από –8,4) μονάδες, πολύ υψηλότερα από ότι πριν ένα έτος (-32,7 μονάδες). Κατόπιν αυτής της ενίσχυσης, ο δείκτης επανήλθε στο επίπεδο του Σεπτεμβρίου, που είναι το υψηλότερο ύστερα από τον Οκτώβριο του 2000.
  • Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία υποχώρησε τον Νοέμβριο, στις 102,9 (από 105,3 τον Οκτώβριο) μονάδες, επίπεδο υψηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό (97,9 μον.). Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση ενισχύθηκε ήπια, το ισοζύγιο στις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες περιορίστηκε ελαφρά, ενώ οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα αυξήθηκαν ελαφρώς.
  • Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στις κατασκευές υποχώρησε αισθητά τον Νοέμβριο, στις 53,7 (από 60,7) μονάδες, επίπεδο αισθητά χαμηλότερο και από το αντίστοιχο περυσινό (62,7 μονάδες). Στους επιμέρους κλάδους, η τάση είναι έντονα πτωτική στις Ιδιωτικές Κατασκευές, ενώ στα Δημόσια Έργα οι προσδοκίες είναι σχεδόν αμετάβλητες. Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων επιδεινώθηκαν, ενώ οι προβλέψεις για την απασχόληση παρέμειναν αμετάβλητες.
  • Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στο λιανικό εμπόριο βελτιώθηκε οριακά τον Νοέμβριο, κινούμενος στις 120,3 (από 119,9) μονάδες, πολύ υψηλότερα ωστόσο από την αντίστοιχη περυσινή επίδοση (104,6). Από τις κύριες μεταβλητές του δείκτη, οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώνονται οριακά, αν και οι αισιόδοξες προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους υποχωρούν, ενώ τα αποθέματα περιορίζονται.
  • Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στις υπηρεσίες αυξήθηκε στις 103,9 (από 101,4) μονάδες, σε υψηλότερα ωστόσο επίπεδα από την αντίστοιχη περυσινή επίδοση (94,2 μονάδες). Από τις επιμέρους μεταβλητές του δείκτη, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση παραμένουν θετικές, ενώ οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση των επιχειρήσεων, όσο και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους βελτιώνονται ακόμα περισσότερο.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ